Slik blir du "lurt" av reiseforsikringen

Mange tror de har en reiseforsikring som dekker alt. Men da er de ikke klar over dette.

Hvor godt er du egentlig forsikret på reisen?                       Foto: Odd Roar Lange

Å reise uten å ha reiseforsikring er dessverre noe altfor mange gjør. Fordi de tar sjansen. Det kan ende opp med en millionregning og ruin, eller litt mindre problem men masse irritasjon. 
Men selv om du har reiseforsikring så dekker den absolutt ikke alt. Det er lett å bli lurt av at man tror man har en forsikring som slår inn når uhellet er uten. Men det er det ikke sikkert at en gjør. Her er de fem vanligste feilene.

Ødelagt kamera, datamaskin og mobil

Pass på kameraet ditt. Og, husk også at dersom du er uforsiktig med alkohol så kan forsikringen bli avkortet.                                                                       Foto: Odd Roar Lange

Kamera. mobiltelefon og PC som blir ødelagt på reisen. Dersom du for eksempel søler vann eller vin på dette så er du ikke dekket av reiseforsikringen. I så fall må du sørge for en ekstra "ting-forsikring" som dekker disse gjenstandene. Lik den du kanskje kjenner fra enkelte el-butikker.

Forsikringen dekker tyveri, men bare dersom du har oppbevart utstyret på en trygg måte. Ikke som innsjekket bagasje under reisen, ikke når du lar det ligge på restaurantbordet og du går for å hente en ny øl i baren... Og ikke når det ligger på hotellrommet, selv om dette er låst. Husk å legge det i safen på hotellet.

Kjøretøy

Dersom du leier bil eller moped/motorsykkel så dekkes ikke kjøretøyet av reiseforsikringen din dersom uhell/ulykker som skjer. dette må du tegne en egen forsikring for. Husk å ta bilder av kjøretøyet før leien starter, slik at du kan bevise at "bulken på venstre forskjerm" var der før du overtok bilen. Gå gjerne gjennom kjøretøyet sammen med utleier.

Europeisk helsekort dekker ikke alt

Med ditt europeisk helsetrygdkort  har du innenfor EØS-området rett på de samme helsetjenestene som innbyggerne i landet du er deg i. Mange tror dette er istedet for reiseforsikring. Det er det ikke. Det er i tillegg til denne. For egenandelen på behandling go helsetjenester kan være skyhøy og: dette dekkes ikke av Helfo. Vær også klar over at hjemreise/syketransport kan falle utenfor Helfos dekning.  

Har du kroniske sykdommer 

De fleste reiseforsikringer har unntaksklausuler. Dette gjelder blant annet for eksisterende sykdom/kroniske lidelser. Dersom du har en slk sykdom/kronisk lidelse, bør du ta kontakt med dittforsikringsselskapet før reisen finner sted for å få vite hva forsikringen din dekker – og aller mest, hva den ikke dekker. Dette er informasjon du også finner på Utenriksdepartementets Landsider. 

På behandlingsreise

God tur - og husk reiseforsikringen.                                        Foto: Odd Roar Lange

Hvis reisens formål er å få behandling i utlandet, bør du tenke igjennom hva du skal gjøre og hvordan du skal finansiere spesialtransport til Norge dersom det skulle bli nødvendig etter endt behandling. Du har antageligvis lest historier om svært dyre ambulanseflyreiser. Dersom behandlingsreisen din arrangeres gjennom norsk sykehus, må du også huske ta opp disse spørsmålene med sykehuset på forhånd.

Avbestillingsforsikring

I de fleste tilfeller vil en helårs reiseforsikring for hele familien være en god løsning. Men vær klar over at vanlig reiseforsikring ikke dekker avbestilling av flybilletter og hotell sånn helt uten videre. I mange tilfeller kan det være lurt å bestille en egen avbestillingsforsikring. Husk dette når du bestiller din neste flybillett.

Ekstremsport

Skal du drive spesielle aktiviteter under utenlandsoppholdet, for eksempel ekstremsport som strikkhopping, fallskjermhopping, ballongflyging og tilsvarende? Da bør du undersøke om det er nødvendig å tegne en tilleggsforsikring. For i mange tilfeller er dette unntakbestemmelsene i reiseforsikringen din.

Dersom du ikke er fornøyd med hvordan forsikringsselskapet ditt behandler skaden og skadeoppgjøre ditt kan du sende inn en klage til Finansklagenemda her.

Få med deg disse: