7 gode tips for en perfekt interrail i sommer

Her kommer du på sporet av den beste sommerferien

Dra på interrail i sommer. Det kommer du neppe til å angrepå . Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Mer enn 6000 nordmenn dro på interrail i fjor. Kanskje dette er ferien for deg i sommer? Her er tipsene du trenger for å planlegge den fantastiske ferieopplevelsen på sporet.
Interrail for voksne og seniorer er et veldig godt tilbud. Både for dem som ikke fikk prøvd interrail i ungdommen og som vil oppleve at ferien går på skinner nå.  Og for dem som vil gjenskape noen svunne minner.
Husk at mange av togene er blitt veldig mye bedre enn de var på 70-tallet, så dette er en helt annen reise enn den gangen håret var langt, slengbuksene var vide og Rolling Stones skremte foreldregenerasjonen.

Gave til ungdommen

Interrail startet sommeren 1972 da den europeisk jernbaneunionen feiret sitt 50-årsjubileum. Ungdom under 21 år kunne reise billig rundt om i Europa. Siden har aldersgrensen blitt hevet flere ganger. Helt til den ble fjernet i 1998. Nå får man barnebillett opp til 12 år, ungdomsbillett frem til fylte 28 deretter voksenbillett frem til du blir 60. Da får du seniorbillett. Du kan kjøpe billett til 1. klasse eller 2. klasse.

Dette må du vite om passet ditt

Norske myndigheter har endret flere av reglene for utstedelser av pass.

Hvor kan du reise

Du kan kjøre med tog i alle europeiske land bortsett fra Albania, de baltiske land, Kosovo, Russland, Hviterussland, Ukraina og Moldova. Du kan ikke kjøpe interailbillett for Norge dersom du er fast bosatt her i landet.
Du kan kjøpe en billett som gjelder for alle land i den aktuelle perioden du kjøper for. Men du kan naturligvis reise ut av landet på billetten din, forutsatt at du kommer deg til nabolandet i løpet av ett døgn (to døgn hvis du reiser fra Nord-Norge) Eller du kan velge one-country-ticket. Et annet smart tips er å ta fly til det aktuelle landet og deretter reise rundt på kryss i og tvers i landet du velger. Du kan velge mellom sju ulike billettløsninger. 

Hva må du huske?

Foruten å bestille billett er det smart å bestille setereservasjon på noen av strekningene. Særlig i høysesongen i sommer. Husk det kan bli fullt på toget. 
Husk å ha gyldig pass, og glem ikke at passet kan være ugyldig lenge før uløpsdatoen.
Ha også med deg Europeisk helsetrygdkort. Men dette kommer ikke i stedet for reiseforsikring, men i tillegg til den. Husk å merke av billetten datoen du starter reisen. Ellers er den ikke gyldig.

Hvordan bør du pakke?

Kos deg på toget. Ikke ta med mer bagasje enn du er helt sikker på å trenge. Foto: Odd R Lange

Husk å pakke smart. Foto: Odd Roar Lange

Jeg kan nesten garantere at du kommer til å pakke med deg for mye. Husk at du kan vaske klær underveis. Pakk med deg klær som kan kombineres med hverandre. Og glem aldri hvor smart et er med gode sko. Unge folk vil gjerne ha ryggsekk, mens eldre gjerne vil ha en trillekoffert. Da kan jeg slå et varmt slag for Osprey Sojourn som jeg har testet i to år. Knallbra og stødig, og det nærmeste jeg har kommet den perfekte trillesekken. Og best av alt: den kan du bruke både som sekk og trillekoffert. Bedre blir det ikke. 
Pakk lite, pakk lett. Se om du kan finne noen smarte tips fra denne piloten som hjelper deg å pakke smart. Husk lader til kamera/mobiltelefon og en enkel universalkontakt som gjør at du får ladet i alle land. I krisetilfelle; gå innom et hotell. De har alltid noen gjenglemte ladere på lur.

Mer informasjon

Du må huske å planlegge turen på forhånd. Det kan være fristende ta alt på sparket. Men hvor dumt er det ikke å komme frem til et reisemål bare for å oppdage at alt er fullt? Last ned appen Railplanner. 

Hvor bør du reise?

Er du klar for de fine opplevelsene på togskinner i Europa? Foto: Odd Roar Lange

Jeg ville benyttet sjansen til å dra på Interrail på de britiske øyer. Det er en fantastisk anledning til å reise på kryss og tvers på øyriket.
Interrailpasset kan brukes på alle tog bortsett fra Heathrow Express. Bruk muligheten til å besøke de kjente landemerkene, og til å ta en stop-over i en liten britisk landsby, ta en tur på puben, bli med på en lokal gudstjeneste og å rusle rundt i områder som minner oss om tv-serier som  «Med hjarte på rette staden. Aidensfield er en oppdiktet by, men innspillingen fant sted i Goathland i Yorkshire. Ta North Yorkshire Moors Railway til Goathland station og besøk den hyggelige, lille byen.  
Og når du først har en måned til disposisjon: husk å få med opplevelser både i Skottland, Irland, Wales i tillegg til England.
Dersom man vil bli inspirert på forhånd så ville jeg brukt noen kvelder til å se på den NRK-sende serien «Verdens tøffeste togreiser» med eventyreren Chris Tannant. Han har også reist rundt i Storbritannia i tv-serien «The Railways That Built Britain». Super inspirasjon, spesielt for deg som vil se det skotske høylandet.

Dra til Italia. Opplev gjerne Cinque Terre - men det kan bli mye folk her i høysesongen.
Foto: Odd Roar Lange


Et annet godt valg er i ta toget rundt i Italia. Husk da å få med deg toget som går til Cinque Terre. 
Eller - velg den franske middelhavskysten fra by til by. Her finner du gode opplevelser på rad og rekke.  

Samle minner

Du kommer trolig til å ta mange bilder med mobiltelefonen din eller et annet kamera. Det kan være greit å vite hvordan du tar gode bilder med mobilen. Men det er uansett en risiko for at bildene dine blir værende en telefonen. Og kanskje «glemt». Ta med deg en liten bok som du skriver som dagbok. Du vil ikke tror hvor fort du glemmer store og små detaljer. Jeg skriver dagbok fra alle mine reiser. Nå er de mine skattekammer. Gjør det samme: Du kommer aldri til å angre.

Les mer om interrail her.
Les mer om de ulike nasjoners ekstraavgifter her.