Her er de 19 stedene i Norge du bør besøke i år

Derfor skal du planlegge norgesferien din akkurat nå

Er du klar for Norgesferie i 2019? Foto: Odd Roar Lange

Er du klar for Norgesferie i 2019? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Utenlandske turister ser igjen mot Norge. Valutasituasjonen gjør det billig for utlendinger å feriere i Norge. Vel, direkte billig synes de neppe at de er, men de har i alle fall valutakursen på sin side.
Og for nordmenn er det dyrere å feriere i utlandet enn på lenge, nettopp fordi utenlandsk valuta er kostbar sett med norske øyne og kredittkort.

Men hvor skal man dra? Her kommer noen av mine forslag for 2019. Utforsk dem gjerne - og dersom du vil ha de billigste oppholdene så lønner det seg å bestille tidlig. Husk at det kan være smart å ringe til utleiefirmaet/hotellet/aktivitetsfirmaet direkte. Ikke fordi du får selve overnattingen billigere, men fordi du kan forhandle deg frem til et bedre rom/leilighet - og du kan få med flere tjenester i handelen.
Jeg legger ved noen lenker, så kan du lese mer om hvert av de aktuelle stedene jeg foreslår. God tur.

Svalbard

Dra gjerne til Svalbard i februar/mars. Den mørke delen av vinteren har sluppet taket, og du kan oppleve fine lyse turer med snøscooter eller hundeslede.
Dersom det blir en kald vinter så vil fjord-isen fryse til flere steder. Blant annet på Tempelfjorden. Her kan du se hull i isen, hvor selen kommer opp. Snøscootersafari med lunsj innerst i fjorden byr på fantastiske fotomuligheter. Bli også med på tur opp til Larsbreen (til fots) eller Longyearbreen (snøscooter/beltebil) hvor det er mulig å gå under selve isen. Vil du se isbjørn så er guidet snøscootertur til østkysten et bra valg.

Bli med på scootertur til Tempelfjorden. Foto: Odd Roar Lange

Bli med på scootertur til Tempelfjorden. Foto: Odd Roar Lange

Bergen

Vestlandshovedstaden kan besøkes alle årstider med gode opplevelser på menyen. Det kan være alt fra konserter i Grieghallen eller på Koengen (utendørs), til «fjelltur» med Fløibanen eller båttur til en av Norges beste sjømatrestauranter, Cornelius. Dette er blitt en av mine favoritter i Norge.
Med Bergenskortet kan du se alt det viktigste i Bergen, og samtidig spare mye penger med gratis inngang eller solide rabatter på rundt 30 museer og attraksjoner samt ulike aktiviteterunderholdningbutikkerspisesteder og parkering. Du reiser også gratis med Bybanen og buss i sentrum og regionen.
Et tips til deg som besøker Bergen i sommer: Bli med på totimers båttur til øya Fedje. Hele turen tar i alt åtte timer.

Sogndalsstrand

Norge er full av små og vakre perler. En av dem er Sogndalstrand, som er en tettbebyggelse i Sokndal kommune i Rogaland.
Sogndalstrand betegnes som et «kyst-tettsted av nasjonal verdi» og er fredet for å beskytte tettstedet mot utbyggingspress. Det er et av de sju fredete kulturmiljøene i Norge og den eneste «byen» i Norge som er fredet. Ta deg god tid, og bestill gjerne overnatting på Kulturhotellet.
PS: Husk å få med deg den 41 km lange nasjonale turistvegen som går fra Ogna i Hå kommune til Bore i Klepp kommune.

Stryn

Ta turen til vakre Stryn i Nordfjord og opplev en av de flotte isbreene, Briksdalsbreen, på nært hold. Jeg anbefaler deg å ta en kikk på cruiseanløpsoversikten for regionen og prøve å unngå dagene da de største cruiseskipene er på besøk. I alle fall dersom du ikke liker å gå i kø.
Sannsynligvis kommer du med egen bil, og da er det en unnlatelsessynd å ikke oppleve den nasjonale turistvegen Gamle Strynefjellsveg når du først er på disse kanter. Husk også at du nå er veldig nær en av Norges nye turistattraksjoner: Loen skylift.

