Derfor må du aldri stole på nødpasset

Og politiet nekter deg pass dersom du har gjort disse feilene

Det oransje nødpasset (th) kan redde reisen - men det kan også gi deg falsk trygghet. Foto: Odd Roar Lange

Det oransje nødpasset (th) kan redde reisen - men det kan også gi deg falsk trygghet. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): «Jeg orket ikke lete så nøye, og satset heller på nødpass.» Denne forklaringen hører flyselskapene og passkontrollen på Oslo lufthavn hver eneste dag. Men for mange reisende stopper reisen før den har startet, fordi det ikke ordnet seg med nødpass.
Hvis du søker om midlertidig pass rett før du skal reise, kan det være at politiet ikke har kapasitet til å behandle søknaden din før reisen.

Nektes nødpass

Har du fått nødpass to ganger i løpet av de siste fem årene, får du vanligvis ikke nødpass opplyser politiet. Det gjelder også hvis du tidligere har mistet et nødpass. Det kan også være du ikke får nødpass om du har latt være å levere det tilbake etter reisen. Hvert nødpass skal leveres tilbake ved hjemkomst. Enten ved grensekontrollen eller til politiet.
Og prisen på nødpasset er det samme som et ordinært pass. For personer over 16 år koster det 450 kroner, for barn under 16 år er prisen 270 kroner. Etter at nødpasset er levert tilbake kan du søke om nytt ordinært pass. Nødpasset er gyldig kun for én reise.

Du har selv ansvar for å sjekke om landet du skal reise til, godtar nødpass. Og husk at du for eksempel ikke kan bruke nødpass ved reiser til land som USA og Dubai.

Dette må du ta med deg

Du søker nødpass enten ved din nærmeste politistasjon/passkontor. Du kan også søke ved politipostene på Oslo lufthavn, Sola, Flesland og Værnes.
I tillegg til dokumenter for reisen (tur/retur) må du ta med deg

  • gyldig legitimasjon

  • to passfoto

  • penger eller kort for betaling av passgebyr, ikke kredittkort

  • søker du om nødpass til barn og ungdom under 18 år, ta med signert, original fullmakt (ikke eldre enn tre måneder) og gyldig legitimasjon eller offentlig bekreftet kopi av legitimasjonen fra den andre forelderen/foresatte hvis han eller hun ikke selv kan være til stede

  • barnet det søkes om nødpass til må være til stede