Derfor bør du skaffe deg nytt pass nå

Men unngå for all del denne dagen

IMG_2233.jpg

( ODD ROAR LANGE): Nå er det klart for årets store pass-rush hos politiet. Og én ting er i alle fall klart: Dersom du skal skaffe deg nytt pass før sommeren så har du ingen tid i miste. For hver dag som går vil køene hos politiets passkontor øke.
Og dette bør du sjekke akkurat nå:
°Passet ditt går ut i løpet av sommeren.
°Passet ditt er skadet eller slitt.
°Passet er fullt av stempel og visum og det er ikke plass til flere.
°Du har skiftet navn siden sist du brukte passet. Husk at navn i pass og på billetter må være identisk.
°Du vet rett og slett ikke hvor passet ditt er.

Bestill time via nett

Det er er planlagt at Norge skal få nye pass, men dette er tidligst klart i 2020. Og ingen tør garantere at det ikke blir ytterligere forsinkelser. Dersom du skaffer deg nytt pass nå så vil dette være gyldig i 10 nye år (5 eller 2 år for barn) selv om det skulle komme nytt pass neste år.
Når det nye passet blir lansert så kommer til til å bli enorme køer av nordmenn som ønsker det nye passet og nasjonale ID-kortet.
Ved flere passkontor kan du bestille, endre og avbestille time på nett. Hvis passkontoret ikke har bestilling på nett, møter du opp i passkontorets åpningstid.
På nett kan du bestille time for flere personer samtidig. Og du kan bestille time inntil 30 dager i forveien (150 dager i politidistriktene Oslo, Øst og Sør-Øst).
Du kan også endre eller avbestille time ved å søke opp passkontoret du bestilte time hos.
I tilfelle må du legge inn bestillingsnummeret. Husk å avbestille timen dersom du ikke kan møte opp så kan andre overta din opprinnelige time.

Når kommer passet ditt

Det kan ta opptil 10 arbeidsdager før du får passet ditt. Som regel går det raskere. Det kan ta lengre tid fra april til juli på grunn av stor pågang. Og dersom du tenkte at du skulle bruke den «inneklemte fredagen» 31. mai til å søke pass: glem det.
Dette er den aller største pass-rushdagen i år. Finn på noe annet, og finn fremfor alt en annen dag.
Fra og med mandag 29. april 2019 fikk politiet i Oslo utvidede åpningstider på ettermiddagene og «lørdagsåpent» til og med 29. juni 2019 for de som har bestilt time.
Det er ikke drop-in fredag 31. mai og det er stengt alle helligdager. Og husk at det et er et begrenset antall kølapper for drop-in, det lønner seg å møte opp tidlig. Gjerne ved 06.00 om morgenen, dersom du har anledning. Forsøk heller å se om det legges ut ledige timer.

Henting av pass

Du kan velge om du vil ha passet sendt hjem til deg i posten. Du kan også hente passet hos politiet. Dette sier du fra om når du møter for å søke om pass.
Dersom du ikke rekker å få sendt passet hjem til deg før reisen, må du hente passet. Du må også hente passet om du ikke leverte ditt tidligere pass da du søkte om nytt pass. Du kan høre med saksbehandler om når du kan hente passet. Noen passkontorer, som Grønland Politistasjon i Oslo (se under) har egne åpningstider for å hente pass.

Dette er åpningstidene for passkontoret i Oslo

Åpningstider for passkontoret ved Grønland politistasjon i Oslo.

Åpningstider for passkontoret ved Grønland politistasjon i Oslo.

Lurer du på noe?

Dersom du har spørsmål angående pass så kan du sende dette på epost til orl@thetravelinspector.no så skal jeg forsøke å svare på det så raskt som mulig.