Håndbagasje på flyet? Nå vil de stanse deg for veiing

Slik unngår du straffegebyr som koster mer enn flybilletten

Du har sikkert sett dem, de som har med et lite flyttelass på flyturen.  Foto: Odd Roar Lange

Du har sikkert sett dem, de som har med et lite flyttelass på flyturen. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Flyselskapene er lei av at passasjerene tar med seg for mye og for tung håndbagasje inn på flyet. Og nå strammer de grepet kraftig. Etter mange klager fra både passasjerer og kabinpersonale vil både SAS og Norwegian øke vektkontrollen ved gaten. Har du med deg mer enn det tillatte i forhold til billetten din så må du ut med kostbare «straffegebyr».

Nå vil de stoppe deg

Flere flyselskaper innfører regelmessig kontroll både før og under ombordstigning for å sørge for at folk ikke tar med seg for mye bagasje, skriver Aftenposten.

Norwegian kontrollerer vekt og størrelse på håndbagasje før ombordstigning på sine flighter, og anbefaler alle reisende å sette seg inn i reglene for hva som er tillatt.

– Store mengder håndbagasje kan hindre rask evakuering i en nødssituasjon. Har du mer håndbagasje enn tillatt, kan du bli belastet for innsjekk av ekstra bagasje, og håndbagasjen kan bli flyttet ned i lasterommet ved ombordstigning. Vi jobber for løsninger som gjør reisen til en positiv opplevelse for alle passasjerene våre, sier pressekontakt Tonje Sund til avisen.

-Vi har begrenset plass i kabinen, så det kan hende håndbagasjen din blir målt ved gaten. Håndbagasje som overstiger grensene på billettypen din, blir sendt som innsjekket bagasje mot et tillegg, per strekning, opplyser Norwegian.

Husk at billetter for spedbarn inkluderer ikke håndbagasje, men du kan ta med barnemat og morsmelk/morsmelkerstatning som er nødvendig for turen. Hvis du bestiller barnebillett, kan man ta med så mye håndbagasje og innsjekket bagasje til barnet som billettypen tillater.

For reisende med SAS gjelder disse reglene

Du kan alltid ta med deg minst én håndbagasje og én personlig eiendel, som en liten håndveske eller bærbar datamaskin, i kabinen gratis.
Bagasjekvoten avhenger av billettypen. All håndbagasje må være innen grensene for vekt (maks åtte kilo) og størrelse samt få plass under setet foran deg. Jakker og kåper kan legges i bagasjehyllen over deg.
Tax-free-varer og ting du har kjøpt på flyplassen teller som en del av håndbagasjen din.

SAS Go 1 x 8 kg
SAS Plus 1 x 8 kg
SAS Plus 2 x 8 kg (til/fra Asia og USA)
SAS Business 2 x 8 kg
Du kan ha med én håndbagasje om bord (maks 8 kg, høyde 55 cm, bredde 40 cm og dybde 23 cm) og én håndveske eller PC-veske (høyde 40 cm, bredde 30 cm og dybde 15 cm).
SAS Go Light inkluderer ingen innsjekket bagasje.
Merk at SAS ikke lenger tilbyr fordelene med gratis bagasje på reiser med SAS-go -light til Eurobonus sølv-, gull- og diamant-medlemmer eller Star Alliance gullmedlemmer.

For reiser med Norwegian gjelder dette

Du kan ha med ett kolli håndbagasje gratis. Én liten personlig eiendel som skal kunne plasseres under setet foran deg (f.eks. en liten håndveske, liten veske til bærbar PC, taxfree-pose).
Husk å pakke viktige ting i din personlige veske (f.eks. medisiner, verdigjenstander og ting til babyen).
Totalvekt som ikke må overskrides:
LowFare, LowFare+, Flex, Premium 10 kg
PremiumFlex 15 kg
Flyvninger til og fra Dubai 8 kg (grunnet vektrestriksjoner om bord)

For reisende med Widerøe gjelder dette

Alle reisende over 2 år kan ha med én håndbagasje innenfor målene 55x40x20cm og maks 8 kilo. I tillegg til én håndbagasje kan du ta med én liten håndveske eller én liten laptopveske.

Bagasjeløsningen

Hvordan skal du få med deg varer fra taxfree dersom du allerede har nådd maks-vekten på din håndbagasje?
1) Du kan vente med å handle på taxfree til du er tilbake i Norge. Du kan nemlig handle på taxfreebutikken ved ankomst.
2) Du kan handle i taxfreebutikk ved din ankomst utlandet og sørge for at denne legges i din innsjekkede bagasje før returen.
Jeg tar alltid med meg ca halvannen meter med bobleplast (kjøpes på postkontoret i Norge) og pakker inn vinflasker eller andre skjøre saker i dette og sjekker det inn i hardplast-koffert.
3) Dersom du på hjemreise skal mellomlande på Gardermoen og deretter videre med fly til annet bestemmelsessted i Norge kan du: enten handle på Gardermoen og holde deg under maksimal vektgrense for håndbagasje.
Eller sjekke inn bagasjen din kun frem til Oslo lufthavn, hente den ut der og plassere godt innpakket taxfreevarer i kofferten. Og deretter sjekke inn på nytt frem til endelig reisemål. Husk at dette krever ekstra tid (og arbeid).

Kanskje du like godt skal legge taxfreevarene i den bagasjen som du sjekker inn? Husk å pakke varene i bobleplast. (Foto: Odd Roar Lange

Kanskje du like godt skal legge taxfreevarene i den bagasjen som du sjekker inn? Husk å pakke varene i bobleplast. (Foto: Odd Roar Lange