Glem denne advarselen

Det er ikke så dyrt som du tror

Du taper mye mindre enn du tror. Men det er selvsagt smart å ikke ta ut en hel formue.

(ODD ROAR LANGE): De dukker opp hvert eneste år i forkant av sommerferien. Økonomer som advarer nordmenn mot å ta ut utenlandsk valuta i minibanker her hjemme før avreise. Begrunnelsen er dårlig vekslingskurs, at du altså får lite igjen for det du betaler.

Du får også en advarsel med på på kjøpet: at du sannsynligvis ikke trenger kontanter dit du skal. Jeg mener at begge rådene til syvende og sist er dårlig. Her skal du få vite hvorfor.

Hva er smartest?

Dersom man kun ser på valutakursen så er det ikke vanskelig å oppleve at du får mindre for pengene ved en flyplass i Norge i forhold til en ordinær bank i Europa. Men det er mye mer enn bare dette som teller.
For det første er det smart å også ha med litt lokal valuta på reisen.
Du skal ikke lenger enn til markeder i Sverige eller Danmark før du vil oppleve at de ikke tar bank- eller kredittkort. Her det variantene av Vipps, altså Swish i Sverige og Mobile Pay i Danmark. Vi har ingen tilgang til disse. Her er cash fortsatt king for nordmenn. Dette gjelder også i veldig mange andre land.
Når du kommer frem til reisemålet vil du kanskje betale tips til den som hjelper deg med bagasje, sjåføren, guiden eller andre. Igjen er det kontanter som teller.

Veksle til småpenger

Når du tar ut utenlandsk valuta i en minibank i Norge vil du få store sedler. Gjerne 50 eller 100 Euro/pund/dollar.
Det er smart å veksle disse på ankomstflyplassen. Kjøp deg en flaske vann, så er saken løst.

Så tilbake til dette med valuta. Med mindre du tenker å ta ut maksimalbeløpet for det du kan ta med ut av landet, 25000 kroner, er det ingen grunn til panikk på grunn av dårlig vekslingskurs. I verste tilfelle taper du en femtilapp hvis du tar ut 500 kroner. Og 70 kroner ved 1000 kroner.
Dette er - når det kommer til alt - småpenger i det store reiseregnskapet.
For disse pengene får du tryggheten over at valutapsørsmålet er løst allerede før avreise. Du slipper å stå i kø ved automater ved ankomst. Du slipper å bli spanet på av lommetyver som ser på nordmenn som en vandrende minibank. Og du har full kontroll helt fra start.

På reisemålet

Dersom du skal ta ut penger på reisemålet: velg lokale/nasjonale banker med ordinære lokaler og bruk minibanken her. Styr unna selskaper som Euronet, som er unødvendig dyre og vanligvis er å finne der slepphendte og uvitende turister oppholder seg.

Og når du skal reise hjem kan du enten spare utenlandsvalutaen som ble til overs til neste reise, eller bruke dem opp når du handler i tax free-butikken.

God tur.

Om The Travel Inspector:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.