Her er de svenske sommerfestivalene

Alt du trenger å vite om festivalsommeren - måned for måned

Er du klar for den svenske festivalsommeren? Se oversikten her.  Foto: Visitsweden

(Odd Roar Lange): Det blir både søt og kul musikk på den svenske siden av grensa i sommer. Her er en oversikt over den svenske festivalsommerens høydepunkter – måned for måned!

Musikklandet

Sverige er kjent for å ha en yrende musikkscene – og i sommer skinner den litt ekstra. Da arrangeres det nemlig en rekke festivaler rundt om i landet, med alt fra store internasjonale popstjerner til ukjente artister på scenen. Imens hippe Way out West i Göteborg er en av de største og mest kjente, er for eksempel Ystads Jazzfestival i Skåne en av de aller minste og mest intime. Her har Visit Sweden laget en solid oversikt over mange av de svenske festivalene.
 
Den svenske festivalsommeren byr med andre noe for enhver smak. Felles for dem alle er at de byr på ekte svensk sommeridyll og herlig stemning!

Mai

Majdagarna
Når: 5.-6. mai.
Hvor: Hultsfred, Småland. 
Hva: En av Hultsfreds nyeste tilskudd på festivalfronten, som byr inn til to dager med skjønn musikk fra både etablerte artister og spennende up-and-coming band. Blant dem er Thorsten Flinck, Backyard Babies og Emmy Möller.
Les mer her
 
Mönsterås Blues & Roots Festival
Når: 25.-28. mai.
Hvor: Mönsterås, Småland.  
Hva: Nisjefestival som fyller tettstedet Mönsterås’ gater og torg med herlige bluestoner.
Les mer her
 
Eskilstuna Vårfestival
Når: 26.-27. mai.
Hvor: Eskilstuna, Sörmland.   
Hva: Todagers folkefest i Eskilstuna sentrum med massevis av herlige artister. I tillegg blir det også løp for barn og voksne, seminarer og forelesninger, prideparade og prideshow, og teater og utstillinger. Blant de bookede artistene er Charlotte Perrelli, Ace Wilder og Nya Vikingarna.
Les mer her
 
Blanka Körfestival
Når: 26.-27. mai.
Hvor: Varberg, Halland.   
Hva: Korfestival med individuelle korkonserter rundt om i Varberg, samt samsynging på torget. Det hele avsluttes med en stor gallakonsert i Sparbankshallen.
Les mer her 

Juni

Muskelrock på Tyrolen
Når: 1.-3. juni.
Hvor: Tyrolen i Alvesta, Småland.  
Hva: Hardrockfestival som lokker besøkende fra hele verden, i folkeparken Tyrolen – midt i de smålandske skogene.
Les mer her
 
Summerburst GBG
Når: 2.-3. juni.
Hvor: Ullevi, Göteborg.
Hva: Stor elektronisk musikkfestival som i år kan friste med artister som Tiesto og Eric Prydz på plakaten.
Les mer her
 
Summerburst Stockholm
Når: 9.-10. juni.
Hvor: Gärdet, Stockholm.
Hva: Utendørs elektronikafestival som trekker rundt 60.000 danseglade mennesker hvert år. I år står blant andre Justin Bieber og David Guetta på scenen, så her blir det trolig fullt!
Les mer her
 
HojRock
Når: 15.-17. juni.
Hvor: Västervik, Småland.  
Hva: HojRock har blitt et årlig tradisjon for bikere fra hele Europa. Hvert år samles tusenvis av motorsykkelfantaster for å omgås, shoppe på messen, få med seg konkurransene og rocke løs på kveldskonsertene. I år står blant andre Jerry Williams, Backyard Babies og Art Nation på scenen.
Les mer her
 
Uddevalla Solid Sound
Når: 16.-17. juni.
Hvor: Uddevalla, Vest-Sverige.
Hva: Bohusläns største musikkfestival som for sjette året på rad inviterer til festlige dager i Uddevalla sentrum. Her blir det musikk av blant andre Miss Li, Linnea Henriksson, Rein, og Skoob & Anoya, og konsertene krydres av salte bad og strandliv.
Les mer her
 
Scandinavian Street Music Festival
Når: 16.-17. juni.
Hvor: Nyköping, Sörmland.
Hva: Skandinavias største gatefestival, med musikanter av alle slag på hvert eneste  torg og gatehjørne i Nyköping. Her blir det alt fra pop og rock til visesang og opera. Musikantene kommer fra fjern og nær for å spre musikk, sang og glede.
Les mer her
 
