Nå skal de fjerne disse minibankfellene

Nå skal de fjerne disse minibankfellene

Derfor bør du unngå å ta ut utenlandsk valuta i Norge

Hvor og hvordan du tar ut penger kan bety en god del for hvor mye du må betale. 

(ODD ROAR LANGE): Dersom du har tatt ut penger i minibanker i utlandet så har de kanskje også prøvd å «lure deg».
Norske forbrukere blir lurt for én milliard kroner i året i utenlandske minibanker og kortterminaler. Heldigvis tar EU nå grep for å få fjernet valutafellene.
De fleste av oss har fått spørsmål om vi vil betale i norske kroner eller i lokal valuta når vi tar ut penger i utlandet. I mange minibanker dukker det også opp piler, flagg, farger og advarsler for å få oss til å velge den dårligste valutakursen. Dette skal det nå bli slutt på, forteller Forbrukerrådet.

EU varslet tidligere i år at alle minibanker og kortterminaler i løpet av tre år skal bli pliktige til å vise de reelle kostnadene ved de ulike valgene. Det skal også bli slutt på å dytte forbrukerne mot det dårligste valget.

Ønsket forbud

– Vi har tidligere tatt til orde for et forbud mot valutaveksling som nesten alltid er ugunstig for forbrukerne. Selv om EU-kommisjonen går for en mykere tilnærming, vil dette trolig få slutt på praksisen med å lure kundene, sier fagdirektør Jorge B. Jensen i Forbrukerrådet.
– Vekslingstjenesten du ofte blir møtt med i utlandet, er kun et fordyrende mellomledd. Den har ingen verdi, og betyr penger rett ut av vinduet for norske forbrukere.

Velg alltid utenlandsk valuta

Tidligere undersøkelser viser at det dyreste alternativet i snitt tilsvarer et påslag på seks-sju prosent, nesten fire ganger så mye som betalingskortenes standardkurs.
– Tommelfingerregelen er alltid å betale i lokal valuta. Velger du å veksle til norsk valuta, er det så godt som uten unntak det dyreste alternativet, sier Jorge B. Jensen.
– Du bør også som regel unngå å ta ut utenlandsk valuta i Norge. Seddelkursen er ofte dårligere, og minibankene legger også på et ekstra gebyr. Benytt heller minibanken når du kommer frem til Spania eller Hellas.

Taper én milliard kroner i året

Forbrukerrådet har tidligere beregnet at norske forbrukere hvert år blir belastet for om lag én milliard kroner i unødvendige gebyrer ved minibankuttak i utlandet.
Beregningene er basert på Statistisk sentralbyrås reisedata og brukervaneundersøkelsen til Sparebanken Vest fra 2016.

Endelig. Nå slår de tilbake mot håndklemafiaen

Endelig. Nå slår de tilbake mot håndklemafiaen

Nei, jeg ikke bruker badekaret på hotellet

Nei, jeg ikke bruker badekaret på hotellet