20 cruisetips for nybegynnere

Slik får du drømmeferien til sjøs

Skjermbilde 2019-09-01 10.31.22.png

(ODD ROAR LANGE): Drømmer du om cruiseferie, men ikke vet hva og hvordan? Da kan du få noen nyebegynnertips her.
Er du erfaren cruisepassasjer? Del gjerne dine beste tips i kommentarfeltet.

Velg rett cruise

Noen elsker de store skipene med 5000-6000 personer om bord, og det fenomenale tilbudet de kan levere på skipet. Andre foretrekker små skip med 50-100 passasjerer. Ikke velg cruise bare basert på pris. Sjekk hva som er inkludert i prisen og hva som kommer i tillegg. Skal du ta med barna så er ikke et cruise bare med seniorer noe du skal velge. Bruk gjerne et erfarent reisebyrå når du velger.

Velg riktig tidspunkt

Synes du det er stor variasjon i prisen på flybilletter? Vel, det er ikke noe i forhold til prisvariablene hos cruiserederiene. Velger du å reise i det som kalles skuldersesongene (før eller etter høysesong), så vil du kunne få 60-70 prosent rabatt. Vær klar over at noen selger restplasser til svært lave priser. Men se opp for at flybillettene kan bli dyre hvis du handler i siste liten.

Velg riktig lugar

Nå er du på vei inn i en riktig jungel av muligheter. Det kan være så mye som 20 ulike priskategorier å velge mellom. Fra de aller billigste, som gjerne byr på klaustrofobiske opplevelser uten sjøutsikt, de de herligste suiter som overgår alt du har sett tidligere. Jo mer tid du kommer til å bruke om bord, jo viktigere er lugaren, størrelsen, plassering etc.
Har du lett for å bli sjøsyk? Velg lugar midt i skipet, og nedre halvdel. Unngå gjerne lugarer nær svømmebasseng eller nattklubb på grunn av støy.

Fly i tide

Jeg vil sterkt anbefale at du flyr til avgangshavnen minst ett døgn før skipet skal seile. Forsinkelser i flytrafikken er dessverre ikke noe uvanlig. Og her kan hele turen glippe dersom dere kommer for sent til skipet. Følg rederiets anvisning når det gjelder oppmøtetid. Ikke forsøk å strekke denne med «en god unnskyldning».

Bagasje

Prøv å begrense bagasjemengden. Man trenger ikke ubegrenset med nye klær på en ukes tokt. Prøv å finne frem klær som kan kombineres med andre, i ulike settinger. Husk at smykker ikke sendes som innsjekket bagasje, men tas med som håndbagasje. Nøkler skal alltid være med i håndbagasjen.

Husk å nyte livet om bord. Foto: Odd Roar Lange

Husk å nyte livet om bord. Foto: Odd Roar Lange

Klær

Skal du på luksuscruise eller adventurecruise? Det avgjør hvilke klær du tar med. På dagtid er det klær etter vær som gjelder. Utover dagen er det gjerne badetøy og klær for aktivitet som gjelder. Skal man i land så følger man de lokale forholdene.
Mannskapet opplyser om dette senest dagen i forvegen. Bare skuldre eller shorts er ikke antrekk du bruker på kirkebesøk! Vis respekt for det stedet skipet anløper.

Vær pent kledd for middagen på kveldstid.     Foto: Odd Roar Lange

Vær pent kledd for middagen på kveldstid. Foto: Odd Roar Lange

Kledd for kvelden

På kveldstid skifter man før middag. Men man trenger ikke nødvendigvis dress/lang kjole med mindre dette er oppgitt
fra rederiet. En enkel kjole/skjørt og pen topp for henne eller bukse/skjorte for ham holder fint. T-skjorte, dongeri og flip-flops er not på kveldstid.

Hva koster det om bord?

På mange cruise er nesten alt om bord inkludert. Både mat og god drikke er inkludert. Det er selvsagt mulig å kjøpe ekstra dyre viner fra vinkartet, dersom man absolutt vil. Men dette er ikke nødvendig - siden nivået allerede er bra. Sjekk på forhånd hva som er inkludert av det du ønsker å bruke tid på. Husk å sette av tid til å slappe av og ikke gjøre annet enn å lese en bok etc. Vær obs på at bruk av internett/mobiltelefon kan sende kostnadene dine til værs.

Skal du leie sykkel om bord, eller fra lokale utleiere? Jeg anbefaler det siste. Foto: Odd Roar Lange

Skal du leie sykkel om bord, eller fra lokale utleiere? Jeg anbefaler det siste. Foto: Odd Roar Lange

Utflukter

Ikke vær om bord hele tiden. Bruk sjansen til å oppleve nye og spennende steder. Rederiene vil gjerne få deg til kjøpe alle utflukter gjennom dem. Det gjelder også leie av sykkel, kajakk, surfbrett etc. Sjekk hva dette koster. For sannsynligvis kan du leie de samme tingene i land, til langt lavere pris. Det samme gjelder dersom du skal på en liten utflukt i området rundt havna. Min erfaring er at litt research kan spare deg for tusenvis av kroner. Bruk gjerne lokal kollektiv transport fremfor rederienes charterbusser. Bonusen er at du legger igjen penger lokalt, og treffer lokalbefolkningen på hjemmebane.

Betaling

De fleste andre cruiserederi har gratis mat, mens de tar betalt for alkoholholdig drikke. Andre seilaser har både mat og drikke inkludert. Dette må du sjekke ved bestillingen. Du betaler gjerne via et cruisecard som samler opp det du handler på skipet, og så belastes kredittkortet ditt før du forlater skipet. Husk å ta en kikk på saldoen underveis på seilasen. Du kan ha brukt mer enn du tror.

Ikke bli en del av håndklemafiaen. Med mindre du synes det er kjekt at de andre misliker deg. Foto: Odd Roar Lange

Ikke bli en del av håndklemafiaen. Med mindre du synes det er kjekt at de andre misliker deg.
Foto: Odd Roar Lange

Tips

Her er det varierende praksis. Fra at all tips er inkludert, til at det forventes f.eks 15 dollar per person eller lugar per døgn om bord. Dette fremgår tydelig av de ulike (seriøse) rederienes nettsider.
Sjekk om det forventes at du betales daglig - eller siste dagen (mest vanlig). Dersom du ønsker å gi tips direkte til dem som gjør i stand rommet ditt: Legg igjen en lapp med en hilsen til renholderne, og penger ved siden av. Gjerne etter første dagen - for å få ekstraservice resten av seilasen.

Cruiselivet kan by på veldig gode øyeblikk.  Foto: Odd Roar Lange

Cruiselivet kan by på veldig gode øyeblikk. Foto: Odd Roar Lange

Planlegg i god tid

Se nøye gjennom tilbudene og aktivitetene som cruiset tilbyr. Kanskje er dette sjansen du har til å oppleve din livs drøm. I så fall vil jeg anbefale at du bruker sjansen, og kan glede deg lenge frem til avreise. Det kan være begrenset internett-tilgang på skipet, så gjør gjerne unna det meste av researchen før dere reiser.

Nei, ikke håndklemafiaen

Det beste og sikreste måten å bli upopulær på er å ta med deg alle håndklemafia-triksene du lærte på Gran Canaria. Ikke gå til bassenget klokka 07.00 for å okkupere de beste solsengene med håndkle/badesaker før du går tilbake til lugaren for å sove litt ekstra.

Spør andre

Rederienes nettsider gir deg svar på mye, men husk også å lytte til forbrukernes egne tips. Spør gjerne på ulike nettforum for reiseglade, så får du de beste og uavhengige rådene.