Er du klar for blåtur med bil i Norge?

Nå slipper du å planlegge søndagsturen eller ferien selv

Er du klar for bilturer i Norge. Følg gjerne med på Thetravelinspector.no for reisetips utover våren og sommeren. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): I flere tiår har bilen vært nordmenns foretrukne transportmiddel på ferier i eget land. Statistisk Sentralbyrå kunne allerede i 1970 avdekke at Norge for alvor var blitt et bilsamfunn. Hele 68 prosent svarte den gang at de brukte bil som transportmiddel når de ferierte i Norge.. 10 prosent reiste med jernbanen, 9 prosent med båt og 6 prosent med buss. Men bare 5 prosent reiste med fly.

Nye rekorder

Og trenden med Norgesferie fortsetter for fullt også etter pandemien. Det er tusenvis av fine opplevelser som venter, og her er 22 av mine Norgesfavoritter.
Og bilen er fortsatt det foretrukne valget når vi skal feriere på hjemmebane. I 2022 satte vi en foreløpig reiserekord.

– På den typiske utenlandsturen reiser vi med fly og bor på hotell. På norgesferie velger vi oftere billigere alternativer, som å kjøre bil i stedet for fly og bo på camping og egne hytter i stedet for hotell. Selv om kun 24 prosent av reisene gikk til utlandet, ble 44 prosent av nordmenns reisepenger brukt på reiser i utlandet, sier Boyd Oyier, rådgiver i SSB..

Blåtur i vente

Og det kan bli enda mer. I allefall hvis bilmerket Škoda får det som de vil.
- Vi liker å tro at Škoda-kundene er litt ekstra nysgjerrige. Nå håper vi at »Blåtur» kan være med på å gi nye opplevelser i nærområdet, eller gjøre det enkelt å utforske steder man aldri har vært, forteller Norges Škoda-direktør Martine Behrens.
Škoda står midt i den største merkevareendringen på 30 år. I det ligger ny logo, nytt design og nye elektriske modeller. Nå skal Škoda altså inspirere turglade nordmenn til å få enda mer ut av kjøreturen.

Norges Škoda-direktør Martine Behrens.

Kunstig intelligens

Blåtur er en gratis KI-tjeneste som genererer millioner av reiseruter. Tjenesten tar utgangspunkt i over 7000 opplevelser spredt rundt i Norge, og bruker kunstig intelligens for å skreddersy en reiserute på under 10 sekunder.
Du legger inn noen reisedetaljer og interesser, så lager Škoda sin KI en hemmelig dagsplan full av flotte destinasjoner og morsomme aktiviteter – tilpasset dine behov.

- Vi håper at denne tjenesten skal være med på å muliggjøre helt nye oppdagelser. Enten det er et utkikkspunkt du ikke visste om, en kunstutstilling - eller en helt annen restaurant enn den du ellers ville valgt, fortsetter Behrens.

For alle med tilgang på bil

- Det betyr at du kan ta med Škoda på søndagsturen uansett hvilken bil du kjører, forteller Behrens.
Og reiselederoppgaven overlates til ny teknologi

- Mange er kjent med fenomenet blåtur, der ofte én eller to personer tar seg av planleggingen. Her
overlater vi reiselederoppgaven til ny teknologi. Det passer merkevaren vår godt, vi skal være
nysgjerrige og bruker det nå til å gjøre enda mer ut av for eksempel søndagsturen, forteller Behrens.

Hvis fristelsen blir for stor, kan du selvsagt velge å se destinasjonene før du setter deg i bilen. Du kan også bruke Blåtur til å gjøre litt mer ut av kjøreopplevelsen for eksempel på vei til hytta, ved å legge inn et bestemt endested.

Slik presenteres kampanjen for bilførerne og norgesferieklare nordmenn.

Under panseret

Škoda-importøren i Norge, Harald A. Møller AS, ønsker at enda flere nordmenn skal bruke bilen når de drar ut på korte eller lange oppdagelsesreiser i Norge. God Tur og Blåtur skal bli to reisemotiverende uttrykk når vi skal oppleve de mange skattene i Norge enten det er lokalt eller ut på lengre turer.

Tjenesten bruker data fra kilder som visitnorway.no, UT.no og Google Places, og integrerer naturlig språkbehandling gjennom GPT-4.
Ved å lage en vektordatabase av steder, attraksjoner og severdigheter, klarer tjenesten å generere millioner av reiseruter.

Her er den

Du kan prøve Blåturkonseptet ved å gå inn på denne siden.
Har du et tips om en fin biltur som Thetravelinspector.no bør teste og dele med andre lesere? Send din epost til orl@thetravelinspector.no

Om The Travel Inspector:

Thetravelinspector.no deler uavhengige reisetips og råd og har ingen betalte artikler eller lenker. Opplever du uønskede eller falske annonser på thetravelinspector.no? Send meg gjerne en beskjed og legg ved lenken til annonsen, slik at den kan fjernes fra nettsiden.

Om Odd Roar Lange:

Odd Roar Lange er norsk reiselivsekspert og kjent som The Travel Inspector og en av Norges mest erfarne reiselivsjournalister.
Odd Roar Lange er også fast bidragsyter med reisereportasjer, kommentarer og reisetips i Dagbladet og på forbrukersiden DinSide som er en del av Dagbladet og Aller Media.
Du kan følge reisene på instagram her.
Har du en kommentar eller et tips, så kan du sende det her.