Ego-Einar flyr igjen - og tar all den plassen han trenger

Nei, å reise med fly er ikke en privatsak

Egoist-Einar og Ego-Edel er klare for avgang. Det er flyttelasset deres også. Foto: Odd R. Lange

(ODD ROAR LANGE): De breier seg når de venter på avgang, og fyller gjerne opp nabosetet med håndvesker og shoppingposer. De trenger seg frem når de går om bord på flyet enda det er nummererte seter og ikke noe poeng å presse seg foran andre. Inne på flyet fylles bagasjehyllene med altfor mange poser og pikk-pakk. 

Nei, du kan ikke legge bagasjen din på denne plassen når du venter på flyet.
Foto: Odd Roar Lange

Hva er det egentlig som har skjedd med norske flypassasjerer? I fjor fløy 31 millioner nordmenn over landets største flyplass, Oslo lufthavn Gardermoen. En stor overvekt av dem er nordmenn. I tillegg kommer alle avganger og landinger for nordmenn ved andre flyplasser i Norge. 
Det står, med andre ord, ikke på muligheten til å skaffe seg trening i å fly - og å oppføre seg bra i før, under og etter flyturen.

Kroppen din er bare din

...og den er i alle fall ikke ikke min, Ego-Einar (som er kjæresten til Ego-Edel).

Derfor er det skikkelig ulekkert når du tar av deg skoene for deretter å strekke beina så langt frem at du er godt inne på området til setet foran. Lukt har en lei tendens til å stige til værs. Det samme gjør tåfislukt.

Skoene er mine. Sokkene tilhører Ego-Einar som sitter på seteraden bak. Foto: Odd Roar Lange

Og, siden vi er nødt til å sitte skulder ved skulder: Hva er det så får deg til å tro at en bitteliten singlet er bra antrekk der du sitter med nakne, sommervarme (her mener jeg svette) skuldre inntil meg? 
Flyselskapene har sider opp og sider ned med gode tilbud, bookingmuligheter og flyrettigheter. Men glemte du at det finnes plikter og folkeskikk, Ego-Einar? 

Gjett om jeg gleder meg til å havne ved siden av denne karen...? Foto: Odd Roar Lange

Selvgode nordmenn

Mange nordmenn har i en misforstått selvtilfredshet over at vi har lykkes med så mye her i landet, fått det for seg at de er guds gave til flyselskapene.

De er jo avhengig av oss, så da gjør du åpenbart som du vil. Du har jo betalt dyrt (kr 799.-) for denne billetten.
Da skulle det vel blott bare mangle, Egoist-Einar, at du ikke kan mase på flyvertinnen siden det tar så lang tid før hun kommer til din seterad med kaffe...
Som på sin side bør være gratis. Siden du har betalt så mye for billetten. Og ingen skal komme her for å lære deg hvordan man oppfører seg på en flyplass eller et fly!

Ingenting i hodet - ingenting på føttene

Og - du går naturligvis barbeint på flyet hvis du vil. Du går til og med barbeint når du skal på do.

Barbeint på flyet? Ingen god idé. Foto: Odd Roar Lange

Det siste er egentlig verst for deg selv, Ego-Einar. For du skulle bare visst at flyets toalettgulv ofte er noen av de mest skitne du kan tenke deg. Menn som står og tisser, på et fly i bevegelse, er ikke spesielt treffsikre. (Ikke det at de er så treffsikre når flyet står på bakken heller, for den saks skyld.)
Men du skal vite at du har de barbeinte føttene dine godt plantet i noens andres tiss!

Startskuddet går

Det som ikke er så bra er det som skjer 0,4 sekunder etter at lyset i festsetebeltet-skiltet er skrudd av når flyet er fremme ved gaten:
Da spretter du, kjæresten din og 40 prosent av de andre i flyet opp, som om dere ble skutt ut av setet. Fordi dere åpentbart tror at det lille plinget er et startskudd for en konkurranse. - hver gang. Der det er gratisbilletter eller en gratis paraplydrink å hente for dem som raskest kom seg på beina, grabbet til seg sine fire bæreposer fra bagasjehylla - for deretter, utålmodig, må stille seg i kø for å få forlate flyet.

Småunger, eldre og andre får klare seg som best de kan. Her er det Ego-Einar og hans behov som teller.
Så bærer det av gårde ut av flyet gjennom utgangen foran eller bak.
Det er mer som et mirakel at du ikke åpner nødutgangen og krabber ut over vingen fordi du er lei av å vente på din tur, Ego-Einar.
Og for dem som trodde at det det var nok Einar og Edel nå, så er det bare å beklage:

Sistemann ut er... eh, høflig og smart. Foto: Odd Roar Lange

Du møter dem naturligvis igjen ved bagasjebåndet. Der man bli bedt om å vennligst å stå bak streken til det er din tur å hente din koffert. Fordi man skal tenke litt på andre. Men neida, Egoist-Einar og Ego-Edel finner sin plass helt klint inntil bagasjebåndet. 

Hvilken side av streken var det man skulle stå på...? Ego-Einar trenger hjelp.
Foto: Odd Roar Lange

Hvor var det det glapp?

Hva er det egentlig som skjedde? Når var det du glemte folkeskikken, Ego-Einar? Det å ta det med ro, kun ta med minimalt med håndbagasje, være kledd som om du skulle på besøk til noen og ikke som om du skal en tur på ditt eget bad.
Hvor var det det glapp, Ego-Edel?
Er det for mye å håpe på at du skal oppføre deg litt bedre neste gang?

Kjenner du andre som bør lese om Ego-Einar og Ego-Edel? Del det gjerne med andre på Facebook 

******

Har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no