7 grunner til at du bør legge ferien til Albania

7 grunner til at du bør legge ferien til Albania

Derfor kommer landet til å bli det nye store reisemålet for mange nordmenn

Langs den mer enn 20 km lange stranda i Durres kan du velge og vrake mellom hoteller i alle prisklasser. Regn med ca 500-600 kr per natt.

(ODD ROAR LANGE): For ikke lenge siden var «syden» for nordmenn det samme som land som lå langs Middelhavet + Gran Canaria. Men etter 50 år med charterturisme har nordmenn utvidet horisonten. Ingen hever øyebrynene når du sier at ditt neste feriemål er Kroatia, Thailand, Sri Lanka eller Vietnam.
Nå har du muligheten til å oppdage et «nytt ferieland»: Nemlig Albania.

Skjermbilde 2018-09-23 09.38.34.png

Det, for mange, foreløpig ukjente middelhavsland på Balkan-halvøya i Sørøst-Europa. Albania grenser til Kosovo i nordøst, Montenegro i nordvest, Makedonia i øst, Hellas i sør, Adriaterhavet i vest og Det joniske hav i sørvest.
Albania ligger ca 70 km fra Italia, ved Otrantostredet, som er forbindelsen mellom Adriaterhavet og Det joniske hav.
Albania har etter kommunistregimets fall tatt store skritt mot det vestlige Europa, samtidig uten å miste sin egen identitet.
Landet er medlem av blant annet FN, NATO, OSSE, Europarådet, WTO, Organisasjonen for islamsk samarbeid, og er en av grunnleggerne av Unionen for Middelhavet. Det har vært åpnet opp for EU-søknader for Albania siden januar 2003, og landet søkte formelt om EU-medlemskap 28. april 2009 men landet er ikke medlem av EU.

Reisen dit

De første charterturistene til Albania fra Norge har allerede testet ut det nye reisemålet. Tidligere måtte man dra via Korfu og med båt til Albania. Men nå kan du like gjerne reise direkte fra Norge til hovedstaden Tirana. Det er fortsatt den spede begynnelsen for de organiserte turismen i Albania og det er god plass.
Dersom du vil ha badeferie ved Fastlands-Albania så kan det smart å velge et hotell ved kystbyen Durres, og heller ta dagsturer innover i landet og gjerne opp i fjellene derfra.
Det er ca 40 min kjøring fra flyplassen/Tirana til Durres. Sesongen 2019 kan du fly fra Trondheim, Bergen og Oslo til Tirana (listen oppdateres hvis det kommer flere avreisesteder). Reisetid direktefly Oslo-Tirana ca 3 timer.
Du kan lese mer om det her.

Smakfulle retter fra det albanske kjøkken. Her på besøk hjemme hos en familie i verdensarvbyen Berat. Foto: Odd Roar Lange

Maten

Albania har variert og smakfull mat. Det er ikke vanlig å bruke mye sterke krydder. Salt, pepper, rosmarin, paprikapulver og hvitløk er det du mest sannsynligvis kommer i kontakt med. Albanerne bestiller gjerne retter som settes til deling midt på bordet, slik at alle får prøvd «litt av hvert». La gjerne kjøkkenet få komme med anbefalinger. Det albanske kjøkken bruker både fisk og kjøtt, lager veldig gode børek og har naturligvis sitt eget brennevin: raki. I de største byene er kan kan du velge mellom både lokalt øl og import-øl. Ellers har de vanligvis «bare» lokalt øl, lager, på menyen. Og albanerne er stolte av sine egne viner. Noen av dem holder overraskende høyt nivå.

