Tobarnsmoren leide Airbnb-rom på Gran Canaria - så kom politiet på døra

Ferien ble mareritt  - hun kjente ikke til denne regelen

(Odd Roar Lange): Den reiseglade tobarnsmoren fra Romsdal tok med seg barna for å feriere en uke på Gran Canaria, og valgte Airbnb som formidler av utleieleilighet. Hun flyttet fornøyd inn i leiligheten og trodde alt var i skjønneste orden. Betalingen ble gjennomført via Airbnb, og treromsleiligheten hadde falt i smak. Men så kom sjokket da Guardia Civil plutselig stod på døra - og den norske familien ble kastet ut.

Naboen klaget

- Jeg ble truet med utkastelse av Guardia Civil. Og det skyldes at norske naboer som ikke likte at denne verten leide ut, hadde varslet politiet. Det ble en lite hyggelig opplevelse for meg og de to barna, sier romsdalskvinnen til The Travel Inspector.
- At jeg var norsk og prøvde å si at deres konflikt ikke burde gå ut over meg som gjest viste de ingen forståelse for. Regler var regler - og nå var tålmodigheten til generalforsamlingen  og sameiets president over, sier kvinnen som har jobbet i reiselivsbransjen i Norge, men ikke kjente til at det er helt andre utleieregler på det populære spanske feriestedet.
- For hvordan skal folk vite dette når heller ikke Airbnbs eget helpcenter i Irland ikke visste om det? undrer kvinnen som fikk en svært dårlig start på ferien.

Forbudt

- Private ikke kan leie ut private hus, leiligheter eller værelser på korttid uten en spesiell linsens, og brudd på dette kan, i følge Guardia Sivil, føre til bot på €60000. Så Airbnb er altså ikke bare fryd og gammen - selv om vi har vært heldige med leie gjennom dem tidligere, sier tobarnsmoren.

- Denne regelen gjelder for øvrig ikke bare Airbnb, men all privat utleie. Det er innført strenge krav for å hindre at private driver utleiebusiness i konkurranse med etablerte utleiefirma, fortsetter den uheldige norske kvinnen.

-Hva skjedde da dere ble pålagt å flytte ut?

- Vi fikk flyttet bolig til et vanlig hotell de siste nettene - og Airbnb dekker €300 av disse kostnadene.

- Burde dere ha sjekket dette bedre før reisen?

- Verten var tydeligvis klar over reglene og ba meg si at jeg hadde lånt boligen som en venn hvis politiet spurte. Politiet oppsøker plasser der det står «til leie» for å kreve dokumentasjon på om du har leid ulovlig.... Jeg landet på begge beina, men kunne blitt kjedelig om andre ble utsatt for dette, sier tobarnsmoren og avslutter:
- Dette er ukens hjertesukk som kanskje flere burde vært gjort oppmerksom på, og det er fint om du kan skrive om det..

Slik er reglene

I utgangspunktet er det ulovlig å leie ut privat boliger til ferieformål på Kanariøyene. Og det er denne regelen som nå håndheves strengere enn før. Privatdetektiver er i full gang med jakten på ulovlige utleiere.

Utleiere som ikke har myndighetenes lisens kan havne i trøbbel og bli bøtelagt. Og du som leier kan bli satt på gata før du vet ordet av det. Derfor må du sørge for å sjekke om utleieren har en slik tillatelse før du leier, enten det er ved direkteleie eller via Airbnb.
Dersom du leier fra en utleier uten lisens kan du først måtte betale for leiligheten, deretter bli kastet ut, og så måtte leie deg inn på hotell uten å få igjen pengene for leiligheten. Dermed blir den billige reisen veldig kostbar. 

Dette bør du vite før du leier feriebolig i utlandet.