Bør du bestille sommerferie nå? Slik får du den billigst

Tipsene som redder sommerferiebudsjettet allerede nå

Har du planlagt årets sommerferie? Hvis ikke bør du se på det allerede nå. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Du har hørt det før: Husk å bestille tidlig.
Men kan man komme til å bestille for tidlig? Ja, det er faktisk mulig. I alle fall dersom du ønsker de billigste ferieoppholdene. For i større og større grad er prisene på reiser såkalt dynamiske. Det betyr at de går opp eller ned alt etter etterspørselen. Det regnes ut av datamaskiner som er matet med informasjon og fortiden og kunnskapsbaserte prognoser for framtidas salg.
For at ikke tilbudet skal være for stort, og dermed salgshemmende, helt fra starten så er det flere hotell og reisearrangører som holder tilbake et antall senger og rom i starten av salgsesongen. Mens de øker antallet dersom de ser at salget går bra.

Nervøs stemning

I disse dager er selskapene som selger pakkereiser nervøse. Det er en felles oppfatning i bransjen at de ikke tåler eller ønsker en ny norsk drømmesommer som 2018-sommeren. Da gikk salget av sydenreiser godt frem til St. Hans. Men da hadde sol og varme allerede satt sitt preg på situasjonen her hjemme, og mange valgte å droppe sydenturbestillingen. Det ble bortimot bråstopp i sydensalget fra den siste uka av juni.

Også salget av feriehusopphold i Danmark og Tyskland var langt lavere enn forventet. Nordmenn valgte rett og slett å være hjemme i sommerferien. Nå er feriehusformidlerne like spente som charterselskapene på hvordan årets sommersesong skal bli.

Prisene synker

Og nervøsiteten i markedet har ført til at mange av prisene har gått ned, samtidig som det fortsatte er et stort antall rimelige reiser og opphold ute på markedet. Dersom du vil gjøre et kupp så bør du enten slå til nå, eller ta sjansen på å vente helt frem til feriestart og å satse på at årets sommer starter like bra som i fjor. I så fall vil prisene falle som en stein.

Antall reiser til Bulgaria er redusert fra i fjor, mens antall flyseter og hotellrom i Tyrkia har økt. Det samme har reiser til det svært billige landet Albania. Også Montenegro er et land å se opp for i 2018.
I månedskiftet februar/mars finner du:
Ukesturer i juni til Antalya for 1850 kroner
Ukesturer i juni til Alanya for 1900 kroner
Ukersturer i juni til Mallorca for 2100 kroner
Ukersturer i august til Kanariøyene for 2100 kroner.

Se opp for fredager

Vær klar over at charterselskapene legger ut restplasser for sommeren allerede nå. De legger ut noen reiser billige for å markedsføre salg av både nye og tidligere reisemål. Nye turer legges ofte ut på fredager. Dersom du vil ha sol og varme, velg Istria i Kroatia. For når det er utsolgt i sør er det fortsatt veldig gode – og vel så fine – områder i Istria i nord.
Eller velg nykommeren på feriekartet, Montenegro. Begge deler er veldig gode valg.

Dette bør du undersøke

Bør du velge alternative reisedager? Utreise tirsdag fremfor lørdag.
Bør du velge mellomlanding fremfor direktereiser?
Bør du velge noe annet enn lavprisselskap, der du slipper avgifter som bagasje/sete/kredittkort etc?
Bruk opptjente bonuspoeng til å kjøpe flybillett til ferien. Husk at du kan avbestille/endre eurobonusbetalte reiser avgiftsfritt.
Bør du velge alternativ landingsflyplass?
Kan du ta ferie tidlig i juni? I så fall kan du spare mange tusen kroner.

Husk dette

Pakkereiser kan ofte være mye billigere enn å kjøpe reise og opphold hver for seg. Sjekk også om du kan kjøpe leiebil via samme pakke. I så fall går den inn i pakkereiselovens bestemmelser.
Det samme gjelder dersom du betaler flyreise og leiebil - uten hotell - i samme bestilling og betaling.
Betal aldri reiser med annet enn kredittkort. Kredittkortselskapet gir deg økt sikkerhet både ved konkurs eller mangler ved levering av tjenestene. I tillegg inkluderer det ofte en reiseforsikring.