Se opp for «den snille mammaen» i ferien

De blir stadig smartere og de vil før eller siden prøve å lure deg. 

Det er høysesong for turister - og svindlere.                               Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Sommersesongen er i full gang, og med den dukket også svindlerne opp.
De opererer i større eller mindre grupper, og ja: de er uhyre profesjonelle. Når man reiser på ferie ønsker man jo gjerne å være åpen for nye mennesker, nye opplevelser og nye tilbud. Men lær deg noen av triksene, så er det sannsynligvis ikke deg de prøver seg på.

Rominspeksjon på hotellet

Et velkjent triks når ti hyggelige personer banker på hotellromdøra og vil inn på en eller annen inspeksjon. Nå skal alarmen hos deg gå. Ring først resepsjonen før du slipper dem inn. Du skal ikke slippe inn mer enn én av dem, for ellers vil den ene distrahere deg mens den andre stikker av med verdisakene dine.
Vær også meget kritisk dersom du får en telefon fra "resepsjonen" der de forteller at de har problemer med kredittkortet ditt og ber deg gi dem opplysningene på nytt. Dette er høyst sannsynlig et svindelforsøk og ikke noen fra hotellresepsjonen.

Den snille mammaen

Et «nytt« triks som ha vært ukjent mange steder. Her kommer en kvinne med et barn i armene. Barnet er godt innpakket i klær og det er vrient å se at det faktisk er en dukke. Plutselig gir hun deg barnet ditt, og av refleks så tar du imot. Dette er øyeblikket hennes medsammensvorne trenger for å tømme lommene dine for verdisaker.

Gratis gave

Det finnes ikke gratis gaver. Særlig ikke når den snille og veldig hyggelige selgeren prøver å gi deg en. Ikke gi noen mulighet til å feste et armbånd på hånden din eller et smykker rundt halsen din. Dette gjelder selvsagt ikke når du er inne hos juveleren!
Men, armbåndet du har fått knyttet fast til hånden ute på gata er nesten umulig å løsne, og dermed slipper du ikke unna før du har gjort en handel du aldri hadde planlagt.

Gratis massasje

På stranden dukker gjerne en pen mann eller vakker dame opp for å gi deg massasje. Jeg tipper at du først sier nei takk. Men så skal vedkommende bare gi deg en gratis prøve...
Nei, den er ikke gratis. Og vips så krever de penger av deg.

Gratis fotomotiv

Kamelen, tigerungen, apekatten eller den søte hundevalpen du får posere samme med koster deg penger. Mye mer enn det er verd. Med tanke på dyrevelferd er dette meningsløst, og ikke ne du skal bidra til. Og med tanke på lommeboka di er det også bare tull. Eieren er selvsagt svært sjarmerende og hyggelig. Skygg unna. Du skal være temmelig tøff for å slippe å betale. Og opplevelsen er uansett veldig ubehagelig.

Skaff deg kunnskap

Dersom du bruker litt tid før reisen til å skaffe deg informasjon om skikk og bruk på et sted vil du være mye bedre rustet enn om du er helt ukjent med hva som kan komme til å skje. Dette gjelder alt fra priser på varer (er det faste priser eller er det mulig å prute - og i så fall «hvor mye»). 
Svindlerne er eksperter på å plukke seg ut ofrene som blir «stresset» fordi det er så mye nytt. Vær særlig på vakt på steder med stor trengsel.
Lommebøker skal aldri ligge i baklommer eller i lommer uten glidelås. Den dyre klokka di er sikkert fin, men den billige viser deg tiden akkurat like godt - og er mindre attraktiv for lommetyvene.
Ha gjerne en tom leppepomade med et par sammenrullede sedler i liggende i lomma. Hvilken lommetyv stjeler leppepomade?

Tre bokser

Du har kanskje sett han i gågata, der han sitter med tre små bokser og en liten papirkule som flyttes raskt mellom boksene? Og det er så lett å se hvor papirkula gjemmer seg. De som gjetter riktig vinner lett 100 Euro. Men de som vinner er bokskunsterens medsammensvorne. Når du - eller en annen turist prøver dere - er pengene tapt hver eneste gang. Styr unna.

Barna blir «angrepet»

Barna er lette ofre, ved at de får morsomme leker, kosedyr et fint skjerf eller annet i hånda. Eller den legges på skulderen. Det kan se ut som om de får en gave. Lær opp barna før dere går ut: la dem umiddelbart legge fra seg gaven på bakken. Her er gjerne flere aktører i sving sammen, og de vet at bekymrede foreldre ser mer på barnet enn på sin egen veske eller lommebok...
 

Du vet når du bør passe deg

Magefølelsen skal du aldri kimse av. Når en svært hyggelig roseselger kommer bort til en kvinne for å selge henne roser så gir de henne gjerne rosene i hånda, før mannen i reisefølget blir presentert for en blodpris. Dersom du nekter å betale blir du selvsagt skjelt ut for å være en gnier. Og hvem vil være det? 
Hatteselgere og teppeselgere er like ille. I tillegg bruker de anledningen til å distrahere deg slik at lommetyven får en lett jobb. Sørg alltid for å ha kontroll over hvor du har dine personlige eiendeler. Ha med et lite skjerf i vesken som du bruker til å binde fast veske, kamera etc til bordet ved en uterestaurant hvis du sitter nær fortauet.
Fremfor alt: Hvis magefølelsen sier deg at det er noe feil så er det gjerne akkurat det.

Selv om dette kanskje virker skremmende så skal du aldri slutte og reise. Ha åpent sinn, vær fornuftig, bruk hodet og drikk litt mindre alkohol. Så enkelt er det, egentlig.

Les også disse: