SAS-streiken: Dette har du krav på hvis du rammes av pilotstreiken

SAS-streiken: Dette har du krav på hvis du rammes av pilotstreiken

Alt du trenger å vite om streiken

(ODD ROAR LANGE): Pilotene i SAS var lei av det de mener var fastlåste forhandlinger om en ny arbeidstidsavtale. Dermed gikk de til streik. Mandag morgen kom beskjeden om at SAS sin fagforening for piloter tar ut alle sine piloter etter brudd i forhandlingene. Dette vil i så fall skje fra midnatt mellom onsdag og torsdag. SAS har allerede varslet at 100 flyginger før klokka 14.00 torsdag blir kansellert. 

Hvis du skal fly med SAS så bør du enten ta kontakt med flyselskapet direkte eller sjekke på flyplassens hjemmesider for informasjon om din avgang.

Flyselskapet vil også prøve å varsle alle berørte passasjerer med SMS, så sørg for at ditt mobilnummer er registrert på billettbestillingen din.

Å ringe til SAS sitt kundesenter er en tålmodighetsprøve. Prøv derfor å skaffe deg mest mulig informasjon via denne nettsiden.

Mat og drikke

Dersom du møter opp på flyplassen og må vente på ombooking med annet fly, har du krav på å få dekket mat og drikke etter to timers forsinkelse på korte reiser og fra tre til fem timer på lengre strekninger. Det lønner seg som regel å legge ut for maten selv, og deretter sende inn kvitteringene for refusjon, fordi matkupongen du får utdelt fra flyselskapet ikke dekker et fullverdig måltid på kostbare flyplassrestauranter.

Pengene tilbake

Dersom det blir streik så vil flyselskapet enten tilby deg pengene tilbake - eller annen transport til reisemålet. Dersom du får pengene tilbake - så skal det være for hele den ubrukte delen av billetten, inkludert skatter og avgifter. De skal også dekke transportutgifter til-og-fra flyplassen. Pengene skal være tilbake på din konto innen sju dager.

Kjøper du en lavprisbillett så er det summen for denne du får tilbake. Dersom du på kort varsel må kjøpe fullprisbillett hos et annet selskap vil du med andre ord tape penger.

Reise på annen måte

- SAS vil prøve å finne annen reisemåte for deg. Det kan være ved hjelp av et samarbeidende flyselskap, eller med buss eller tog. Dette er kostnader de dekker.
Dersom du velger å avstå fra å reise, men heller å få pengene tilbake, så må du være klar over at flyselskapet ikke dekker hotellrom eller utleiebil som du ikke får brukt på reisemålet. Bilutleieselskapet eller hotellet dekker heller ikke slike utgifter dersom du har bestilt noe som i utgangspunktet ikke er refunderbart, sier juridisk rådgiver, Thomas Iversen i Forbrukerrådet.

Du trenger hjemreise

Dersom du reiste ut før midnatt den 11. september og streiken startet før du får reist hjem igjen så skal flyselskapet gi deg samme tilbud som om du ikke har startet reisen ennå.

- Du skal altså få tilbud om annen transport eller å få pengene tilbake. Dersom det ikke er mulig med annen transport til hjemreisen så skal flyselskapet dekke utgifter til hotell, mat og drikke til streiken er over. De dekker det som regnes som rimelig forpleining, sier Thomas Iversen.

Ekstraordinære omstendigheter

- Kan jeg klage til kredittkortselskapet for å få igjen penger for ubrukt hotell eller leiebil?

- Det er alltid lurt å betale alle reiser med kredittkort. Men en streik fører i utgangspunktet ikke til dekning av utgifter du har hatt til bil og hotell. Men i noen tilfeller kan man få dekket noe av en tapt ferie. Dette må avgjøres i hvert enkelt tilfelle og av det enkelte kredittkortselskap. Transportklagenemnda har sagt at i utgangspunktet er en lovlig streik noe du ikke får økonomisk kompensasjon for, sier Thomas Iversen.

En lovlig streik faller inn under det som kalles ekstraordinære omstendigheter.

Mens andre kansellerte flyreiser - som eksempelvis ved mannskapsmangel eller tekniske feil på flyet - har passasjerene rett til forpleining og kompensasjon etter gjeldende regler.

Her er SAS sin egen informasjon til deg som passasjer. Les den nøye

Nå kan du få luksusreiser på billigsalg - hvis du ser mot øst

Nå kan du få luksusreiser på billigsalg - hvis du ser mot øst

Se bildene: Slik ble den nye SAS-loungen på Gardermoen

Se bildene: Slik ble den nye SAS-loungen på Gardermoen