7 ting du bør vite før du leier feriebolig

Vil du gi fra deg 10 000 kr uten å sjekke dette? Her er ekspertenes sjekkliste.

Å leie leilighet eller hus skal være en fornøyelse, ikke et mareritt.      Foto: Odd Roar Lange

Det er lett å gå på en skikkelig feriesmell når man skal leie feriehus eller - leilighet i utlandet. Det er tallrike eksempler på feriegjester som ankommer utleiestedet, og så finnes det ikke. Eller - det er mye dårligere enn man forventet. Svindlerne blir mer og mer utspekulert. Derfor har Forbruker Europa samlet sine beste tips. Disse bør du ta en kikk på før du leier, enten det er i eget land, i et av nabolandene eller om du ferierer i populære turistland som Spania, Tyrkia, Hellas eller Thailand.


Eiendommen

1. Sjekk hvor lenge villaen har blitt annonsert - vanligvis er datoen for annonsen angitt på nettstedet. Hvis annonsen har ligget ute en god stund, er det mer sannsynlig at den er ekte.

Dersom du leier hos seriøse utleiere unngår du som regel negative overraskelser. 
Foto: Odd Roar Lange 

2. Foreta et Googlesøk og sjekk anmeldelser fra andre leietakere, enten på nettstedet du bestiller gjennom eller på Tripadvisor. Gode anmeldelser kan forfalskes, se opp for altfor strålende anmeldelser. Det er lite sannsynlig at en seriøs utleier vil få mange, om noen, dårlige anmeldelser. Bruk gjerne facebookgrupper for det aktuelle landet eller området for å spørre om råd og tips. 
Her er noen aktuelle: Hellas, Tyrkia har ulike store grupper, Gran Canaria har flere ulike sider hvor du kan spørre om hjelp. Thailand har også flere . (Klikk på lenkene for mer informasjon)

3. Bruk Google maps for å bekrefte plasseringen av utleieobjektet. Når du har funnet den kan du bruke Street View for å sjekke at eiendommen passer med bildene som er lagt ut. Sjekk deretter at eierforholdene er korrekte, for eksempel at utleier faktisk er oppført som eier av leiligheten.

Utleier

4. Det er lett for svindlere å liste opp egenskaper leiligheten ikke har, motta bestillingen og deretter forsvinne med pengene. Snakk med eierne på telefonen (og merk at en fasttelefon gir deg mer sikkerhet enn en mobil). Be om mer informasjon om eiendommen og området, og ta en vurdering av hvor troverdige opplysningene synes å være. Få utleiers kontaktinformasjon inkludert postadresse - ikke signer kontrakt med noen som har en adresse du ikke kjenner eller kan spore.
Spør også om eiernes bankforbindelse, da det har vist seg at svindlere opererer med bankkonti hvor innehaver ikke er mulig å spore i etterkant. Sjekk detaljene fra utleier på internett for å få mer informasjon om eierne og spore eventuelle klager på dem.

Bruk din dømmekraft som om du skulle handlet i en vanlig butikk. Hvis det er noe med nettsiden, eiendommens beskrivelse, eller eierne som du er usikker på, eller hvis prisen virker for god til å være sann, ikke bestill!

Kontrakt og betaling

6. Ikke overfør penger til utleier uten å ha mottatt og sjekket at du er trygg på den skriftlige avtalen. Vær skeptisk til krav om sikkerhet og depositum på forhånd – disse skal stå i forhold til utleieprisen. Depositumsbeløpet skal ikke være uforholdsmessig stort- 10 prosent av leieprisen kan være rimelig, mens mer enn 25 prosent helt klart er for mye. Du bør videre sikre at vilkårene for tilbakebetaling av depositumsbeløpet er klare.

Vi anbefaler ikke betaling med bankoverførsel da du ikke har noen ekstra sikkerhet dersom du skulle bli svindlet. Betaling med kredittkort (og debetkort) er alltid tryggest. Bruk av PayPal (også mellom privatpersoner) kan gi en viss beskyttelse hvis kontoen din er koblet til et kredittkort (som for eksempel VISA), men ikke dersom du har benyttet PayPal som en E-wallet (elektronisk lommebok) og lastet opp penger på Paypal-kontoen før du betaler. Noen utleiersider har beskyttelsesordninger som refunderer kunder i tilfelle av svindel. Unngå alltid overførsel med selskap som ikke gir dokumentasjon for pengetransaksjonen.

På stedet

7. Sjekk eiendommen nøye ved ankomst, helst sammen med eieren eller deres representanter. Klag umiddelbart til selger/utleier ved mangler. Ta bilder av skader ol. og sikre bevis på beste måte. Bruk gjerne mobiltelefon eller kamera som lagrer dato, klokkeslett o.l. i bildet.
Sørg for å få noe depositum tilbake når du forlater leiligheten/huset. Hvis noen fradrag er gjort, be om bevis (kvitteringer) av kostnader som er fratrukket.


Leste du disse?