Mossagårdsfestivalen
Når: 16.-18. juni.
Hvor: Veberöd, Skåne.
Hva: Økologisk musikk- og opplevelsesfestival for hele familien i landlige omgivelser i Skåne. I år blir det musikk fra blant andre Jakob Hellman, Jojje Wadenius og Träd, Gräs och Stenar, og i tillegg blir det et fullspekket program for både barn og voksne. Her får dere lære mer om økologi, biodynamikk og fairtrade.
Les mer her

Juli

 Virserums Musikdagar
Når: 25. juni-1. juli.
Hvor: Virserum i Hutsfred, Småland. 
Hva: Festival for barn og voksne med sju dager fylt med musikk, poesi, glede og samhold. Barnfestivalen er en del av festlighetene, der barna blant annet kan prøve seg på å spille ulike instrumenter.
Les mer her
 
Båstad Kammarmusikfestival
Når: 26. juni-1. juli.
Hvor: Båstad, Skåne.  
Hva: En av Sveriges viktigste scener for kammermusikk, som byr på både velkjente klassikere og nye, ukjent musikere. Her blir det konserter med stor spennvidde.
Les mer her 

Muskelrock på Tyrolen
Når: 1.-3. juni.
Hvor: Tyrolen i Alvesta, Småland.  
Hva: Hardrockfestival som lokker besøkende fra hele verden, i folkeparken Tyrolen – midt i de smålandske skogene.
Les mer her
 
Summerburst GBG
Når: 2.-3. juni.
Hvor: Ullevi, Göteborg.
Hva: Stor elektronisk musikkfestival som i år kan friste med artister som Tiesto og Eric Prydz på plakaten.
Les mer her
 
Summerburst Stockholm
Når: 9.-10. juni.
Hvor: Gärdet, Stockholm.
Hva: Utendørs elektronikafestival som trekker rundt 60.000 danseglade mennesker hvert år. I år står blant andre Justin Bieber og David Guetta på scenen, så her blir det trolig fullt!
Les mer her
 
HojRock
Når: 15.-17. juni.
Hvor: Västervik, Småland.  
Hva: HojRock har blitt et årlig tradisjon for bikere fra hele Europa. Hvert år samles tusenvis av motorsykkelfantaster for å omgås, shoppe på messen, få med seg konkurransene og rocke løs på kveldskonsertene. I år står blant andre Jerry Williams, Backyard Babies og Art Nation på scenen.
Les mer her
 
Uddevalla Solid Sound
Når: 16.-17. juni.
Hvor: Uddevalla, Vest-Sverige.
Hva: Bohusläns største musikkfestival som for sjette året på rad inviterer til festlige dager i Uddevalla sentrum. Her blir det musikk av blant andre Miss Li, Linnea Henriksson, Rein, og Skoob & Anoya, og konsertene krydres av salte bad og strandliv.
Les mer her
 
Scandinavian Street Music Festival
Når: 16.-17. juni.
Hvor: Nyköping, Sörmland.
Hva: Skandinavias største gatefestival, med musikanter av alle slag på hvert eneste  torg og gatehjørne i Nyköping. Her blir det alt fra pop og rock til visesang og opera. Musikantene kommer fra fjern og nær for å spre musikk, sang og glede.
Les mer her
 
Mossagårdsfestivalen
Når: 16.-18. juni.
Hvor: Veberöd, Skåne.
Hva: Økologisk musikk- og opplevelsesfestival for hele familien i landlige omgivelser i Skåne. I år blir det musikk fra blant andre Jakob Hellman, Jojje Wadenius og Träd, Gräs och Stenar, og i tillegg blir det et fullspekket program for både barn og voksne. Her får dere lære mer om økologi, biodynamikk og fairtrade.
Les mer her
 
Virserums Musikdagar
Når: 25. juni-1. juli.
Hvor: Virserum i Hutsfred, Småland. 
Hva: Festival for barn og voksne med sju dager fylt med musikk, poesi, glede og samhold. Barnfestivalen er en del av festlighetene, der barna blant annet kan prøve seg på å spille ulike instrumenter.
Les mer her
 
Båstad Kammarmusikfestival
Når: 26. juni-1. juli.
Hvor: Båstad, Skåne.  
Hva: En av Sveriges viktigste scener for kammermusikk, som byr på både velkjente klassikere og nye, ukjent musikere. Her blir det konserter med stor spennvidde.
Les mer her 

