Her er vårt viktigste reisefølge

Vi bestiller reiser i fra senga og på do. Selv kjæresten blir droppet på reisen.

Ser du bare ned i mobiltelefonen, eller husker du å få med deg deg som skjer rundt deg?
Foto: Odd Roar Lange

Samme hvilken by du reiser til så ser du det samme: Mennesker som stirrer ned i smarttelefonen, og ikke enser livet omkring dem.
Og dersom du synes det er ille: Det kan komme til å bli verre.  For mobilen har til og med blitt mer populært reisefølge enn kjæresten. Det viser undersøkelsen Mobile Travel Tracker, som er en global undersøkelse gjennomført for Hotels.com blant 9200 reisende i 31 land. Men det er ikke bare hotell vi bestiller fra mobile plattformer.

På toget

-  83 prosent av billettene til NSB selges via selvbetjente kanaler, som automater på stasjon, NSB.no og NSBs billettapp, sier Gina Scholtz, kommunikasjonsmedarbeider i NSB.
- Hver tredje billett kjøpes nå i NSBs billettapp, som har over 1,5 millioner nedlastinger.

- Appen er den største enkeltkanalen for billettsalg og selger over 500.000 billetter per måned. Mange av billettene er periodebilletter og enkeltbilletter og er knyttet til hverdags- og jobbreiser.  Men svært mange bestiller også de lengre turene via mobiltelefonen sin, sier Gina Scholtz.

Spontane nordmenn

Mobilen kan selvsagt brukes til mer enn å ringe med. Selfie, for eksempel. Foto: Odd Roar Lange

Den moderne globetrotteren gjennomfører i snitt fire reiser og tilbringer 13 netter på hotell i løpet av året, ofte godt hjulpet av mobiltelefonen. Nesten halvparten (45 %) av de norske respondentene bekrefter å ha bestilt ett til to hotellopphold via mobiltelefonen det siste året. Og nesten fire av ti reisende  nordmenn  mener(38 %) at smarttelefonen gjør dem mer spontane mens de er på reise.

 

 

Topp 5 å ha med på reise

Nå er det selvsagt ikke slik at nordmenn ikke vil ha med kjæresten på reise. Men mobilen er enda mer populær. Dette er norske reisendes favorittliste.

1. Mobiltelefonen (58,33%)

2. Bestevennen/kjæresten (43,33%)

3. Kamera (27%)

4. Bærbar PC eller nettbrett (20,33%)

5. Hodetelefoner (16,67%)

 Og  2,67% oppgir at en selfiestang er blant favorittilbehøret når de er på reise

 Nordmenn bestiller i senga

 I ”gamle dager” måtte vi til reisebyrået for å bestille reisene våre. Reisebyrået gjør fortsatt en viktig jobb for mange. Men de fleste bestiller reisene selv via internett. Nær en fjerdedel av oss (22 %) multitasker ved hjelp av mobilen og bestiller samtidig som vi gjør research på andre enheter, viser den europeiske reiseundersøkelsen.

Mange velger også å bestille hotellovernatting fra senga sammen med partneren sin, eller fra toalettet.

Nordmenns topp 5 situasjoner for hotellbestilling via mobil

 1. I senga med partneren

2. Om bord på offentlige transportmidler

3. Mens vi venter (på noen)

4. På toalettet

5. På et busstopp eller togstasjon

Mer enn en av tre (36 %) bekrefter også å ha bestilt hotellrom samme kveld som selve overnattingen. Et fåtall (8 %) drister seg til og med til å drøye hotellbookingen til de har ankommet flyplassen og er klare for avreise. 

Prisen som teller 

Mens de globale funnene fra undersøkelsen viser at betalingsmetoder og gjesteanmeldelser er avgjørende for bestilling, ser nordmenn på pris.

Nær halvparten (47 %) av norske reisende bestiller hotellrom ut fra hvor de kan strekke budsjettet lengst. Brukervennlighet, som at det er enkelt å søke etter hoteller og filtrere resultater, kommer på en god nummer to (39 %), etterfulgt av betalingsmetode (39 %).

- Vi skal hele tiden være i front og videreutvikleappen vår med nye og innovative egenskaper som forenkler reisehverdagen. Det er fantastisk å få bekreftet at det har blitt såpass enkelt å bestille hotell via mobiltelefonen, og at 10 % gjør det mens de sitter på do! Vi vil hele tiden jobbe for å finne nye måter å gjøre brukeropplevelsen enda bedre på», Dan Craig, mobilansvarlig i Hotels.com.

Den er kjekk å ha. Særlig for å bestille hotell.                                Foto: Odd Roar Lange

Dette bruker vi telefonen til

De mest populære mobilappene når vi er på reise er:

1. Kommunikasjonsapper – epost, meldinger etc. (54%)

2. Sosiale medier (52,67%)

3. Musikkapper (41%)

4. Kart-apper (37,67%)

5. Reiseapper (25%)

Topp 5: Dette bruker vi mobilen til på reise:

1. Sosiale medier (46,33%)

2. Sjekke været (43%)

3. GPS/kart for å finne veien (45,67%)

4. Sammenligne priser og tilbud (36,33%)

5. Bestilling av hotell (20,33%)

Fikk du lest disse?

Om undersøkelsen:

Undersøkelsen har blitt gjennomført av analysebyrået OnePoll på vegne av Hotels.com. Undersøkelsen gikk live i mai 2016 og omfatter 9 200 respondenter fordelt på 31 land, heriblant Norge.