Tar du med kjæledyr til utlandet? Dette er de nye reglene

Visste du at det er kommet nytt pass for ferierende hunder og katter?

I sommer reiser mange på ferie og da er det viktig å se til at dyrene har det bra. Tar du med kjæledyra til utlandet i sommer, må du huske på at dyrene og skal ha eget pass. Her kan du lese om det nye dyrepasset.

Nye og gamle pass

Pass av den gamle typen skal ikke utstedes etter 31. mai 2016, da de vil være ugyldige for reiser utenlands, mens pass av den gamle typen som er utstedt før denne datoen kan benyttes i hele dyrets levetid, sier Regjeringen i en pressemelding.
– Nå som varmegradene stiger må du huske på at dyr ikke tåler like mye varme som et menneske gjør. Pass derfor på at dyrene ikke blir overopphetet i sommer. Gi dyrene rikelig med vann, hvile og tilgang til frisk luft, sier landbruks- og matminister Jon Georg Dale.
I store deler av Europa er det mange sykdommer og parasitter blant dyr, som sjelden er påvist i Norge. De kan vøre en fare for både dyr, menneske og miljø.

ID-merket

Om du likevel velger å ta med deg dyr til utlandet er det viktig å huske på at de må være ID-merket, ha eget pass og ha de riktige vaksinene. På Mattilsynets nettside kan du finne de nye reglene som gjelder for dyr på reise.
– Det er lov å ta med seg kjæledyra på ferie i sommer, men selv om det er lov betyr det ikke at det er lurt. Ta derfor en ekstra vurdering om det er nødvendig å ta med kjæledyret på utenlandsferie, oppfordrer ministeren.
Husk at reglene er like strenge selv om du bare skal på en rask shoppingtur over grensen som om du skal ta med hunden på bil- eller flyreise til ferieland som Frankrike, Spania, Hellas eller Tyrkia. 

Dette må du vite

Her kan du lese de nye reglene for dyr og innførsel etter at du har hatt med deg kjæledyret ditt til utlandet.

Dette skjer dersom du ikke har papirene i orden