August

Ystad Sweden Jazzfestival
Når: 1.-6. august.
Hvor: Ystad, Skåne.
Hva: I august går Ystad Sweden Jazzfestival av stabelen, og fyller en av Skånes vakreste byer med musikk. Festivalen omtaler seg selv som «verdens beste og minste jazzfestival», og i internasjonale medier blir den ansett som en av Europas viktigste jazzfestivaler. Her får du oppleve både verdensstjerner, svenske legender og unge musikere som står på randen til en internasjonal karriere.  
Les mer her
 
Uport Musikkweekend
Når: 3.-5. august.
Hvor: Ulricehamn, Vest-Sverige.
Hva: Fra 3. til 5. august samles Sveriges musikkelite i Ulricehamn. Her blir det mulighet til å oppleve mange bra band i perfekt innramming – med både sjøen, bykjernen og deilige spisesteder i nærheten. Veronica Maggio, Magnus Uggla, Johnossi, Eva Dahlgren og Panetoz er blant årets artister.
Les mer her
 
Eskilstuna Parkfestival
Når: 3.-5. august.
Hvor: Eskilstuna, Sörmland.
Hva: Byfestival med arrangement og aktiviteter for hele familien. Her blir det karuseller, dragebåtkonkurranse, markedsboder, foodtrucks, øl-telt, restauranter – og ikke minst livemusikk fra både lokale og internasjonale artister. Og best av alt: alle har fri entré!
Les mer her
 
Big Slap
Når: 4.-5. august.
Hvor: Malmö, Skåne. 
Hva: Housefestival på Tallriken i Pildammsparken i Malmö, som fyller 5 år i år. I år skal blant andre Axwell, Hardwell, JuicyM og DVBBS spille for de 15.000 gjestene som ventes.
Les mer her 
 
Älvdalens musik och motorfestival
Når: 7.-13. august.
Hvor: Älvdalen, Dalarna.  
Hva: Mellom 7. og 13. august forvandles det lille stedet Älvdalen nord i Dalarna til et myldrende sentrum fylt med liv og røre. Her blir det traktortreff, bilcruising, dragracing, offroad-treff, monsterracershow og et tjuetalls band som underholder.
Les mer her
 
Kalmar Stadsfest
Når: 10.-12. august.
Hvor: Kalmar, Småland.   
Hva: Tre dager fylt med en herlig blanding av konserter og aktiviteter i Kalmar. I år kan du blant annet oppleve Rebecca och Fiona, Rickard Söderberg og Mikael Wiehe.
Les mer her
 
Way out West
Når: 10.-12. august.
Hvor: Slottsskogen, Göteborg.
Hva: Musikkfestival i Göteborgs grønne lunge, Slottsskogen. Her blir det film, kunst, design og deilig mat – men først og fremst konserter med dagens og morgendagens største stjerner. I år står blant andre Major Lazer, The Shins, The XX, Ryan Adams, Lana Del Rey, Oskar Linnros, Pixies og Young Thug på plakaten. Og når festivalen slukker lysene, fortsetter festivalnettene på byens utesteder gjennom klubbprogrammet Stay out West.
Les mer her
 
Change Music Festival
Når: 10.-13. august.
Hvor: Kungsbacka, Varberg og Tjolöholm, Halland.
Hva: Kammermusikkfestival med kjente musikere i det Hallandske kystlandskapet. Her blir det unike kunstinstallasjoner og uforglemmelig musikk av høyeste kvalitet.
Les mer her
 
Malmöfestivalen
Når: 11.-18. august.
Hvor: Malmö, Skåne.
Hva: Årets folkefest i Malmö! Festivalen besøkes årlig av rundt 1,4 millioner mennesker og er Skandinavias største opplevelsesfestival i bymiljø – som dessuten er gratis for alle. Her fylles gater og torg av konserter, matopplevelser, konkurranser, dans, tivoli, teater og underholdning, og det blir et mylder av dufter og smaker fra alle verdenshjørner. Festivalen prioriterer likestilling og miljø, og er derfor den eneste festivalen i Sverige som har fått utmerkelsen «A Greener Festival».
Les mer her
 
