Petter Stordalen: «Daniel Skjeldam var klar for å slutte som toppsjef»

Dette skjedde etter koronaskandalen

Daniel Skjeldam fikk klar beskjed om å droppe tanken om å trekke seg. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): I august 2020 ble Hurtigruten rammet av det som gikk under navnet «koronaskandalen i Hurtigruten» . Besetningsmedlemmer og passasjerer ble rammet av covid-19 etter en seilas med «MS Roald Amundsen».

17. september la Hurtigrutens styre frem en ekstern granskningsrapport på en pressekonferanse på hotellet The Hub i Oslo. Denne rapporten omhandlet de mye omtalte smitteutbruddene på Hurtigrutens skip, og ledelsens håndtering av dette. Koronasaken hadde fått massiv internasjonal oppmerksomhet, og en rekke norske medier og kommentatorer mer enn antydet at konserndirektør Daniel Skjeldam burde gå av. Både på grunn av ansvaret han hadde som reiselivskonsernets øverste leder, og for sin direkte involvering i saken.

Og i den nylig utgitte boka «Apollometoden» forteller Hurtigrute-aksjonær Petter Stordalen om hva som skjedde bak kulissene.

Dette skriver Petter Stordalen

«Et par uker etter at nyheten om koronasmitte på Hurtigruten ringte Daniel Skjeldam. Mediekjøret haddet bare tiltatt i styrke, det var tusenvis av artikler i pressen, og kan kjente presset.
-Jeg vil at du skal vite at jeg selvfølgelig stiller min plass til disposisjon, sa han og ble helt stille i den andre enden,

-Det der kan du bare glemme, sa jeg irritert.
-Du har full backing fra Trygve (Hegnar, som også er aksjeeier og sitter i styret red.anm) og meg, og garantert fra Jon (Rosen, som er styreleder).
-Trykke er helt ekstremt nå, Petter. Hvis dere mener det er det beste for selskapet, er det helt ok for meg.
-Slutt, rope jeg og ble overrasket over hvor hard jeg virket.
-Når 100 prosent av aksjonærene er fornøyd med deg, skal du ingen steder. Og jeg kan love deg én ting. Vi kommer aldri til å sparke deg for å vaske oss rene. Så dette snakker vi ikke om igjen, ok?

Da jeg la på, slo det me at jeg akkurat hadde garantert for jobben til Daniel uten å sjekke med hovedeieren (TDR Capital - red.anm). Jeg tok opp telefonen igjen for å ringe Jon Rosen.»

Og det stopper ikke der…

Stordalen omtaler også pressekonferansen på The Hub den 17. september. Jon Rosen «beordret» Petter Stordalen til å delta for og å forsikre seg om at rederiet virkelig ba om unnskyldning.

Stordalen skriver om seansen:

«Rommet var fullt av journalister, alle TV-kanalene var der, det knitret i fotoapparater. Jeg visste hva de ventet på. I halvannen måned hadde de fleste kommentatorene regne med at Daniel Skjeldam ville få sparken. Avgangen hans var skrevet i stein, og granskingsrapporten vi nettopp hadde lagt fram, så for pressen ut som spikeren i kista.»

Stordalen la seg paddeflat og sa unnskyld over hele linja. (…) og skriver videre:

«Jeg visste at kameraene ventet på mer blod. Det var nå jeg skulle si at konserndirektør Daniel Skjeldam hadde gjort en fantastisk jobb, men dessverre måtte ta konsekvensene av en klønete smittehåndtering. Vel, det kunne de bare glemme. Ukesvis med mediekjør betydde ingenting for oss. Ikke én gang diskuterte vi på styremøtene hvordan vil kunne kvitte oss med Daniel. Jon Rosen var helt enig med oss. Det er faktisk eierne som bestemmer hvem som leder selskapet, ikke en gjeng med mer eller mindre kvalifiserte journalister.

Sparking var uaktuelt

(…)
Det alle kommentatorene så ut til å glemme var at Daniel Skjeldam hadde gjort så godt han kunne. Ja, det var gjort feil i smittehåndteringen på en av de 16 båtene, og en leder skal bære ansvaret, men dette føltes for lettvint. For dumt.
Det var uaktuelt å sparke noen bare for at jeg selv skulle slippe lettere unna. Det fantes ikke gode, faglige argumenter for å gjøre det. Sannsynligvis ville det skade selskapet. Daniel var det som best kunne sørge for at organisasjonen ikke gjorde lignende feil i framtiden . Hylekoret kunne bare holde kjeft.», skriver Petter Stordalen.

Seiler videre

Daniel Skjeldam fortsetter som konserndirektør når Hurtigruten nå er i full gang med å gjenreise rederiet etter pandemien.
Sju skip seiler allerede den tradisjonelle kystruten langs Norskekysten mellom Bergen og Kirkenes.
Mens Hurtigruten Expeditions seiler til blant annet Antarktis, Galápagosøyene, Vest-Afrika og Kapp Verdeøyene for å nevne noe.
Og Hurtigruten Svalbard har ansvar for konsernets virksomhet på Svalbard.
Rundt 90 prosent av konsernets aktivitet og inntekt handler om aktiviteter i utlandet, mens nordmenn gjerne tror at Hurtigruten er størst og viktigst her hjemme …