Gloppen

Sogn og Fjordane er kanskje landets mest undervurderte reisefylke blant nordmenn. Utlendinger generelt, og cruiseturister spesielt, har funnet denne delen av landet for lengst.
Bygda Gloppen er på ingen måte den mest ruvende. Men en sommerdag her byr på veldig fine opplevelser. I regionen finner du flere campingplasser med utendørsbasseng. Både langs fjorden og opp i fjellet rundt bygda myldrer det av turmuligheter og fotomotiv. Gloppen hotell er et meget godt valg for mat og overnatting, og Gloppen Aktiv hjelper deg mer enn gjerne med opplevelser.

Sandtorgholmen på Hinnøya

Norges største øy, Hinnøya, ligger ved det vi kan omtale som «inngangsporten til Lofoten». Og ved Tjeldsundet finner du Sandtorgholmen og et helt spesielt hotell: Sandtorgholmen hotel. Her er både kulturarv, nordnorsk mat, gjestfrihet og fabelaktig natur blant hovedingrediensene. Her skal du nyte livet og omgivelsene i lange drag.

Gran på Hadeland

Dersom du følger med i nyhetene så har du fått med deg at regjeringspartiene diskuterte felles politisk plattform på Granavolden Gjæstgiveri på Hadeland nord for Oslo.
Det er kort vei til Søsterkirkene og videre over til Hadeland Glassverk på Jevnaker. Området er svært godt egnet til fjellturer for dem som ønsker å unngå de høye og bratte fjellsidene, men som heller vil ha langs og slake åsrygger som arena. Perfekt for sykkelturer. Tettestedet Gran har mange hyggelige butikker og stedet ligger ved Gjøvikbanen og RV 4.

Veiholmen på Smøla

Dette naustet vil gi deg hjertebank

Olsennaustet leies ut både til overnatting og gode opplevelser, og til event og arrangement der det kan dekkes til langbord i svært sjarmerende omgivelser.

Når jeg skal anbefale 19 steder å besøke i Norge i 2019 så er jeg ikke i tvil om at fiskeværet Veiholmen på øya Smøla i Møre og Romsdal må være med. Det tok meg 55 år før jeg kom dit. Jeg håper at det ikke går 55 dager før jeg er tilbake. Den lille husklynga ytterst mot havet byr på det aller tøffeste naturen har på lager, til det aller fineste. Du drar neppe på badeferie til et naturområde som dette, men naturferie og opplevelser har øya Smøla mer enn nok av. Bli med på kajakktur i solnedgangen eller på havørnsafari med Smøla naturopplevelser. Husk å ha med deg klær til alle fire årstider - uansett når på året du skal til Smøla. Til gjengjeld får du himmelske opplevelser i belønning. PS: For overnatting, ta kontakt med Molosøstrene.

Oslo

Ingen destinasjon i Norge satser mer på turismen enn Oslo. Nye hoteller er under oppføring/restaurering, nye restauranter åpner og et vell av aktiviteter venter på deg.
Neste gang du er i Oslo så kan du ta turen til det som tidligere (feilaktig) ble omtalt som Oslo sentrum. Stedet er neppe er det stedet du tror. Men jeg snakker om Blankvann og Blankvannsbråten i Oslomarka. Treffer du forsommeren her inne så får du oppleve fantastiske blomsterenger som bugner av lukt, farge og liv.
Det neste jeg gjerne anbefaler er å få med deg ett av de mange arrangementene i forbindelse med Miljøhovedstaden Oslo 2019. Åpningen skjer på Salt ved Havnelageret 4.-6. januar 2019.

Dønna på Helgelandskysten

Helgelandskysten er, etter min mening, det fineste området i Norge. Både på grunn av naturen og kulturen. Men aller mest på grunn av menneskene som bor her. Her føler du deg veldig velkommen. Og vær forberedt på å bli invitert inn på besøk…
Ta gjerne turen ut med ferge fra Sandnessjøen (25 minutter) og ut til øya Dønna. Dersom du har lest boka Seierherrene av Roy Jacobsen så har du lest litt om hvordan livet var her i gamle dager. Nå er det nye tider, og sommeren 2019 kan du være med på Sjarkenfestivalen. I løpet av de siste årene så har det dukket opp nye overnattingssteder - og ta med deg (eller leie) kajakk, så får du store opplevelser mellom hundrevis av små øyer.

