Slik blir du den perfekte flypassasjeren

Lær av reiseekspertene, bli den perfekte flypassasjeren som alle liker.

Bli en reiseekspert og gjør flyturen bedre for deg selv og for alle de andre.        Foto: Odd Roar Lange

1. Du har pakket så mye som mulig i innsjekket bagasje. Og bruker heller i to 10-kiloskofferten enn én på 20. De som håndterer bagasje inn og ut av flyet hater tunge kofferter og behandler de tunge dårligere enn de lette! Alle toalettsaker legges i innsjekket bagasje. Viktige medisiner tar du med i håndbagasje.

2. Du har tatt av deg belte, store klokker, metallsmykker etc og har lagt dette i håndbagasjen før du kommer til sikkerhetskontrollen. Medsiner (se pkt 1) er lagt i plastpose på forhånd. Ta gjerne med hjemmefra, men husk at den ikke må romme over 1 liter. Tips: Ta gjerne med deg en ekstra pose fra sikkerhetskontrollområdet. denne bruker du på din neste reise.

3. Ombordstigningskortet ligger lett tilgjengelig. Dersom du har det på mobiltelefonen tar du en skjermdump slik at du finner den lett selv om det er dårlig nett-tilgang på flyplassen. Ha alltid en papirversjon i back-up. Hva gjør du ellers hvis du går tom for strøm på mobilen.  Det er nok å klippe ut strekkoden på papirbilletten og ha den i lommeboka.

4. PC/MAC/Nettbrett ligger lett tilgjengelig slik at du i en håndvending får tatt den ut av håndbagasjen og får lagt den i egen kurv i sikkerhetskontrollen.

5. Du tar sikkerhetskontrollen med et smil. Også hvis du blir plukket ut i tilfeldig kontroll.

Nei, du tar ikke med deg så mye håndbagasje uten at du har det veldig travelt når du kommer til ankomststedet. Foto: Odd Roar Lange

6. Ved gaten. Hold deg klar når ombordstigningen starter. Vent til ditt seteområde ropes opp.

7. Inne i flyet. Gå til side når du er kommet til din seterad slik at de bak deg kommer forbi. Siden du har med deg lite ekstra klær og bare en liten håndbagasjen går det kjapt å legge jakken i hyllen over deg, og den lille håndbagasjen under setet foran. Dermed finner du både datamaskin/bok/drikkeflaske etc når flyreisen starter. Legg merke til hvordan sikkerhetsbeltet ligger i stolsetet (mer om dette i punkt 10)

8. Du slår aldri ned seteryggen under flyreisen med mindre det ikke sitter noen bak deg. Dersom du ikke flyr business-class er det trangt nok som det er. Har du noen gang likt at han/hun foran deg slår ned sin seterygg?

9. Du bruker aldri knappen som brukes for å tilkalle kabinpersonalet uten at det er helt nødvendig. De kommer forbi seteraden din mange ganger i løpet av flyturen, og du er ikke noen viktigere reisende enn de andre rundt deg. Vent til det er din tur.

10. Ved ankomst på reisemålet. Du spretter aldri opp før flyet har stoppet helt opp. Og når flyet har stanset, ta det med ro. Det går ikke raskere selv om du fyker opp og ut i midtgangen. Rydd opp etter deg. Ta med deg gamle aviser og søppel som ikke er blitt samlet inn. Legg gjerne sikkerhetsbeltet på plass i setet slik det var da du kom om bord (se pkt 7). Dette sparer kabinpersonalet for mye arbeid før neste avgang.

Les mer: