Slik skaffer du deg nytt pass når det haster

Er du i passtrøbbel? Les dette

pass-thetravelinspector

(ODD ROAR LANGE): Norge er i passkrise. Politidirektoratet og regjeringen har i fellesskap redusert antall passkontor til det halve. Og dette skjer i e tid der passkøene har økt og økt hvert eneste år. Fordi nordmenn reiser mer enn før, og fordi pass er det eneste godkjente id-dokumentet nordmenn kan bruke i utlandet. Husk å ta med pass også når du reiser til Sverige og Danmark. Det kan bli praktisert utvidet grensekontroll på kort varsel.
Det er nesten ubegripelig at myndighetene har latt krisa oppstå.
Fordi det handler om redusert kapasitet mens etterspørselen øker. I tillegg til reduksjonen av passkontor har innføringen av nye pass og nasjonale id-kort blitt et tapssluk og fiaskoprosjekt av enorme dimensjoner. Både politiet og regjeringen prøver å dysse ned situasjonen, og hevder at løsningen er like om hjørnet. Det har de lovet siden 2007 da Knut Storberget var justisminister.
Etter den tid har et hundretalls millioner vært brukt til utredninger og forprosjekt. Mens vi fortsatt venter på id-kortet og de nye passene. Det er pinlig - for myndighetene.

Men det får du ikke gjort noe med nå, Hva så hvis du trenger pass veldig kjapt?

I Oslo

Det er stor pågang på bestilling av pass i Oslo og østlandsområdet. Politiet har derfor åpnet for timebestilling 150 dager fram i tid i politidistriktene Oslo, Øst og Sør-Øst.
Det aller viktigste tipset akkurat nå: Hvis du ikke får time på ditt nærmeste passkontor, anbefaler politiet at du sjekker andre passkontorer i nærheten.

Politiet legger fortløpende ut ledige timer på nett, og politiet anbefaler at du sjekker jevnlig.
denne nettsiden kan du:

  • bestille time for flere personer samtidig.

  • bestille time inntil 30 dager i forveien (150 dager i politidistriktene Oslo, Øst og Sør-Øst).

  • endre eller avbestille time ved å søke opp passkontoret du bestilte time hos. I tilfelle må du legge inn bestillingsnummeret. Husk å avbestille timen dersom du ikke kan møte opp. 

Dette må du ha med deg

  • Eksisterende pass, som skal leveres inn når du søker om nytt.

  • Annen gyldig legitimasjon med fødselsnummer og bilde, som for eksempel førerkort eller bankkort hvis du ikke har pass fra før eller det er mer enn tre måneder siden passet utløp.

  • Penger eller kort for å betale passgebyret. Du kan ikke bruke kredittkort.

  • Søker du om pass til barn og ungdom under 18 år, ta med signert og original fullmakt som ikke er eldre enn 3 måneder, og gyldig legitimasjon eller offentlig bekreftet kopi av legitimasjonen fra den andre forelderen/foresatte, hvis han eller hun ikke selv kan møte.

  • Passfoto til barn under 3 år. For personer over 3 år tar passkontoret bilde til passet. Hvis det vil bli vanskelig å få tatt bilde i skranken, ta med passfoto fra fotograf.

  • Vedtak og dokumentasjon fra UDI dersom du har blitt norsk statsborger og søker pass for første gang.

Dersom du har spesielle behov kan du kontakte passkontoret på forhånd. Ta opp hvordan dere gjør det med foto, signatur og fingeravtrykk.

Dette koster det

Personer over 16 år: 450 kroner
Barn under 16 år: 270 kroner
Alle pass blir sendt som vanlig post. Hvis passet ikke kommer innen 10 arbeidsdager, må du melde fra til politiet. Det blir registrert i det sentrale passregisteret for å hindre misbruk. Da har du krav på et nytt pass uten kostnad. Dette passet er et midlertidig pass!

Når kommer passet ditt?

Det kan ta opptil 10 arbeidsdager før du får passet ditt. Som regel går det raskere. Det kan ta lengre tid fra april til juli på grunn av stor pågang.
Du kan velge om du vil ha passet sendt hjem til deg i posten. Du kan også hente passet hos politiet. Dette sier du fra om når du møter for å søke om pass.
Dersom du ikke rekker å få sendt passet hjem til deg før reisen, må du hente passet. Du må også hente passet om du ikke leverte ditt tidligere pass da du søkte om nytt pass.

Henting av pass

Du kan høre med saksbehandler om når du kan hente passet.
Noen passkontorer har egne åpningstider for å hente pass. Se åpningstidene for passkontoret der du har bestilt passet.

Passet i posten

Alle som skal motta passet hjem i posten, må ha hele navnet tydelig skrevet på postkassa. Da unngår du at passet blir sendt i retur.

Les mer om pass her: