Kjøpe flybilletter? Da MÅ du unngå dette selskapet

Derfor skal du droppe Bravofly når du bestiller reiser

Se opp for lokkesidene som frister med billige flybilletter. Det ender ofte med trøbbel. Foto: Odd Roar Lange

Se opp for lokkesidene som frister med billige flybilletter. Det ender ofte med trøbbel. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Mange reisende er blitt flinke til å være sitt eget reisebyrå. Men altfor mange tar altfor store sjanser. Fristende lave priser og innbydende nettsider får stadig flere til å gå i felle.
Norsk Reiselivsforum, som er sekretariat for Transportklagenemnda, er stedet å henvende seg til dersom du ikke kommer til enighet med  flyselskapet som du reiste med. Dersom du mener flyselskapet, reisebyrået eller formidleren av flybilletter ikke følger opp sine forpliktelser kan du gratis be om en behandling av klagen i Transportklagenemnda for fly.  

Trøbbel i vente - for deg

Nemnda behandler klagen og kommer med en avgjørelse/vedtak som ikke er juridisk bindende for selskapet som er innklaget. Men både Norwegian, SAS og Widerøe har som policy at de følger avgjørelsene - selv om de er uenig i den. 
— Saksbehandlingstiden for nye saker anslås nå til gjennomsnittlig ca. 4 måneder, sier sekretariatsleder Anne B. Lea.
Men et selskap du i alle fall skal passe deg for er det nettbaserte «reisebyrået» Bravofly.
Selskapet eies av Lastminutesgroup og formidler både flybilletter, ferieleiligheter, leiebil og hotellrom - og trøbbel. Lastminutesgroup eier også disse selskapene.
Når du kjøper billett gjennom nettsider som Bravofly så er det både med med dette selskapet og flyselskapet du har en avtale med. Dermed må du forholde deg til to parter for å nå frem med spørsmål og problemer for å finne en løsning. Det samme gjelder for hoteller, leiebiler og ferieleiligheter. Det tryggeste er å bestiller direkte hos dem som leverer tjenesten. 

Styr unna

Selskapet nekter konsekvent å etterkomme avgjørelsene i Transportklagenemnda. Og Bravofly tapte alle sine saker i 2016 og 2017.

«Klager har i ettertid informert om at selskapet ikke følger avgjørelser i Transportklagenemnda», står det bak mange av sakene mot Bravofly.
Og det er saker som er behandlet etter at klageren har forsøkt å komme gjennom med klagen direkte. Noe som i seg selv ikke er lett. For all kommunikasjon, enten muntlig eller skriftlig, må skje på engelsk. Og telefonnummer du må ringe er naturligvis ikke noe gratisnummer.
Bravofly har solgt flybilletter til flighter som ikke finnes. Og de har blant mye annet nektet å gi en passasjer nye flybilletter da flyplassen i Brussel ble stengt.

Tilbudet far Bravofly var på kr 5740. Prisen på reisen ble etterhvert oppgitt til kr 6354.08. Reisen endte på kr 6714.08
Nå svarer de ikke på henvendelser fra meg.
— Bravoflykunde til Thetravelinspector

Nektes hjelp

I en rekke tilfeller vil flyselskapet som opererer den aktuelle ruta gjerne hjelpe passasjerene, men Bravofly nekter. Noen ganger betaler de tilbake småpenger i forhold til det du har krav på. Dermed må passasjerene enten avlyse reisen eller kjøpe nye billetter.
De tre største norske flyselskapene har ingen noteringer på lista over saker de ikke vil etterkomme i 2017.
Men det har disse selskapene:
Bravofly har 7 saker
Wizzair har 3 saker
Ryanair har 2 saker

Oversikten sier ingenting om hvor mange som gir opp hele klagen fordi det er komplisert å «krangle» med selskap på engelsk.
De norske flyselskapene har relativt enkle prosedyrer dersom noe går galt. Og det er alltid greit å kjenne sine flyrettigheter.

Bravofly har foreløpig ikke besvart henvendelsene fra Thetravelinspector.no
Jeg kommer naturligvis til å følge slike saker videre. Og jeg advarer mot å handle billetter eller reise mellom dem.
Og det er spesiell grunn til å advare mot å inngå avtaler med Bravofly eller andre selskaper i Lastminutesgroup.

Har du erfaringer med Bravofly (eller andre) som du vil dele? Eller har du reisetips, ideer, synspunkt eller spørsmål?
Kontakt meg gjerne på epost: orl@thetravelinspector.no

Disse nettsidene lurer deg til overpris for flybilletter

De lokker med å ha de beste prisene, supertilbud, viktige servicepakker og nyttige forsikringer. Men i realiteten betaler du for tjenester du ikke trenger, eller som du allerede har - eller som er gratis.