Dette må du aldri gjøre med boardingkortet ditt

Så lett kan svindlerne gjøre livet surt for deg

Velkommen om bord, men pass godt på boardingpasset ditt.

(Odd Roar Lange): Trodde du at boardingpasset ditt ikke var verdifullt etter at reisen din er unnagjort? Da kan du gå på en real smell.

Klart det kan vært fristende å legge ut et bilde av passet og boardingpasset ditt for å fortelle til gode venner at du er på vei til Gran Canaria, Antalya, Dubai, Egypt, Budapest eller Amsterdam.

Men: boardingkortet ditt inneholder privat informasjon i strekkoden som du ikke skal dele med andre. Derfor skal du heller ikke legge ut bilde av hele boardingpasset på Facebook eller andre nettsider.

Boarding 

Via nettsider som denne kan de scanne boardingskortet ditt og hente ut masse informasjon. Bare prøv selv.

Dermed er din private informasjon tilgjengelig for uvedkommende. Det gjelder selvsagt hele reiseruten inkludert returtidspunkt, og det gir også informasjon som gjør at man kan logge seg inn i ditt bonusprogram, endre reiserute, endre pinkode, avbestille billetter og skaffe seg all annen informasjon som svindlere ønsker.

Jo mer datakyndige de er, jo mer kan de skaffe seg av informasjon - om deg.

Kontoinformasjonen som forsvant

Koden til venstre på billett og boardingpass skal du holde unna uvedkommende. 
Foto: Odd Roar Lange

Jeg ga bort mitt boardingpass til en som er enda flinkere på datasnapping enn meg, og i løpet av 10 minutter var pinkoden til frequentflyerprogrammet endret. Og han fikk hentet ut all informasjon som jeg hadde lagt inn ved bestilling av billettene. Han endret også epostadressen til kontoen min, slik at jeg ikke fikk endret dette tilbake til mine data.
Hva skal de bruke informasjonen til?
Den snille varianten er bare flytte deg til et midtsete og selv skaffe seg vindusplassen du hadde fått tildelt. Eller de kan bruke din personlige informasjon til enda mer ondsinnede formål.

Hvor stor risiko det er for at dette skal skje er jeg egentlig usikker på.

Men jeg ønsker i alle fall at du skal være klar over at strekkoden eller qr-koden på billetten eller boardingpasset er verdifull for flere enn deg. Så sørg i alle fall for å behandle den som et verdifullt dokument, og ikke sleng det fra deg på flyplassen - eller på facebook.

Visste du dette?