England tar opp champagnekampen med egne bobler

Men de må finne på helt andre navn

Skål for britiske bobler. Bli gjerne med på besøk på noen av vinmarkene.

England (ODD ROAR LANGE): Franskmennene har erobret bobleverden med sin champagne. Produsert i champagnedistriktet og har derfor eneretten til å kalle det champagne. Men visste du at England er i ferd med bli en storprodusent av musserende vin , sparkling wine?

Boblende ungdom

I over 50 år ar engelskmenn jobbet for å produsere boblevin som holdt eksportkvalitet. Og da produsenten Ridgeview i 2010 ble kåret til verdens beste musserende vin i konkurransen Decander World Wine Award rettet verdens vin-øyne seg endelig mot de britiske øyer. Og først og fremst den sørøstlige delen Sussex, London, Surrey og Kent.
I dag ligger produsentene på rekke og rad og med (i hovedsak) druene chardonnay, pinot noir, meunier og Bacchus har bokstavelig talt slått rot i regionene. Og de tre første drueslagene finner veien til flaskene med musserende vin.
Nærmere 50 vingårder tar nå i mot gjester som enten vil på omvisning eller som vil kjøpe av det rikholdige utvalget. Både røde, hvite og musserende viner flommer ut fra produsentene.
Jeg har besøkt flere av dem. Og de vil gjerne ha besøk av deg også. Her er noen av de mange fine stedene du kan besøke:

Biddenden Vineyards

Feiret 50 år i 2019 og er dermed en av vingårdene med lengst erfaring. Vingården drives av en familie der tre generasjoner alle tar del i den daglige driften. Julian Barnes har overtatt driften fra sine foreldre, og har nå fått sine to sønner med i vinproduksjonen. Biddenden arrangerer den 14. juni årets utgave av «Taste the Best of Produced in Kent 2020». Prøv å få med deg begivenheten om du kan.

Bolney Wine Estate

Da Janet and Rodney Linter startet opp med dette vinprosjektet i Sussex hadde de et drøm, men bare et lite håp om at datteren skulle overta og drive stedet videre. Nå er drømmen gått i oppfyllelse. Vingården tilbyr fotturer mellom de ulike delene av farmen og underveis får man høre stedet unike historie. På toppen er det smaksprøver av vingårdens musserende vin.
Bolney har åpnet en restaurant og fra terrassen er det førsteklasses utsikt over vingården.

Hambledon Wineries

Hambledon ligger i Hampshire og er blitt en av Englands største produsent av musserende vin. Dersom du er godt kjent med Vinmonopolets lister så vil du ha sett at Hambledon er representert også her. Generalmajor Sir Guy Salisbury-Jones plantet de første vinstokkene allerede i 1952. Og vingården er dermed en av de eldste i England. Vingården har vunnet en rekke priser og tar deg gjerne med på en totimers tur på gården og anlegget. Dette koster 17 pund per person.

Denbie

Denbies Wine Estate nær Dorking, Surrey har den største vingården i England med 265 dekar med vinstokker, som representerer mer enn 10 prosent av plantasjene i hele Storbritannia. Det har et besøkssenter som tiltrekker seg rundt 300 000 besøkende i året. Og vingården er så stor at du må ta plass i «toget» for å komme deg helt rundt på området. På toppen av turen serveres det selvsagt boblende drikke.
Denbie har nettopp åpnet ny restaurant og hotell - og stedet er allerede blitt populært for bryllup og andre merkedager. Besøkssenteret er et stort shoppingsenter.