Nå er det klart for hummerjakt - i Sverige

Her jakter du havets kardinal i Sverige - eller får den servert ved bordet

Foto: Roger Borgelid/VisitSweden

(ODD ROAR LANGE): I Vest-Sverige har den årlige hummerpremieren samme posisjon som elgjakta i Norge; det er høstens store hendelse, og båtene ligger tett i tett når startskuddet for hummerfiske går av stabelen klokken 07.00 den 26. september. I Norge starter hummerfangsTen en uke senere, 1. oktober.

Den store hummerfesten er stor begivenhet i Vest-Sverige er kanskje ikke så rart: Bohusläns krepsdyr er klassifisert som de blant beste i verden – takket være det rene, mineralrike og kjølige vannet i havet. Her kan skalldyr vokse i langsomt tempo, noe som gir hummeren en helt unik smak, forteller Visit Sweden.

Ut på reise

Som tilreisende kan du få å være med på hummersafari og oppleve den autentiske Bohuslän-livsstilen, før du får nyte den ferske fangsten. Vil du droppe forarbeidet, har Vest-Sverige selvsagt også mange restauranter med hummer på menyen.

Her tipser Visit Sweden deg om hvor du kan oppleve begge deler – samt hvordan du kan tilberede hummeren hjemme på ditt eget kjøkken! 

Foto: Stefan Edetoft/VisitSweden

Hummerweekend

Er du nysgjerrig på hvordan svenskene fanger og tilbereder hummer? Det er flere steder som inviterer deg til å være med!

Hummerfiske med middag på Mias Sjöbod og overnatting på Lådfabriken B&B

Bli med på hummerfiske med Anders båt & brygge, og dra opp teinene som forhåpentligvis er fulle av det svenskene kaller ”det svarte gullet”. Deretter kan du nyte en deilig hummermiddag på Mias Sjöbod. Du sover senere godt på Lådfabrikken B&B - en original og sjarmerende innkvartering rett ved havet, der alle rommene er unikt designet. 

Les mer her.

Hummersafari på Everts Sjöbod i Grebbestad

Bli med på hummersafari med det gamle treskipet M/S Tuffa! Her får du oppleve Bohusläns hummertradisjoner på genuint vis, og også være med på å tømme teinene med skalldyr. Overnatte kan du gjøre på Everts Sjöbad, hvor det er duket for hummer til kvelds.

Les mer her

Foto: Frank Heuer/VisitSweden

Hummersafari fra Slussen med båten M/S Märta

Her blir du tatt med ut på hummerekspedisjon i den flotte Bohusländska skjærgården med båten M/S Märta og fiskeren Janne Bark. Du kan også booke et pakketilbud, som inkluderer tre timer på sjøen og kost og losji på Slussens Pensionat – et musikkhotell beliggende helt nede ved vannet, hvor du kan nyte en velfylt sjømat tallerken til livemusikk.

Les mer her.

Hummerweekend på Salt & Sill på Tjörn

Salt & Sill, lengst ut på øya Tjörns vestside, er Sveriges første flytende hotell – så her bor du så nære vannet som overhode mulig. Salt & Sill har også en restaurant som er kjent for å servere sjømat i toppklasse, med sild som spesialitet. I uke 39 og 40 er det hummerweekend her, der man gjennom et pakketilbud får hotellrom, en treretters hummermeny, tilgang til badstue og frokost.

Les mer her

Vest-Sveriges beste hummer-restauranter

Mulighetene er mange dersom du ønsker å nyte en bedre hummermiddag uten å selv være med på fangsten.

Matilda på bryggen i Fjällbacka

Restaurang Matilda på bryggen i Fjällbacka, gir deg en god smak på Vest-Sverige. Her er det bare å lene seg tilbake, og nyte hummermiddagen til nydelig utsikt.

Les mer her og her

  Brygghuset i Fiskebäckskil

Fisk- og skalldyrrestaurant med koselig og lun innredning. Her kan du bestille deg en hummerpakke, og ta en whisky i whiskybaren som har hele 1400 whiskyflasker fra ulike destillerier.

Les mer her og her.

Foto: Jonas Ingman/VisitSweden

Norra Hamnen 5 i Lysekil

Fisk- og skalldyrrestaurant med moderne design, beliggende på en brygge med utsikt over havnen. Dette stedet er med i White guide (en guide over de beste restaurantene i Norden), noe somlover godt for besøket. Her kan du velge mellom både større hummerpakker og mindre hummerretter på menyen.

Les mer her.

Grand Tenan i Marstrand

På restauranten på Grand Hotel i Marstrand kan du boltre deg med en femretters hummermiddag (serveres 1.10, 8.10 og 15.10), som har rykte på seg for å være en uforglemmelig smaksopplevelse.

Les mer her og her.

Fiskekrogen – et skalldyrsparadis midt i byen

Fra den 26. september har menyen på Fiskekrogen i Göteborg hummertema, og du kan få smake på alt fra hummeraioli til grillet hummer – i tillegg til faste klassikere som gratinert hummer og hummer naturell.

Les mer her.

Foto: Stefan Edetoft/VisitSweden

Hummertips fra ekspertene

Har du lyst til å tilberede hummer selv? Kokkene Mattias Wallin og Jerker Albrechtsson på Pensionat Styrsö i Göteborgs søndre skjærgård, gir deg sine beste tips!

Kokt hummer

Kok hummeren i saltet vann med spisskummen, anis, fennikel og krondill, frem til hummeren flyter til overflaten. Kjøl ned hummeren i kjøleskapet og legg den utendørs eller i et vannbad. Serveres med fersk majones og nybakt surdeigsbrød.

Du trenger:

  • 1 rå hummer
  • 5 liter vann
  • 1 ss salt
  • 2 dillkroner
  • 2 sukkerbiter
  • 5 fennikkel frø
  • 5 spisskummenfrø

    Sett en stor kjele på komfyren. Tilsett hummeren når vannet koker skikkelig, og la vannet forsiktig putre videre. Ta ut hummeren når den flyter til overflaten. (Det tar ca 9-12 minutter, avhengig av størrelsen på hummeren.) La den avkjøle seg litt før du tar i den, og del den opp på langs og fjern kjøttet (jo varmere og mindre tid etter den er kokt, jo enklere er det). Klørne kan være litt vanskelige, men baksiden på en stor kokkekniv kan vanligvis løse det. Spar skallet til senere middager.

Leste du dette?