7 ting å gjøre på 7 timer i Roma

Slik blir du en vinner i en by full av muligheter.

Peterskirken i Roma er en av de aller best besøkte turistattraksjonene i verden. Foto: Odd Roar Lange

Peterskirken i Roma er en av de aller best besøkte turistattraksjonene i verden. Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Du går deg neppe vill i Roma. Men det er sannelig ikke lett å velge de riktige attraksjonene dersom du har begrenset med tid. Her skal du få noen gode tips for en dag eller en weekend.

Dersom du er førstegangsbesøkende i Roma er det strengt tatt en selvfølge å besøke noen av de absolutt viktige og mest kjente attraksjonene. Mer om det litt senere. For det er også mye annet.

1) Sted å bo. Mitt beste tips er art decohotellet Una Hotel. Dette er et meget bra firestjerners hotell. Det ligger bare 100 meter fra Termini togstasjonen, og dermed kan du ta flytoget rett inn til byen og gå de siste meterne til hotellet. Det er også t-banestasjon like ved hotellet så da har du alle tiders mulighet til rask forflytting under oppholdet. Vi valgte en enkel oppgradering og fikk dermed fri høyhastighets internett og fri minibar med på kjøpet. Frokosten er inkludert i prisen som var ca 3000 kroner for to personer i to netter. Det var heller ikke noe problem å be om en ekstra dyne - for dem av oss som ikke liker å dele dyne med partneren hele natten...

2) Steder å spise. Roma er smekkfull av restauranter. Og som for alle storbyer gjelder følgende regel: Jo mer turiststrøk, jo høyere pris - men ikke nødvendigvis høyere kvalitet. Gå heller inn i en av sidegatene og finn et sted hvor de lokale oppholder seg. Et godt tips er å dra til bydelen Trastevere. Her finner du restauranter utenfor den største turistløype og hvor de lokale henger. Fra Hotel Una vil det koste ca 100 kroner i taxi hver vei. Noen bonustips er kaffe på Antico Caffè Greco, Aperitivo (aperitiff) på Stravinskij Bar (Hotel De Russie), middag på La Pergola (Hotel Rome Cavalieri med tre stjerner i Michelinguiden (husk å bestille bord) eller på  Il Pagliaccio som har to Michelin-stjerner. 

Sjarmerende, men ikke gjør som alle turistene. Velg heller restauranter uten turistområdene.
Foto: Odd Roar Lange

3) Dropp hop-on-hop-off-bussen. Du kommer ikke langt i sentrum av Roma før du treffer selgere som forteller deg hvor smart det er å reise rundt med Hop-on-hop-off-bussen. Nei, dette er ikke smart - med mindre du elsker å sitte i busskø med et par elendige ørepropper for å høre hva den automatiske guiden forteller deg. Ta heller taxi eller gå. Drosjene bruker taksameter - og hotellene hjelper deg gjerne med å skaffe taxi. Dersom du skulle velge å ta taxi fra flyplassen og til byen så kan du unngå taxikøen på denne måten.

4) Shopping i Roma. Roma er en storby som kan skaffe deg alt. Vil du på shoppe i luksusbutikker som Cucci, Dolce & Gabbana, Prada og tilsvarende så finner du dette iVia Condutti som ligger nær Spansketrappen. Trappen er under renovering sommeren 2016 og dermed en skuffelse for dem som vil besøke den denne sommeren. I hele området rundt torget finner du imidlertid mange eksklusive shoppingbutikker.
Den mest kjente shoppinggata i byen heter Via Del Corso.  Via Condutti ligger mellom denne gata og spansketrappen, så her har du mye samlet på ett sted. Unngå shopping på den varmeste tiden av døgnet. De fleste butikker har kveldsåpent i sommersesongen.

Husk å kjøpe billett på forhånd.                                                                      Foto: Odd Roar Lange

5. Unngå køene. Jeg har tidligere anbefalt deg å besøke attraksjoner som Colosseum, Peterskirken og Vatikanmuseet. Disse ligger alle sentralt i Roma og det er mulig å gå mellom dem - selv om jeg anbefaler en taxi fra Colosseum til Vatikanstaten. Husk å kjøpe billetter på nett på forhånd. Da unngår du billettkøene som gjerne er tre-fire timer lange! Her er det smarte trikset for å komme raskt inn: Kjøp billett på forhånd og printe denne ut på hotellet. Pass på når det kommer en gruppe med turister som følger en guide, hiv deg med dem gjennom sikkerhetskontrollen og fortsett deretter turen alene. Forbudet mot ryggsekker er ikke absolutt. Heller ikke kravet om skjørt som dekker knærne. Men vær høflig og unngå bare skuldre på hellig grunn. 
PS: Vatikanmuseet egner seg ikke for barn. De kommer til å kjede vettet av seg. PS2: Ta med vann.

6. Kveldslivet. Vil du danse og oppleve en bra klubb med gode DJs og trøkk så skal du legge turen til Goa Club i Via di Libetta 13. For 20 år siden var det et motorsykkelverksted her. Nå er det både chill out, hip-hop, electronica og kul dansestemning. Ligger nær gamlebyen.

Nei, du er aldri alene ved Trevifontenen. Og, se opp for lommetyver.   Foto: Odd Roar Lange

7. Unngå torgkafeene. Hvis du skal besøke Pantheon er det et godt tips å unngå de aller nærmeste kafeene og restaurantene. Her betaler du nemlig overpris. Men vil du ha en god matopplevelse i nørheten så kan jeg foreslå Gran Caffe La Caffeteria som ligger Piazza di Pietra 65.  Den samme advarselen mot dyre spisesteder som ikke leverer topp resultat gjelder området rundt Trevifontenen.

God tur til Roma

Når du reise? De laveste prisene og moderate temperaturene finner du utenom høysesongen i juli og august. Her finner du en oversikt over helligdager i Italia.

Her finner du mer informasjon om Roma.  

Les mer om 7 ting å gjøre på 7 timer i andre byer:

Reisen til Roma er et samarbeide mellom Thetravelinspector, Seadream Yacht ClubKLM og Hotels.com. Alle anbefalinger og meninger er mine egne.