Slik finner du de gode vinkjøpene på flyplassen

Hvor skal du lete etter de gode tax freekjøpene? Her er svaret.

Jakten på de beste vinkjøpene kan starte allerede nå.                                Foto: Odd Roar Lange    

(Odd Roar Lange): Du skal være mer enn middels godt interessert i vin for å kunne orientere deg i vinutsalget på taxfreebutikkene. Du kan selvsagt ha vinmonopolets prisliste (app) tilgjengelig for å sjekke hva du sparer. Men det er tungvint. Eller - du kan be de ansatte om hjelp. 

Her er tipsene du bør prøve

Men last heller ned appen Gode Vinkjøp på smarttelefonen din. Den koster 22 kroner, men dette er innspart allerede på første flaske. Og det er en engangsavgift.
Du kan velge flyplassene Oslo Gardermoen, Bergen Flesland eller Stavanger Sola for å finne oversikten over utvalget der, og dermed planlegge kjøpene på forhånd. Du kan selvsagt bruke appen på de andre flyplassene. 
Du bør også legge til Gode Vinkjøp på Facebook for å få hjelp til finne frem til hvilke viner du bør kjøpe. Appen gir deg enkelt oversikt over hva vinen koster og hvor mye du sparer i forhold til Vinmonopolets utsalg. Du får også en vinanmeldelse på lett og forståelig språk. 
Du finner også noen ølsorter via appen, men skulle jeg ønsket meg noe mer så ville det vært at det også dekket hele ølsortimentet - og brennevin. 

Vinmonopolet

Et annet godt tips er å laste ned Vinmonopolets app. Med denne kan du lete i varekatalogen eller lese av strekkoden som er på vinflaskene. Deretter kan du lagre søkene slik at du lett finner den gode vinen neste gang du skal handle. For hvem har ikke skrevet ned navnene på en lapp - som viser seg å være borte når man trenger den?

Hvor mye kan du ta med?

Den tredje appen du bør skaffe deg er Tolletatens Kvoteapp. Dette er gratis. Her kan du på enkelt vis sjekke - via kvotekalkulatoren - hvor mye tobakk og/eller alkohol du kan ta inn i landet på grønn (gratis) kvote, og du kan også betale toll for via appen og dermed gå på grønn sone. Husk at varer du kjøper ved ankomst i tax free på lufthavnen ikke kan fortolles med appen.
Og kvitteringen for fullført betaling er gyldig i 2 timer fra et valgt tidspunkt. Dersom du ikke rekker å gå gjennom før tiden er ute kan du gå på rødt og forklare situasjonen. Det kommer til å ordne seg.  

Kjøp taxfreevarene på nett

Taxfree-butikken i ankomsthallen på nye Gardermoen utland skulle bare åpne et lite ekstratilbud for flypassasjerene i hjørnet av butikken. Nå er Gardermoens nye klikk-og-hent-tilbud blitt en kjempesuksess for Europas største taxfreebutikk. Og, best av alt. Du finner tilbudet også på en rekke andre norske flyplasser. Nå kan du handle taxfreevarer på nett.

Fikk du med deg disse?