Dette må du vite om passet ditt i 2017

Dette må du vite om passet ditt i 2017

Nå endres de norske passene - og noen får nytt helt gratis.

Sett deg godt inn i de nye passreglene.                                   Foto: Odd Roar Lange

Norske myndigheter er i ferd med å endre reglene for utstedelser av pass, og i 2017 må du være klar over at ditt nye pass kommer til å ha nøyaktig de samme opplysningene som finnes om deg i Folkeregisteret. Det blir ikke lenger mulig for de som jobber på passkontoret å overstyre disse opplysningene. 

Dersom du har endret etternavn men ikke rukket å registrere dette hos Folkeregisteret vil du få det gamle navnet i det nye passet. Dette passet skal du sannsynligvis ha de neste ti årene, så det er smart å sørge for oppdaterte opplysninger i Folkeregisteret før du søker om pass.

Nye regler

Mange norske passinnehavere har teksten "ukjent" i rubrikken fødested. Dersom ditt pass har denne teksten og du ønsker å få ført inn riktig fødested kan du ta kontakt med passkontoret på hjemstedet og søke på nytt. da får du nytt pass kostnadsfritt, fordi det regnes som en reklamasjon.
Her kan du lese hvem dette gjelder for og hvilke krav som gjelder for identifikasjon.

Pass på alle utenlandsreiser

Norske myndigheter anbefaler at du tar med pass på alle utenlandsreiser, også på reiser innenfor Schengen-området. Kun pass er gyldig som reise- og id-dokument utstedt av norske myndigheter og bekreftelse på norsk statsborgerskap. Og husk at mange fly- og fergeselskaper og hoteller krever ofte pass ved innsjekking.

Hvor lenge varer passet ditt?

Mange tror at passet varer helt frem til utløpsdatoen. Men visste du at mange land har egne regler, som krever at passets ikke er gyldig hvis det er henholdsvis seks eller tre måneder til utløpsdatoen. Her kan du lese mer om dette og hvilke land denne regelen gjelder for. 

Pass er det viktigste du har med på reisen. Men hva med kredittkortet ditt. Holder du øye med det hele tiden.
Denne tabben holdt på å koste meg hele reisekassa. Ikke gjør samme feilen.

Leste du dette?

7 tips for guttetur til København på første klasse

7 tips for guttetur til København på første klasse

Slik klager du til flyselskapet

Slik klager du til flyselskapet