Har du sett på maken til søppelkunst for turister?

Det bør du, for Norges styggeste turistattraksjon får konkurranse

IMG_5902.jpeg

(ODD ROAR LANGE): Se nøye på denne landkrabben. Den er laget av søppel som er funnet fjæra. Slik skal turister som besøker den såkalte svevestien ved Atlanterhavsvegen i Møre og Romsdal få se plastsøppel på nært hold, formet som en krabbe. Den nasjonale turistvegen Atlanterhavsvegen er en av de aller største turistattraksjonene i Møre og Romsdal.
Og ved bilvegen ligger den vakre svevestien rundt Eldhusøya. Det er her den fantastiske krabben har funnet sin plass. Og turister som går den fine stien rundt Eldhusøya vil raskt på øye på krabben helt inntil stien.
Elever ved Averøy ungdomsskole samlet inn over et halvt tonn plastsøppel i vannkanten.
Deretter brukte prosjektleder og kunstner Eirik Audonsson Skaar deler av plasten til å dekke stålskjelettet som er rammen for selve krabbekunsten.
Det er rett og slett skremmende vakkert, og et veldig viktig bidrag i debatten rundt hvordan vi tar vare på kloden vår. Det handler ofte om de nære ting.

Et spennende prosjekt

Eirik Audonsson Skaar har laget plastkunstverket ved Atlanterhavsvegen.  Foto. Odd Roar Lange

Eirik Audonsson Skaar har laget plastkunstverket ved Atlanterhavsvegen. Foto. Odd Roar Lange

Nå er krabben klar og turistene vil få en høyst viktig påminnelse om hva vi slenger fra oss i naturen. Plasten blir ikke borte, den tar liv. Og da regner jeg med at du har fått den påminnelsen du trenger: Ikke kast mer plast noe som helst sted i naturen. Og gjør ditt aller beste for å redusere plastforbruket ditt i hverdagen.
-Dette er bare en bitteliten del av det elevene har plukket. Og verst av alt: Det kommer nytt plastsøppel til det flotte området vårt hele tiden. Det tar aldri slutt, sier Eirik Audonsson Skaar.

Kjærligheten vokser på trær ved Atlanterhavsvegen og svevestien. Foto: Odd Roar Lange

Kjærligheten vokser på trær ved Atlanterhavsvegen og svevestien. Foto: Odd Roar Lange

Med den nye krabbekunsten har Atlanterhavsvegen fått et nytt kunstverk. Og denne gangen et som er mye finere og mer relevant plassert et av sine kunstverk til millioner av kroner noen få kilometer unna plastkrabben. Dette kunstverket, Columna Transatlantica eller Den transatlantiske søylen av veltede marmorsøyler er det styggeste jeg har sett langs noen av de 18 nasjonale turistvegene i Norge. Det burde rett og slett vært fjernet for lenge siden. På samme måte som ungdommene på Averøy ungdomsskole fjernet søppel fra strandsonen.

Dette er Norges styggeste turistattraksjon

Marmorbiter ligger strødd rundt i naturen, over og under vann, og utgjør et komplett uforståelig kunstverk som ikke på noen måte henger sammen med kunstverket Atlanterhavsvegen - som på sin side får svært rosende omtale i inn- og utlandet. Turister som besøker Hågå ved Vevang i Eide kommune i Møre og Romsdal rister oppgitt på hodet.

Les mer om Atlanterhavsvegen, reisen dit, overnattingsmuligheter, steder å spise og andre opplevelser i regionen her.