Advarer julemarked-turister mot terror

Dette bør du gjøre hvis du skal på julemarked i år

Julamarked i Tallinn                                          Foto: Andy Graf

Det amerikanske utenriksdepartementet har utstedt et Travel Alert for Europa. Amerikanske UD skriver at de sitter på det de omtaler som «troverdig informasjon" om at "Den islamske staten Irak og Levanten (Isil eller Da'esh), al-Qaida og deres samarbeidspartnere planlegger terrorangrep i Europa , med fokus på den kommende høytiden og tilhørende arrangementer. " 
Varsel, trår kraft umiddelbart og utløper 20. februar 2017.
Og det henviser til  terrorangrep som har skjedd det siste året i Belgia , Frankrike, Tyskland og Tyrkia, og advarer om at reisende bør ta forholdsregler i hele Europa.

Vær forsiktig

De reisende bes å utvise forsiktighet ved ferierelaterte festivaler, arrangementer, og de populære utendørs julemarkeder som fyller byens torg over hele Europa.
Det anbefaler å unngå store folkemengder - noe som er vanskelig i forhold til slike julemarked -  og gjenværende årvåken når du besøker populære turiststeder og tar offentlig transport til det som anses å være potensielle terrormål. 

Varselet er den første utstedt for Europa etter at et lignende Europavarsel ble sendt ut sist sommer. Den gangen var det Fotball-EM og Tour de France som var i søkelyset.

Noen gode råd

Skal du reise til et av de europeiske julemarkedene? Husk å registrere deg her først.
Hva skal du gjøre hvis terroren rammer reisemålet? Her er noen gode tips du bør lese før du reiser.

Og denne appen varsler deg ved terror.