Bading, mat, vin og gratisopplevelser - neste stopp Portugal

Slik legger du opp den perfekte ferien

Historie_9.jpeg

(ODD ROAR LANGE): Du har kanskje besøkt spanske feriemål flere ganger. Men hva med naboen Portugal? Uprøvd, sier du. Da skal du ta en kikk på disse portugisiske reisetipsene. For nordmenns interesse for å legge ferien til Portugal er økende. Det viser en nylig offentliggjort statistikk fra Turismo de Portugal, som viser at antallet norske besøkende har økt med 4,1 prosent første halvår i år sammenlignet med samme periode i fjor.

Historie_1.jpeg

Dra til fjells

Drømmer du om en vandreferie i billedskjønne og historiske omgivelser så kan du dra til i det sørvestlige Portugal for å utforske Rota Vicentina. Dette er et nettverk av vandreruter som både går langs kysten, gjennom fantastisk natur og forbi lokale landsbyer.
Vandrerutene er delt opp i henholdsvis The Historical Way, The Fishermen's Trail og atskillige sirkulære ruter. Til sammen utgjør de 450 km med turstier - fra det sørvestligste punktet i Europa, Cape. St. Vincent, til Santiago do Cacém.
Rutene er godt merket i begge retninger, noe som gjør det lett for turglade reisende å utforske området på egen hånd.
Samtidig kan du få ulike forslag til hvor du kan stoppe for å overnatte, avhengig av hvor langt du ønsker å gå hver dag. Det anbefales å utforske turstiene i perioden september til juni, når det ikke er altfor varmt.The Historical Way-ruten fikk i 2016 sertifiseringen «Leading Quality Trails - Best of Europe» fra det europeiske vandrelauget, European Ramblers Association.
Du kan finne mer inspirasjon til vandreferie i naturskjønne Portugal på nettsiden portuguesetrails.com, som gir deg et overblikk over stort sett alle registrerte vandreruter i hele Portugal. Her finner du også praktisk info om for eksempel overnattingssteder, bestilling osv.

 Overnatting i historiske hus

Historie_2.jpeg

Reisende som er på jakt etter helt spesielle overnattingssteder, bør kikke nærmere på de såkalte «pousadaene» i Portugal.
En pousada er en historisk borg, slott, kloster eller lignende vakre, gamle bygninger som er blitt forvandlet til helt unike hoteller. På grund av bygningenes selebre fortid ligger de fleste av dem i veldig vakre omgivelser. Du kan for eksempel overnatte i et augustinerkloster fra det 12. århundre i byen Guimarães, et lyserødt palass fra det 18. århundre i Estoi (10 km fra Faro) eller i et 1500-tallskloster i landsbyen Arraiolos i Alentejo-regionen.
Alle pousadaene drives i dag av hotellgruppen Pestana, og en samlet oversikt finner du her.

To gratis attraksjoner

Historie_3.jpeg

Dersom du planlegger en byferie i Porto i det nordlige Portugal, er det spesielt to gratis «attraksjoner» du ikke bør gå glipp av. En av dem er markedet Mercado Municipal de Matosinhos, som ligger utenfor midtbyen og dermed primært besøkes av lokale. Her handles det med alt fra fisk til frukt og grønnsaker, og markedet er et opplagt sted for å få et glimt av de lokales hverdagsliv. Markedet er stengt på søndager.
Porto er også kjent for sin gatekunst-scene, som i sin tid ble skapt av lokale kunststudenter som besluttet å utsmykke noen av byens kjedelige og falleferdige bygninger. Den gratis og fargerike kunstutstillingen består i dag av alt fra enorme veggmalerier til små tegneseriefigurer som popper opp i gatebildet når man minst venter det.

Sju av Europas 20 beste restaurantbyer

Historie_4.jpeg

Bordbestillingsplattformen The Fork har i sommer offentliggjort en liste over Europas 20 beste sommer-restaurantbyer, og hele sju av disse byene er portugisiske: Porto, Cascais, Almancil, Albufeira, Quarteira, Tavira og Funchal. Her kan du se hvilke restauranter The Fork fremhever.

Europas grønne hovedstad 

Historie_5.jpeg

Europakommisjonen har i sommer offentliggjort vinneren av tittelen «European Green Capital 2020», og prisen gikk til Lisboa. Lisboa fikk prisen for å vise at økonomisk fremgang og miljømessige tiltak kan gå hånd i hånd, og byen hylles spesielt for tre prosjekter: Prioriteringen av syklister fremfor biler, bærekraftig bruk av landområder (som for eksempel driften av Monsanto-parken), et holistisk syn på bærekraft samt vektlegging av samarbeid med ulike aktører, som borgere, virksomheter og universiteter.
European Green Capital-prisen ble opprettet for å hylle lokale initiativer som arbeider for å et bedre miljø - og for å inspirere og oppfordre byer i Europa til å dele «best practice»-eksempler innenfor forskjellige områder. 30-40 byer søker årlig om tittelen, og det er første gang at en søreuropeisk hovedstad vinner prisen, som vanligvis går til nordeuropeiske byer. Vinneren i 2019 var for eksempel Oslo

Tre skjulte perler på Algarvekysten 

Historie_6.jpeg

Dersom du planlegger en ferie på Algarvekysten i nærmeste fremtid og gjerne vil oppleve noe annet enn de vanlige turistområdene, kan du overveie å inkludere disse tre opplevelsene i reiseplanen:
I Tavira kan du oppleve historiens vingesus ved å besøke Maria do Castelo-kirken, hvor atskillige riddere ligger begravet, samt byens middelalderborg, hvorfra utsikten over den lille byen er fantastisk. I tillegg har byen både brosteinsgater, en hyggelig park og nærliggende strender - og ikke minst en autentisk stemning som gir en opplevelse av å besøke det tradisjonelle Portugal.
En kort kjøretur fra den populære markedsbyen Loulé ligger landsbyen Alte, hvor man også kan få innsikt i de lokales liv. Her finner du blant annet et stort utvalg av tradisjonelle spisesteder med lokale retter - og lokale priser - på menyen. Etterpå kan du ta deg en spasertur til fossen som ligger i nærheten.

 Spagleder

Er du glad i spa? Da bør du ikke gå glipp av et besøk ved det gamle kurstedet Caldas de Monchique, en by som har vært kjent for sine helbredende kilder siden romertiden. Med sine mange trær og klipper er denne delen av Algarve helt annerledes enn kysten. Det passer for eksempel utmerket å legge inn et stopp her hvis man kjører fra Algarve til Alentejo-regionen.

Portugal vinner førsteplassen

Historie_7.jpeg

World Economic Forum har nettopp utgitt sin årlige Travel & Tourism Competitiveness Report. I 2019-utgaven er Portugal rangert som det 12. beste landet på verdensbasis, blant 140 land.
Portugal gjør seg spesielt bemerket for infrastrukturen. Målt etter et lands tilgang til og kvalitet på turistfasiliteter, som for eksempel overnattingsmuligheter og leiebiler, raser Portugal inn på førsteplass.

Historie_8.jpeg

Listen og portugaltipsene er laget i samarbeid med Visit Portugal.

Vil du ha de beste reisetipsene - følg theravelinspector på Instagram