Derfor skal du aldri stenge denne når du er i flyet

Trodde du at at du kunne bli smittet av sykdom gjennom denne?

Ikke hold fingrene av fatet. Disse ventilene kan gjerne stå åpne når du flyr. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Mange flypassasjerer har lest skrekkhistorier om smitte på flyreisen. Og at denne smitten angivelig skal komme gjennom bakterier og virus som spres via flyet friskluftanlegg.

Nå tyder alt på at gammel «skolelærdom» egentlig bare har vært dårlige rykter - og ikke har rot i virkeligheten.  
I følge en artikkel på reisenettstedet Travel + Leisure er et ikke noen grunn til å stenge ventilen over deg på flyet. I alle fall ikke på grunn av smittefare.
Dr Mark Gendreau er medisinsk lederved akuttklinikken Lavey Medical Center-Peabody og samtidig ekspert på sykdommer som smitter via luft.

Han mener at du - bokstavelig talt - kan puste ut:

Mange tror at lufta som kommer ut av ventilen er «brukt» luft fra andre steder i kabinen og derfor kan inneholde bakterier eller virus fra medpassasjerer.

- Luftstrømmene i et fly går ikke nødvendigvis fra fronten og bakover. Den kommer fra ulike seksjoner i flyet, og gjerne ikke lenger unna enn maksimalt et par seterader, sier Gendreau. 

Lufta er for alle

Dagbladet Reise skriver dette om luftanlegget, smittespredning og risiko:

Oppfatningen om at det som kommer ut av ventilen er «gjenbruksluft» er helt feil, forklarer Gendreau.
Han forklarer at luft suges ut flere steder i kabinen, gjennom rister rett bak vinduene eller der kabinveggen møter gulvet. Denne lufta blandes så med luft og ledes deretter gjennom et filter som fjerner damp og mikroorganismer før den igjen kommer gjennom ventilen i taket over deg.

Doktor Mark Gendreau sier at luften inne i en flykabin filtreres fra 15 til 30 ganger i timen, og at denne prosessen fjerner 99 prosent av all damp og alle potensielt smittebærende mikroorganismer.

La lufta strømme

De tekniske løsningene ble utviklet den gangen det var lov å røyke på flyene (husker du hvor grusomt det var?)
Dersom du lar filtrert luft fra luftanlegget strømme ned over deg vil du kunne lage et hinder mot luften som inneholder smitte fra medpassasjerer. Med andre ord, det er riktig smart å la ventilen stå åpen.
Husk også å drikke mye vann på reisen, og det er aldri dumt med god håndhygiene. Så ta gjerne med deg produkter som antibac i håndbagasjen. Bruk dette før alle måltider.

God reise!

 

 

Odd Roar Lange1 Comment