Hafjell

Er du klar for skibakkene i Hafjell? Foto: Odd Roar Lange

Er du klar for skibakkene i Hafjell? Foto: Odd Roar Lange

Det begynner å bli veldig mange år siden OL på Lillehammer, men skianlegget i Hafjell lever i beste velgående. Sommerstid er det gode downhillsykkelmuligheter og turterreng i regionen. Vinterstid er det naturligvis alpint (først og fremst) og langrenn som teller. Hafjell har et veldig godt skiutleie (Skibua) og bakker som passer både for alt fra nybegynnere til meget erfarne. Jeg har bodd på både Scandic Hafjell og Nermo Hotell og kan anbefale begge deler. Det første er godt egnet familiehotell. Det siste er et førstevalg for de som vil ha det lille ekstra.

Henningsvær i Lofoten

En lun havn når havet koker, en flott fjelltopp når midnattsola skinner, trivelige håndverksbedrifter i små butikker. Og et stort hjerte for gjester og fastboende. Dette finner du dersom du reiser til Henningsvær i Lofoten. Noen kaller det Norges Venezia, men da har de ikke vært i Venezia… Selv om det kan være folksomt på de mest travle sommerdager så er det naturligvis ikke i nærheten av overturismen i den italienske byen. Dessuten har de bedre kanelboller i Henningsvær. Kommer du deg til topps på Festvågtinden (541 moh) så kan du betrakte hele reisen som fullendt. For utsikten her betaler hele turen.

Velkommen til Henningsvær. Foto: Odd Roar Lange

Velkommen til Henningsvær. Foto: Odd Roar Lange

Sommarøy ved Tromsø

Når vi først befinner oss i nord så er det ikke mulig å glemme Sommarøya ved Tromsø. Øya hvor Norges første kvinnelige fangsmann, Wanny Voldstad, vokste opp. Hun har naturligvis fått et lite museum etter seg.
Sommarøya er en perle for den som vil oppleve kysten fra en kajakk. Sommarøya er et fiskevær helt vest i Tromsø, ca en times kjøring fra Langnes flyplass i Tromsø. Det bor ca 350 mennesker fast på stedet. Langs øyene Hillesøya og Sommerøya er det fabelaktige strender, og gode muligheter for strandhogg og telting.
Du kan også bo på hotell på Sommarøy. Bli med på ribtur, vinkurs eller ut på tur til Hekkingen fyr. Om sommeren kan du ta ferge over til Senja. Her er noen av opplevelsene, før du drar til vakre Hamn og overnatter der.

Trysil

Du kan bruke skibakkene til sykkelturer om sommeren. Foto: Odd Roar Lange

Du kan bruke skibakkene til sykkelturer om sommeren. Foto: Odd Roar Lange

Ski- og fjellbygda trenger vel nesten ingen presentasjon. Men Trysil har Norges beste familieskianlegg. Enorm satsing de siste årene har båret frukter. Og dersom du er her bare en weekend så kommer du til å andre på at du ikke satte av mer tid. Foruten skisesongen så anbefaler jeg fjerne høstopplevelser i Trysil. De flotte skogene, fargespillet, lyset og slake åsene er som skapt for fine høstturer. Og når du er tilbake i bygda kan du nyte spa - for eksempel på Radisson Blu Resort.
Jeg har bodd både i hytter, leiligheter og hotell i Trysil. Du finner steder i de fleste prisklasser. Dersom du vil ha noe billig så kan det lønne seg å satse på storhyttene og å dele den med mange. Da blir prisen per person svært overkommelig.

Agatunet i Ullensvang

Smaken av Vestlandet. Her fra Agatunet. Foto: Odd Roar Lange

Smaken av Vestlandet. Her fra Agatunet. Foto: Odd Roar Lange

Agatunet i Ullensvang kommune Hordaland er et friluftsmuseum med i alt 30 fredede hus. Agatunet ligger nord for Odda og sør for Utne, på vestsiden av Sørfjorden i indre Hardanger og her finner du også en av fruktbygdene i Norge. Tine henter blant annet epler til sin premium-eplejuice her.  Og dersom du drar hit utpå høsten så får du smake eplene direkte fra trærne.
Legg også inn et besøk på Hardanger folkemuseum. Og fremfor alt: overnatting på Utne Hotel, et vakkert trehotell med masse sjel og varme.

