Hvor smart er det med to reiselivsmesser?

Her er det tre tapere - mens det burde vært én vinner

Det er klart for et nytt reiselivsår med flere konkurrerende reiselivsmesser. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Det begynner å bli noen år siden den årlige reiselivsmessen på Lillestrøm var en gedigen attraksjon og et realt kick off for en samlet reiselivsnæring. I 2012 var det klart at Norges Varemesse la ned reiselivsmessen etter 25 år.

Det var sannsynligvis ikke ett år for tidlig. Snarere var messen på overtid og både utstillere og besøkende hadde funnet andre salgs- og kjøpskanaler. Tiden da folk stod i kø for å fylle plastposer med fargerike brosjyrer og visittkort var et fjernt minne.

En messe for reisen

I årene etter har det vært gjort flere forsøk på å blåse liv i reiselivsinteressen i Norge via ulike små og mellomstore messer. I januar 2023 forsøkes det igjen i hovedstaden.

Men, forvirrende for de mange, så er det to ulike messer i Oslo - fordelt på to etterfølgende helger i januar.

Blir det god plass på løperen? Foto: Odd Roar Lange

Det starter allerede første helgen i januar med Reiselivsmessen på hotel The Hub i Oslo sentrum. Arrangøren skal ha tilsvarende arrangement i Bergen, Stavanger og Trondheim senere i år.

Men først tilbake til Oslo. Dit kommer 34 utstillere, spredt fra Bømlo Teater og Langevåg bygdetun til Royal Caribbean Cruise Line.

Den 14. og 15. januar arrangeres TravelExpo på Telenor Arena. Messen omtales som Norges største. 20 ulike foredrag eller underholdningsarrangement skal sammen med 130 utstillere skape reiselyst for de besøkende og omsetning og promotering for utstillerne.

Ikke bra for kunden

To reiselivsmesser på to uker er dessverre ikke særlig kundevennlig. Det er ikke bra for utstillerne heller. Årsaken er for såvidt enkel: det er to ulike arrangører, to konkurrenter på et alt for lite marked.

De to messene er to atskilte, på hver sin helg, hvert sitt sted, har ulike konsept og konkurrerer om for få utstillere og for få besøkende.

Derfor er det et betimelig spørsmål å stille: Hvor smart er det med to reiselivsmesser?

Svaret får vi i januar 2023.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Og er også ansvarlig for reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.