Svensk flystreik rammer norske passasjerer - dette må du vite

Du har rettigheter du bør vite om når streiken rammer reisen din.

Blir ditt fly rammer av den svenske pilotstreiken.       Foto: Odd Roar Lange

300 svenske SAS-piloter har gått til streik. Dette kommer også til å berøre norske flyvninger, men det er foreløpig uklart hvilke flyreiser dette gjelder. 
Her kan du se om ditt fly er berørt av streiken.

- Det er skikkelig irriterende å få reisen ødelagt på grunn av forsinkelser og innstillinger på grunn av streik, men du har gode rettigheter. Blir flyet innstilt, eller kansellert, kan passasjerene enten få pengene tilbake, eller kreve alternativ reise så snart som mulig. Blir flyet forsinket skal flyselskapet ta vare på deg, sier Ingeborg Flønes, direktør Forbrukerservice i Forbrukerrådet til Thetravelinspector.no.

Pengene tilbake

Ved de fleste innlandsreiser vil du for eksempel få en matbit etter to timer. Hvis flyavgangen blir forsinket med mer enn fem timer, kan du også få pengene tilbake for den resterende turen, eller hele reisen hvis den ikke lenger har en mening.

- Flyrettigheter er kompliserte og vi har derfor laget en flyrettighetskalkulator hvor du kan plotte inn hva problemet er og selve reisen. Kalkulatoren vil så vise hva du har rett på. Kalkulatoren finner du her:  http://www.forbrukerradet.no/fly/

 

Når får du ikke pengene tilbake?

Har du kjøpt en gjennomgående reise, det vil si med mellomlandinger, skal reiseselskapet ta vare på deg hele tiden om du ikke når frem i tide. Det kan bety alternativ transport, mat og overnatting om det trengs.  Det samme gjelder for dem som ikke kommer seg hjem på grunn av streiken. For den som har kjøpt punkt til punkt reiser har bare rettigheter i forhold til hver enkelt reise, sier Flønes.

 

- I henhold til EU regulativet EU261/2004 gir en streik ikke rett til økonomisk kompensasjon ved forsinket eller kansellert flyavgang, skriver SAS på sin hjemmeside.

Her er teksten det refereres til:

"På samme måte som under Montreal-konvensjonen bør luftfartsselskapenes forpliktelser være begrenset eller bortfalle i tilfeller der en hendelse er forårsaket av ekstraordinære omstendigheter som ikke kunne vært unngått selv om alle rimelige tiltak var truffet. Slike omstendigheter kan særlig inntreffe i tilfeller med politisk ustabilitet, værforhold som gjør det umulig å gjennomføre den berørte flygingen, sikkerhetsrisiki, uforutsette mangler ved flysikkerheten og streiker som påvirker driften til det transporterende luftfartsselskap."

Air France

Også flyselskapet Air France har varslet streik fra 11.-14. juni. Flyselskapet tilbyr sine reisende å flytte reiser til perioden 6.-10. juni eller til etter den 15. juni og frem til 21. juni uten ekstra kostnader. Det er ikke alle flyvninger med Aur France som rammes, men flyreiser til og fra Frankrike.

Få med deg disse også