7 seter i flyet bør du styre unna

Og slik kan du unngå dem - veldig enkelt.

Velkommen om bord - men vel griktig sete.                  Foto: Odd Roar Lange

Velkommen om bord - men vel griktig sete.                  Foto: Odd Roar Lange

(Odd Roar Lange): Det er noen seter i flyet som er bedre enn andre. De fleste er ganske like, og så har du dem du bør unngå. Her har du en oversikt over seter jeg alltid prøver å komme unna.
Tar du charterfly til Gran Canaria, til Hellas eller til Alanya er det like viktig å sitte bra som om du skal til Tromsø eller Bergen.
Og for ikke å snakke om langturen til Thailand. Da er det ekstra viktig å ha gjort hjemmeleksa.

Første sete på en ny seksjon

Dersom du ikke liker å ha en gardin hengende foran ansiktet så bør du komme deg unna dette setet. Mellom ulike seksjoner, altså mellom de ulike «klassene» er det ofte en gardin - som du altså får "rett i fanget".

Sete ved nødutgangen.

Dette kommer kanskje som en overraskelse siden dette er et sete som koster ekstra. Og noen elsker denne raden. Med mindre du er veldig opptatt av god beinplass så bør du finne et annet sete. Her får du nemlig ikke ha noe håndbagasje i fanget eller under stolsetet foran deg under avgang og landing. At må opp i hyllen over seteraden. Sitter du ved vindusplass blir det alltid styr hvis du skal ha tak i noe oppe i hylla etterpå.

Setet ved toalettene

Her er det alltid masse trafikk, køståing og ekstra bråk.

Siste sete på flyet

Ofte umulig å slå ned seteryggen, og på toppen av dette kommer støy fra toalettet. I tillegg er du garantert sistemann ut av flyet dersom du kun kan bruke utgangen foran.

Setet foran nødutgangen

Dersom du liker å slå ned seteryggen er dette et håpløst setevalg. For her kan du - av sikkerhetsgrunner - ikke slå ned seteryggen. Hvis det i det hele tatt er mulig så er det veldig lite regulering på seteryggen

Business class. En drøm for den som reiser med fly.         

Business class. En drøm for den som reiser med fly.        

Vindusplass uten vindu

Noen ganger jubler du over vindusplass, men glemte å sjekke om det faktisk er vindu der. Noen seter er plassert midt mellom to vinduer - og dermed ser du rett i veggen

Vindusplass på amputert seterad

Noen steder er det bare to seter, der vindusetet er tatt bort. Bra for beinplassen for vindusplassen bak, men for deg er det ikke noe vinduutsikt og heller ikke noen vegg å lene seg mot.

Men hvordan unngår du disse setene?

For det første: Bruk alltid noen få kroner på å bestille et ønsket sete. Jeg kan ikke huske en eneste gang jeg har angret på dette. 

Nettstedet Seatguru hjelper deg til å finne det rette og beste setet på det flyet du skal reise med.
Flyreiser under seks timers varighet på økonomiklasse
Flyreiser under seks timers varighet på businessklasse.
Flyreiser over seks timers varighet.  

Leste du disse?