Operafestival i Dalhalla
Når: 12., 18. og 19. august.
Hvor: Dalhalla, Dalarna.
Hva: Dalhalla er beskrevet som en av de mektigste og mest unike utendørsarenaene i Europa, og i august kan du oppleve opera i det gamle kalkbruddet. Den 12. august spilles Lakmé, som er Delibes mest kjente opera, imens det er duket for Encore - en konsert med to av Sveriges mest verdsatte operasangere, Rickard Söderberg og Matilda Paulsson, den 18. august. Og den 19. kan du se Catulli Carmina & Carmina Burana, med sangere fra både Sverige, Finland og England.
Les mer her
 
Stockholm Kulturfestival & We are Sthlm
Når: 15.-20. august.
Hvor: Stockholm.
Hva: I slutten av august fylles den svenske hovedstaden med musikk, kunst, litteratur, dans, mote, mat, yoga, film– og mye mer! We Are Sthlm er en ungdomsfestival i Kungsträdgården for dem mellom 13 og 19 år, imens Stockholms Kulturfestival tilbyr noe for alle aldre – og begge festivalene har fri entré. Årets program holder på å ta form, og temaet er India. Det er første gang festivalen har et tema utenfor Europas grenser, og festivalen vil i år gi dufter og farger av både moderne og tradisjonsrik indisk kultur.
Les mer her 
 
Sabaton Open Air
Når: 16.-19. august.
Hvor: Falun, Dalarna. 
Hva: Hardrockfestival som i år feirer 10-årsjubileum og utøker fra tre til fire dager med dundrende rockefest. Noen av bandene til årets lineup er Sabaton, HammerFall, Pain, Dirkschneider, Steve Harris British Lion, Evergrey, Freedom Call, Rotting Christ, Avatar, Power Quest, Narnia og mange fler.
Les mer her
 
Göteborgs Kulturkalas
Når: 16.-20. august.
Hvor: Göteborg.
Hva: En av Nordens største kulturfestivaler som går av stabelen i august hvert år. Göteborgs gater og torg forvandles til festplasser der de besøkende kan fråtse i et rikt tilbud av kultur; opera, kunst, musikk, karneval, gateteater, håndverk, litteratur og film. Her blir det over 1200 aktiviteter med fri entré for alle aldre. 
Les mer her
 
Grenna Bluegrass Festival
Når: 19. august.
Hvor: Gränna, Småland. 
Hva: Bluegrass-festival som i år fyller 40 år. Her kan du oppleve blant andre Halm, Steamboat Entertainers og Country Comfort.
Les mer her
 
Gainesville
Når: 26. august.
Hvor: Strömsholmen i Eskilstuna, Sörmland. 
Hva: Endagsfestival med fokus på livemusikk i verdensklasse for musikkinteresserte livsnytere. Her kan du unne deg en deilig heldag på den vakre halvøya Strömsholmen i Eskilstuna, med musikk av blant andre Billy Bragg og Tomas Andersson Wij, økologisk mat, drikke av høy kvalitet og en herlig utsikt over vannet. En luksuriøs og avslappet festivalopplevelse!
Les mer her
 
Live at Heart
Når: 30. august-2. september.
Hvor: På ulike scener i Örebro sentrum.  
Hva: En av Sveriges største musikkfestivaler med fokus på små, intime konserter med nye og spennende band fra hele verden. Her opptrer rundt 200 artister innen ulike sjangre, og ambisjonene er at det skal finne noe for enhver musikksmak. Live at Heart har også blitt en viktig møteplass for musikk- og filmbransjen via Live at Heart Conference, hvor det arrangeres seminarer og workshops.
Les mer her    

September

Popaganda
Når: 1.-2. september.
Hvor: Eriksdalsbadet, Stockholm.
Hva: Urban musikkfestival som i hovedsak tiltrekker seg unge fest- og musikkglade mennesker. I år står blant andre Alt-J, Astrid S og Two Door Cinema Club på plakaten.
Les mer her
 
Mörkaste Småland
Når: 28.-30. september.
Hvor: Hultsfred, Småland. 
Hva: For fjerde gang arrangeres Sveriges fineste seremoni for mørk kunst og musikk i Hultsfred. Her kan du oppleve band som The Haunted, Ravencult, Impiety, Vanhelgd, Necrophobic, Cursed13, King of Asgard, Tribulation, Pagan Rites med fler.
Les mer her
 
Country SM
Når: 28. september-1. oktober.
Hvor: Sälen, Dalarna.  
Hva: Når Sverigemesterskapet i Country arrangeres i høst, venter en kavalkade av countrymusikk fra både nye og velkjente artister på Sälen Högfjällshotell. Her kan du kombinere musikk med turer i flott natur.
Les mer her