7 ting å gjøre på 7 timer i Aalborg

Det er mye mer enn akevitt og danske pølser i den lille storbyen. 

De trange smugene i Aalborg.                                                                  Foto: Odd Roar Lange

Aalborg er kanskje den danske byen som har gjennomgått aller størst forandring de siste årene. Fra å være en by som hadde et harrystempel har byen fått en ny sjøfront, "ny" handlegate", med nye kafeer, restauranter og spennende småbutikker. Aalborg er blitt en trendy by. Innbyggerne er åpenbart blitt stolt av resultatet og det har skjedd en enorm forvandling.

Reise og overnatting

Du kan reise til Aalborg med bil eller fly. Byen har egen flyplass 10 minutters kjøring fra sentrum. Overnatting kan du få på Hotel Comwell Hvide Hus som har gjennomgått en stor oppussing. Her finner du blant annet to suiter i toppetasjen. Eller på First Hotel Europa, som har enda finere suiter. Begge hotellene ligger i gangavstand til sentrum og har gode parkeringsforhold.

Kafeer

Aalborg er en studentby og en kafeby. Med et aktivt uteliv på dag-tid og kveldstid. Her kommer fem gode kaféanbefalinger:
Abbey Road Cafe er lillebroren til Penny Lane  og ligger i Kjellerupsgade 1 . Kom innenfor og prøv den helt spesielle "drikkeautomaten" her. Du betaler din selvvalgte sum og henter ut et utvalg drikke tilsvarende den summen du har betalt. Enkelt, ikke sant?
Cafe Good Life Society i Nørregade 25 - med økologisk mat.
Cafe Peace i Boulevarden 4.
Cafe Penny Lane i Boulevarden 1 - stor kafe med meget god meny. Her kan du også handle små varer med deg hjem.
Café Orangeriet ligger i butikken Kalejdoskop (se mer lenger nede)

Det fargerike Aalborg.                                                                      Foto: Odd Roar Lange

Shopping

Salling er bysenterets store kjøpesenter og ligger i Nytorv 8.  Legg gjerne turen til Bispensgade og Algade. Men styr unna harrygata Jomfru Ane Gade, som er det nærmeste du kommer Red Light District i Norden etter at københavnerne ryddet opp på Vesterbro.
For eksklusiv vintage prøv Filuka V i Nørregade 14. Her finner du blant annet mye fra Stella McCartney og Anni Lu, for å nevne noe.
Like ved, i Nørregade 17 B, ligger designerbutikken Møhge & Maud som du kanskje kjenner fra Tv-serien Matador?
Kalejdoskop er møbel- og interiørbutikken for deg som vi ha noe ekstra. Veldig delikat bolighus som ligger i Østerågade 27.  Ta også en tur til Kalejdoskop By Hand i Skipper Clements Gade 4 med danske designsmykker fra blant andre Pernille Corydon og Louise Kragh.

Ting å gjøre

Aalborg har en attraksjon under jorden. I 1994-95 ble det gjennomført en utgraving av en gammel bosetting under bytorget ved Salling. Inngangen ser ut som nedgangen til et parkeringshus. Du betaler 40 kroner i automaten og dermed kan du ta heisen ned til Gråbrødreklosteret. Dette er spennende både for barn og for voksne. 

Musikkens Hus.                                                                                                             Foto: Odd Roar Lange

I Kildeparken har en lang rekke verdenskjente musikere plantet hvert sitt "syngende tre". Dermed har byen fått en musikkpark. For ved hvert er det en pidestall hvor du kan trykke på knappen for å høre musikk fra den enkelte artisten. Her er oversikt over de til nå 86 artistene som er representert i blant de syngende trær.

Musikk og konsert

Ved den nye havnen er det også Musikkens Hus, med en spektakulær konsertscene. Her er det Ferrary-stoler til publikum og her kan du se årets program. I musikkens hus er det flere små scener og en veldig bra restaurant, Musikkens Spisehus, hvor du gjerne kan nyte en gourmet-lunsj eller -middag.

Kunst

Etter flere års oppussing og ombygging er Kunsten Museum of Modern Art gjenåpnet.  Her kan du være med på en reise i kunst. Og husk å sette av god tid til utstillingen Voices in the Forest av Ernesto Neto fra Brasil. Her går du rett og slett inn i selve installasjonen. PS: God kafe/restaurant i kjelleren.

Penny Lane Café er en av byens populære spisesteder.                             Foto: Odd Roar Lange

Gourmetkveld

Aalborg by night                                                                         Foto: Odd Roar Lange

Aalborg by night                                                                         Foto: Odd Roar Lange

En perfekt dag i Aalborg avsluttes med middag på øverste hylle. Da er det Mortens Kro som gjelder. Restauranten feirer snart 20-årsjubileum og stedet har Danmarks største samling Dom Perignon fra 1928 og frem til idag. De eldste er samlerobjekter og ikke drikkbare. Men det er såvisst de siste... Husk å bestille bord, for i restauranten som jakter sin første Michelinstjerne, er det ofte fullt også midt i uken. 
Dersom det er fullt kan du prøve Bistro 59 eller Restaurant Applaus.

Del gjerne dine beste Aalborg-tips i kommentarfeltet.

Reisen til Aarhus ble gjennomført i samarbeide med Visit Denmark og Visit Aalborg.