Må vi finne oss i å kjøpe denne dritten?

Snart er det høytid for selge deg det du aldri burde kjøpe

(ODD ROAR LANGE): Lefse innpakket i plast, maskinprodusert kaffe i plastkopper, suvenirer fra Kina kamuflert som om de kommer fra Snåsa, Toten eller Stavanger - eller fabrikkprodusert mat på menyen. Norge flommer over av dette. Hvorfor finner vi oss i det?

Nå må vi slå tilbake

Skal dette liksom være sommerens vinner i Norge? Foto: Odd Roar Lange

Norge er verdens beste land for lokalmat og kortreiste opplevelser. Allikevel bruker vi ferien til å kjøpe mat og drikke som hører hjemme alle andre steder enn i kroppen din.
Og vi kjøper gjenstander som aldri burde havnet i bagasjen din.  
Bærekraftig reiseliv er et satsingsområde som Norge bruker flere titalls millioner kroner på i år. Allikevel finner vi oss i at det selges importerte varer som er påstemplet «Hilsen fra Narvik», «Greatings fra Kolvereid» eller «Troll from the Fjords».  Selv om de ikke kommer herfra.
Tar du deg en øl på plenen i Frognerparken eller på bryggekanten i Bergen en varm sommerdag, så er du prisgitt at politiet ser mellom fingrene på lovbruddet for at du skal unngå å bli bøtelagt.

Dersom du selger juksevarer til norske og utenlandske turister så kan du komme til å ende opp som næringsvinner i hjemkommunen din.
— Odd Roar Lange - The Travel Inspector

Det er trist og det er uforståelig. Og på tide å gjøre noe med det, siden alle vet at det er smart å endre dagens praksis. Men, jeg har ennå ikke sett stor vilje til å ta tak i utfordringene. Snarere tvert imot. For nå dukker stadig nye suvenirbutikker opp. Spesielt, og forståelig nok, der turister flest ferdes. Ved cruiseterminaler, nasjonale turistveger og populære hotell. I mindre byer risikerer du, dersom du ankommer på kveldstid eller en søndag, at det kun er suvenirbutikken som er åpen. Dermed er suvenirer fra Kina det eneste turisten fra Kina får kjøpt med seg fra norgesbesøket.
Dersom ikke selgerne tar et ansvar så får vi håpe at kundene gjør det. Det er lov å drømme. Og det er fremfor alt lov å håpe at drømmen går i oppfyllelse

Tenker du over hva du kjøper og hva du spiser i ferien? Om du ikke har tid til hverdags så må du i alle fall ta deg tid i sommer. Foto: Odd Roar Lange

Øl og krøll

Øl fra internasjonale storkonsern burde vært stuet langt bak i kjølerommet for alltid, mens det lokale ølet fra småskalaprodusenten burde stått forrest. Ellers forsvinner det lokale. Og da har vi bare det dårlige tilbake.
Jeg har ikke én eneste gang på mine reiser drømt om eller spurt etter fabrikkøl. Det har sannsynligvis ikke du heller?
Men jeg spør mange ganger etter den lokale smaken. Og jeg har aldri blitt skuffet. Det er ikke én eneste grunn til å reise på ferie for å få opplevelsen av å drikke øl fra industrigiganten Carlsberg. Men det er mange grunner til å la være.
   Det er heller ingen grunn til å besøke en av Norges nasjonale turistveger for å stoppe ved en kafé og spise plastinnpakket lefse. De burde rett og slett vært kastet i søpla en gang for alle. Ikke er det mat for mennesker, og ikke er det dyrefôr heller.   

De gode opplevelsene er nærmere enn du tror. Og dersom du bruker dem så er de der neste år også. Foto: Odd Roar Lange

Troll til besvær

For ikke snakk om fingerbøll, troll, snapseglass eller t-skjorter med en påtrykt «hilsen fra Flåm». Jeg kan garantere deg at suveniren vanligvis ikke kommer fra stedet den utgir seg å komme fra. Den er i beste fall designet i Norge. Men ikke produsert her. De kommer fra Taiwan eller Kina. Eller fra Russland.  I alle fall ikke fra Norge. Det finnes fortsatt norske trollfabrikker. Men de selger neppe varene dine der du er.

Best i det som ikke er viktig

Et land som liker å tro at vi er best i alt (bortsett fra herrefotball). Vi er lykkeligst, er på helsetoppen, inntektstoppen, skisport-toppen, og en haug andre topper.   

Slå et slag for det lokale i sommer. Og skryt av det. Del opplevelsene med andre. Det er et viktig bidrag. Foto: Odd Roar Lange

Hvorfor lurer vi oss selv og tilreisende gjester til å kjøpe dritt?
Vil du med hånden på hjertet anbefale noen å kjøpe import-suvenirer ?

Norge har noe av verdens beste drikkevann. Hvordan kan det ha seg at vi importerer vann fra Italia?
Eller vil du anbefale noen å kjøpe en Ringnes/Carlsberg pilsnerøl fremfor et lokalbrygget øl med sjel og med smak?
Eller anbefaler du halvfabrikat-middag på en restaurant tilknyttet dens upersonlige kjede?
   Nei, jeg tror ikke du gjør det. 
Og med mindre du kan gjøre noe helhjertet og med entusiasme og begeistring så skal du heller ikke gjøre det.
Danskene er i ferd med å ta fra oss ordet hygge - enda de innrømmer at det egentlig er norsk. Det er på tide å ta det tilbake.

Gi blaffen

Bruk sommeren til å slå et slag for lokale restauranter der du er. De som vet forskjellen på god mat og «luremat» . Gi også blaffen i liksomsuvenirene.
Lær barna dine at kvalitet koster litt ekstra, men varer mye lengre, og er viktig for at de lokale håndverkerne skal ha noe å leve av.
Drikkekopp i plastikk fra Kina? Eller drikkekopp fra den lokale keramikeren? Et fleeceteppe laget av plastikk fra lavpriskjeden på hjørnet? Eller et kvalitetsteppe fra det norske veveriet - som du kan ta frem også når høsten kommer, når du tenner noen stearinlys og skal hygge deg. 
Det er ikke slik at det er «alle de andre» som må gjøre noe.

Vi må bidra alle sammen: Du og jeg. Da kan vi få gjort noe med det. Og da kan Norge bli det vi ønsker at det skal være: Et land for bærekraft   - der det er bra for lokalmiljøet, bra for turister og bra for økonomien. Og naturligvis bra for naturen.
Bærekraft er ikke bare noe de andre skal beskjeftige seg med. Det er ditt ansvar. Og det er mitt.
Derfor styrer jeg unna de amerikanske kaffebarene når jeg er i Danmark. Det er mange gode og lokale. Derfor kjøper jeg en Christiansø-øl fra Bornholm fremfor en Grøn Tuborg. 
Og derfor kommer jeg hjem med noen fine og morsomme bilder, laget av en lokal kunstner, eller et lokalprodusert musikkinstrument. Eller aller helst: noe spiselig med lokalt særpreg. 
Og det samme gjør jeg når jeg reiser i Norge.
Det koster så lite. Men det betyr så mye.