  På turistbasaren i Kruje ca 60 minutters kjøring fra Tirana/Durres. Foto: Odd Roar Lange

På turistbasaren i Kruje ca 60 minutters kjøring fra Tirana/Durres. Foto: Odd Roar Lange

Prisen

Prisnivået i Albania kommer til å glede nordmenn veldig. En halvliter øl koster 12-15 kroner, en stor pizza koster 30-40 kroner, en god flaske vin får du til godt under 100-lappen og en full middag for en familie på fire lander på 400-600 kroner hvis dere virkelig skeier ut. I butikker som selger vestlige, originale merkevarer er prisene imidlertid ikke spesielt lave.
Pruting er ikke vanlig i Albania. Dersom dere er på et marked med lokale produkter vil det ikke bli oppfattet som en fornærmelse om du ber om en god pris, men dersom varen i utgangspunktet koster 100 kroner så er det ikke nødvendig at du foreslår 40 kroner. La heller selgeren gå ned en tier eller to, og så gjør du uansett et veldig god handel. Turistene skal være med på å bygge opp Albania, ikke å utarme landet.

Sesong

Den vanlig turistsesongen er fra mai til ut oktober. Styr unna august, som kan bli veldig, veldig varm.

Strandbaren ved Rodon Cape i Albania. Foto: Odd Roar Lange

Folket

Albanerne er utrolig hjelpsomme og veldig hyggelige og ønsker de nye turistene fra Skandinavia hjertelig velkommen. Bruk sjansen til å oppleve et nytt land, men misbruk ikke tilliten og anledningen. Vi kommer dit som gjester til deres land, og det er enkel høflighet og et smil som er den beste måten å komme i god kontakt med lokalbefolkningen. Språket kan fort bli en utfordring for det er fortsatt veldig mange albanere som ikke kan engelsk. Men de vil veldig gjerne ha kontakt og hjelpe deg. Slapp av, bruk tegnspråk og godt humør.

Se flere bilder her

Passer for

Med charterselskapenes tilbud til Albania kan alle som ønsker sol, varme, bading, kultur, opplevelser og avslapning trygt ta turen til Albania. Men du kan selvsagt reise dit på egenhånd også. Enten med rutefly eller ved å kjøpe flybilletten via charterselskap og deretter organisere resten selv. Airbnb er på plass i Albania.
Albania kan minne litt om de greske øyene på 80-tallet, der det ikke stod på vennligheten og viljen, men kanskje ikke alltid var sammenheng mellom de de ønsket å levere i forhold til den faktiske leveringen.
Se ikke bort fra at cappuchinoen du bestilte kanskje blir en vanlig svart kaffe. Eller at taxisjåføren ikke er spesielt god i engelsk.
Men sjarmerende… det er det i alle fall. Albania er et land som passer for alle som har evne til å ta små overraskelser med godt humør, og som skjønner at et femstjerners hotell i Albania ikke er det samme som et femstjerners hotell i Paris. Landet sliter litt med søppel som ligger slengt rundt i naturen. Det er med andre ord ikke et velorganisert turistland du kommer til. Men opplevelsene er verd det.

Ilia Theodhori serverer raki til Sylvie Vanroelen og Rudi Claerhout - og skåler gjerne med gjestene.
Foto: Odd Roar Lange

Verd å vite

Landet ligger utenfor Schangen. Du trenger pass men ikke visum for turistreiser til Albania.
Husk reiseforsikring.
Myntenheten er LEK - 1000 lek er ca 75 NOK
Du kan ta ut penger på flyplassen eller ved minibanker/vekslingskontor i byene. Du kan bruke euro på turistmarked og i større byer, men vær klar over at både butikker, taxier og restauranter ofte ikke tar kort, men ønsker betaling i lokal valuta.
Mobiltelefon. Siden Albania ikke er medlem av EU så vil utgifter til datatrafikk påløpe. Det kan være veldig lurt å skru av roamingen på mobilen. De aller fleste hotell og restauranter har gratis wifi. Albania har samme elektriske system som Norge, så du kan bruke vanlige ladere.
Vann. Drikkevann kjøper du på vannflasker. Man kan pusse tennene i vannet i springen.Klarer du å gjøre dette med kofferten din

Klarer du å gjøre dette med kofferten din

Disse 13 skal vise deg det beste av Reiselivs-Norge

Disse 13 skal vise deg det beste av Reiselivs-Norge