Dette visste du ikke om den norske reiselivsdirektøren

Reisedrømmen, minibarsavnet og det uforglemmelige møtet.

Aase Marthe J. Horrigmo dro på «norgesturné» for å bli bedre kjent med Reiselivs-Norge. Nå har hun en ny region på ønskelista for 2023. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Etter et turbulent halvår for Innovasjon Norge Reiseliv tok Aase Marthe Johansen Horrigmo plass i direktør sist høst. Men fortsatt er det mange som vet lite om den norske reiselivsdirektøren.

Er det mulig å finne svarene i løpet av 19 spørsmål? Neppe alle svarene. Men noen. Og du er helt sikkert litt klokere etter å ha lest dette.

Men først litt om utfordringene som venter i det nye året.

- Hvordan lykkes med økt bærekraft og kravet om mindre utslipp av klimagasser samtidig som mange reiselivsbedrifter må øke inntektene for å få en positiv egenkapital og lønnsomhet?

-Et bærekraftig og klimavennlig reiseliv er hovedoverskriften i vårt oppdrag. Det er samtidig et dilemma for mange aktører. Reiselivsstrategien peker retning, og viser at vi må ha flere tanker i hodet samtidig. Men jeg er sikker på at det går an å lykkes.

- Hvordan få alle reiselivsbedrifter og -destinasjoner til å ta i bruk Innovasjon Norges merkeordning for et bærekraftig reiseliv?

-Det er en viktig oppgave, og det gleder meg at stadig flere blir med i ordningen. 150 av Norges 356 kommuner er nå enten sertifisert eller i et sertifiseringsløp. Vi fortsetter arbeidet med å rekruttere flere reisemål inn i ordningen.

-Navnet «Merket for bærekraftig reiseliv» misbrukes av enkelte destinasjoner ved at de omtaler seg som bærekraftige reisemål?

-Det er en utfordring, og det er uheldig bruk av begrepet. Vi diskuterer navnet og vi er veldig glade for innspill og nye navneforslag. Men fortsatt er det innholdet som er viktigst, og det synes vi er bra.

-Fra 2026 blir det nullutslipp fra cruise- og skipsfarten i verdensarvfjordene. Noen etterlyser at de samme kravene bør gjelde for alle fjordene i Norge?

-Cruisenæringen har en stor jobb å gjøre. Og de er godt i gang med dette arbeidet. Jeg vil ikke mene noe om konkrete løsninger nå, vi venter på Reisemålsutvalgets NOU som skal si noe om reguleringen av cruise-næringen. Men vi bistår gjerne i arbeidet med å gjøre også cruise til en mer bærekraftig næring fremover.

Dette visste du ikke om Aase Marthe J. Horrigmo

1) Her har jeg vært aller lykkeligst i hele verden

Det må være på sommerferie på familiehytta.

2) Dette stedet har svart aller mest til forventningene

26 grader i Lofoten sommeren jeg var 23 år. Jeg besøkte ei venninne i ei bittelita hytte, men vi sov på strendene, tok surfekurs på Unstad og gikk tur i midnattssola. Det var noen magiske dager som jeg aldri kommer til å glemme.

3) Min første ferie uten foreldrene mine

Jeg fløy alene for første gang da jeg var 10. Litt preget av stundens alvor og med mammas skinnveske over skuldra, for å besøke ei venninne i Norheimsund. Det var en flott høstferie, men jeg husker ennå lettelsen av å komme hjem til mamma og pappa igjen.

Aase Marthe J. Horrigmo er norges nye reiselivsdirektør. Foto: Odd Roar Lange

4) Dette pakker jeg alltid først når jeg skal reise

Sokker og undertøy, det må (og bør) alltid med! Og nå også bleier.

5) Denne suveniren kjøpte jeg, men angrer aller mest på at jeg kjøpte.

Jeg kjøpte flere par fisherman pants i Thailand og følte meg så fin i dem. Helt til jeg kom hjem igjen og så meg selv i speilet. Noen suvenirer er best på ferie.

6) Dette skulle jeg ønske at jeg kunne finne i minibaren

Salmiakk-godteri

7) Dette er mitt hemmelige favorittreisemål

Mer enn et favorittreisemål har jeg lyst til å dra på interrail.

8) Dette er den mest interessante personen jeg har møtt på mine reiser

Jeg har møtt mange interessante personer på tur. Jeg husker veldig godt da jeg på backpacking traff irske Mary som hadde jobbet hardt siden hun var 16 år og som i en alder av 35 år hadde solgt hus og bil for å reise til hun gikk tom for penger. Siden har jeg møtt andre som også har solgt alt for å realisere en drøm, og jeg blir ofte både fascinert og imponert over dem som satser alt på den måten.

9) Denne personen er mitt beste fantasireisefølge

Akkurat nå gleder jeg mest til å oppleve og gjenoppleve nye og gamle steder sammen med datteren min.

10) Dette har jeg stjålet med meg fra et hotellopphold

Jeg har en svakhet for de små pakkene med sysaker.

11) En ting jeg ofte tar ut av kofferten før avreise, fordi jeg ikke kommer til å få bruk for den/det

Sko, jeg har en tendens til å sette frem mange sko – som jeg aldri får bruk for.

12) En middag på reise som jeg aldri kommer til å glemme

Nyttårsfeiring med mannen min i Berlin for noen år side.

13) En sang som gir meg gode reiseminner

Seven Nation Army av The White Stripes minner meg lange bilturer til nye steder på 2000-tallet.

14) Denne reisen ble følelsesmessig annerledes enn mange andre

Jeg reiste på backpacking alene da jeg var 20 år. Det var en flott tur, med mange flotte opplevelser og menneskemøter, men også en opplæring i å klare seg selv alene.

15) Denne boka eller filmen ga meg reiselyst

Det er mange bøker som har inspirert til reiselyst, men jeg kommer ofte tilbake til Tender is the night. Roy Jacobsens De usynlige gjorde et stort inntrykk på meg. Boka beskriver ingen lett tilværelse, men beskrivelsen av menneskene, naturen og havet ga meg lyst til å oppleve Helgelandskysten.

16) Dette reiseminnet blir jeg flau av å tenke tilbake på

Mange.

17) Dette plagget alltid plass i bagasjen min

Jeg har ei kort blå jakke jeg er veldig glad i, og den har vært med på alle sommerreiser de siste årene. Jeg mener den passer til alt.

18) Dette stedet i Norge har jeg aldri besøkt, men jeg har veldig lyst til å dra til.

Jeg hadde nettopp gleden av å ta Rauma-banen, en reise jeg lenge har hatt lyst til å ta. Nå drømmer jeg om å oppleve Helgelandskysten, men også Finnmarksvidda står høyt på lista.

19) Dette er det farligste jeg har opplevd på en reise

Jeg er en av veldig få som har vært med på nødlanding i elektrisk fly. Det kvalifiserer nok til å være farlig, men det endte veldig godt. Jeg har fremdeles troa på elfly og ny teknologi.

Leste du denne: Her er reiselivsvinnerne og -taperne i 2023

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Og er også ansvarlig for reisereportasjer og nyttige reisetips på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.