Her kan du miste pusten - i Danmark

I sommer får du en fantastisk utsikt over den danske vestkysten

Spektakulær utsikt fra toppen. av Lyngvig Fyr. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det er ikke alltid like lett å finne utsiktspunkt med magesug i Danmark. Men her har du et du bør prøve.

For dersom du er i Hvide Sande-regionen på den danske vestkysten så skal du ta turen til Lyngvig Fyr som er en av Ringkøbing-Skjern Museums 14 besøkssteder rundt Ringkøbings Fjord.

Historien

Lyngvig Fyr ble bygget i 1906 etter at det opprinnelig hadde vært andre navigeringsfyr for skipstrafikken både nord og sør for Lyngvig. Men så ble det 38 meter høye fyret bygd på den 15 meter høye klippen, og idag kan fyret sees hele 40 km fra land.

Hvitt og vakkert etter over 100 år. Foto: Odd Roar Lange

Ta trappene opp til toppen av fyret. Foto: Odd Roar Lange

Et flott skue fra bakkenivå. Foto Odd Roar Lange

I tidligere tider var fyrvokterboligen hjemsted for både fyrvokteren, hans famile og for assistenten og hans famile. I dag er vokterboligen omgjort til museumsbutikk og kafé. Ta en tur inn og føl den gode stemningen. Ta dere også tid til å se noen av bildene og gjestandene som er utstilt.

Ta en tur inn i museumsbutikken. Foto: Odd Roar Lange

Museumsbutikken har også en kafe. Foto: Odd Roar Lange

Museumsbutikken ved Lyngvig fyr serverer gode kaker. Foto: Odd Roar Lange

I butikken kjøper dere en polett som gir adgang til selve fyret. Et fyr som ble automatisert i 2006 og tiden da det tok 30 timer å pusse linsene i fyret var over.

Trappene i fyret. Foto: Odd Roar Lange

En mektig opplevelse

Nå kan du ta turen til topps og oppleve en utsikt som kan ta pusten fra de fleste. Her ser du sommerhusene, sykkelstiene, turveiene og havet. Det er en mektig opplevelse.

PS: Det har ikke alltid vært fred og fordragelighet rundt fyret. I 2011 ble den gamle lyspæra byttet ut med LED-lys. Men folk i lokalmiljøet var i harnisk over at det varme lyset var borte og byttet ut med et lys med blåskjær. I 2013 ble venneforeningen bønnhørt - og LED-lampene fjernet.

Turistene elsker utsikten - og fine bilder fra reisen. Foto: Odd Roar Lange

Denne utsikten er verd 228 trappetrinn. Foto: Odd Roar Lange

Utenfor fyrvokterboligen er det anlagt et område med lekeaktiviteter for barn. Ta gjerne med egen mat og drikke. Nyt dagen ved Lyngvig fyr.

Hvor skal du bo?

I over 100 år har badegjester dratt til Søndervig og strendene omkring langs den danske vestkysten. Det er lett å forstå. Søndervigs sommergjester klarte seg med enkle kår i 1920 og -30 årene. Man kunne blant annet leie enkle loftstuer eller soverom  folks privathus. I travle perioder flyttet vertskapet seg ut i garasjen! I dag kan du leie hele sommerhuset alene. Det er antageligvis en bedre løsning… Her finner du noen av dem.

Jeg anbefaler gjerne Hvide Sande-regionen og Jylland som årets feriemål.

Jeg har vært her. Nå er det din tur. Foto: Odd Roar Lange

Flere opplevelser

Når du først er her: Ta gjerne også en tur innom Vestkystens Gårdsbutikk og Landkjøkken i Houvig. Her får du oster, pølser og is som du ikke finner noen andre steder. Verd å besøke – verd å smake.

Les mer om ferier i Danmark på visitdenmark.no

Følg Thetravelinspector.no på Facebook.