Kviknes Hotel i Balestrand

Velkommen til Kviknes Hotel i Balestrand i Sogn og Fjordane. Foto: Odd Roar Lange

Velkommen til Kviknes Hotel i Balestrand i Sogn og Fjordane. Foto: Odd Roar Lange

Kviknes hotel ligger ved Sognefjorden og har gjennom fire generasjoner sørget for mat og husly for gjester fra inn- og utland. Du har helt sikkert hørt om de gamle, tradisjonsrike og ærverdige trehotellene som ligger ved de norske fjordene? Men har du bodd på noen av dem? Hvis svare er nei, så er det på høy tid. Og er svaret ja, så skjønner du at du skal gjøre det igjen.
Få med dere Balejazz første helgen i mai. Og kanskje er det allerede mulig å gå Fossestien eller opp til Buråsi dersom snøen i fjellene har smeltet tilstrekkelig. Ellers kan du ta turen senere i sommer. I Balestrand er det både galleri, åpen kirke og fine omgivelser som du bør få med deg før returen. Den kan enten gå mot Sogndal eller over Gaularfjell (nasjonal turistveg). Begge er veldig flotte og fulle av fotomotiv.

Trondheim

Legg lunsjturen til Bakklandet. Foto: Odd Roar Lange

Norges tredje største by er blitt en av landets største konsertbyer. Også Nidarosdomen og Olavshallen er anerkjente konsertscener i tillegg til flere utendørsarenaer.
Ta også turen til Sverresborg Trøndelag Folkemuseum. Et spennende museum for både voksne og barn. Om sommeren er det egne arrangementer som passer for barn.
Husk at dere nå ikke er langt unna Stiklestad - og Spelet om Heilag Olav - som spilles 25.-29 juli 2019.

Tjøme

IMG_4533.jpeg

Vestfold har veldig mye å by på. Men jeg tror ikke jeg er urettferdig når jeg trekker frem ferieøya Tjøme som noe av det aller beste. Hver sommer mangedobles antall innbyggere. Og når sola varmer opp svabergene og sandstrendene er det godt å være på Tjøme, som sammen med Nøtterøy utgjør nye Færder kommune. Det er kort vei til til shoppingsmulighetene i Tønsberg. Engø gård regnes som den beste restauranten på Tjøme, men å sitte på bryggene på Sandøsund på Hvasser med en pose ferske reker er heller ikke å forakte . En annen av mine favoritter er Gamle Ormelet med sommerutstilling og konserter.

Rafting i Sjoa

Her er jeg på tur ned elva sammen med erfaren guide og andre ferskinger i flåta. Foto: Ro Rafting.

Her er jeg på tur ned elva sammen med erfaren guide og andre ferskinger i flåta. Foto: Ro Rafting.

Dersom du ikke er redd for litt kaldt vann, men til gjengjeld elsker latter, moro og en utfordring under trygge omgivelser: da skal du dra til GoRafting ved Sjoa. Her arrangeres daglige raftingturer på elva - enten du er viderekommende eller nybegynner. Jeg har prøvd lette og middels turer og har vært søkkvåt, kald - og fremfor alt glad. Husk ullundertøy under våtdrakta. Og bli med på middagen etterpå, når du kan dele minner og opplevelser med andre på turen. Etter at raftingen er unnagjort anbefaler jeg en tur videre innover i regionen, til Hindseter hotell som ligger ved inngangsporten til Valdresflye. Hotellet har spaanlegg i kjelleren og her kan du varme opp til fine fjellturer neste dag. Kanskje du kan utfordre deg selv om sommeren og å ta turen Besseggen.
Dersom isforholdene er gode om vinteren så tar vertskapet gjester med på isjuving, vandreturer over og under isen på elva.

Har du andre tips - om steder jeg eller andre bør besøke i Norge i 2019? Send meg gjerne ditt tips til orl@thetravelinspector.no

Lik The Travel Inspectors Reisetips på Facebook