Mr. København: - Byens 7 beste luksusrestauranter

Topp mat og drikke når du besøker København neste gang

København er Nordens gourmethovedstad. Og vil du spise hos de beste så bør du være tidlig ute med bordbestillingen. Eller satse på skikkelig flaks og at du kan lykkes med drop-in etter en sen avbestilling.

Henrik Thierlein omtales ofte som Mr.København og avslutter sin serie på Thetravelinspector med sine 7 favoritter når det gjelder luksusrestauranter.

1. The Samuel

Kjøkkensjef Jonathan Berntsen har hentet sin Michelin-stjerne fra Clou og oppkalt hans nye sted, som er et nedlagt apotek i Hellerup med kunst på veggene, etter sønnen sin. Kompromissløs og unik som mester Jonathan selv

2. Kong Hans Kælder

Her startet Danmarks stjernedrømmer tre trinn ned, og Mark Lundgaard er bare den 4. kjøkkensjefen siden 1976. Et legendarisk gastro-tempel i en kullsvart kjeller med to stjerner i matbibelen

3. Jordnær

I landsbyen Gentofte nord for København har kokken Eric Vildgaard og kona Tina skapt noe nær perfekt på et forstadshotell som så langt har blitt tildelt to stjerner i matbibelen Guide Michelin.

4. Kadeau

Et stykke av Østersjøens perle, Bornholm, finner du på Christianshavn. Her styrer Nicolai Nørregaard både det tostjerners kjøkkenet i København og én stjernen på solskinnsøya Bornholm. Bornholmske råvarer - to alternativer, samme sjel.

5. Søllerød Kro

Idyll, idyll, idyll på stråtak-kroa ved gatehjørnet i Holte nord for hovedstaden. Ekteparet Brian Mark Hansen og Jan Restorff er én symbiose og de forsvarer Michelin-stjernen år etter år med sin perfekte stil på kjøkkenet og på gulvet i små vertshus. Brian Mark Hansen vant Bocuse d'Or 2023.

6. Marchal

King er tilbake. Lenge leve kongen! Jakob de Neergaard er tilbake etter 10 år og styrer det klassiske kjøkkenet på byens vakre hvite dame Hotel d'Angleterre Restaurant Marchal topper opplevelsen av det femstjerners hotellet ved Kongens Nytorv.

7. AOC

I en kjeller med vakre hvite hvelv fra 1600-tallet, like ved Amalienborg slott ,ligger AOC, der Søren Selin forsvarer de to nordiske stjernene sammen med Christian Aarø, som kompetent er mannen med vin og bestikk og en kunnskap som få.

BONUS: Esmée

Kjøkkensjef Andreas Bagh har erstattet d'Angleterre med nok en annen utmerket adresse på Kongens Nytorv, og sammen med Peter Pepke styrer de byens brasserie de-luxe-de-luxe. Hvem sa Cote d'Azur midt i byen!

Bildene er hentet fra restaurantenes nettsider og instagram

Han er Mr. København

Henrik Thierlein blir ofte omtalt som «Mr. København» og har jobbet hele livet innenfor dansk turisme. Først hos VisitOdense, deretter i tre ulike avdelinger hos VisitDenmark inklusiv Oslokontoret, hvor han startet presseavdelingen i Norge på 90-tallet.

Han har også jobbet over 20 år som internasjonal pressesjef i VisitCopenhagen.

I dag er Henrik Thierlein rådgiver innen reiseliv, presse og gastronomi, og er fast gjesteskribent i Danmarks største bymedie MigOgKbh.dk og jobber for å promotere Danmark. Noe han har gjort dette i 30 år i år.

Han har bodd og spist «over alt» i Købehavn, og her er hans beste anbefalinger. Du kan også følge hans reiser på instagram: Henrik Thierlein.

Har du spørsmål eller kommentarer, eller har du egne tips som du vil dele? Gjør det gjerne i kommentarfeltet.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.