Politiet advarer: Dette må du sjekke i passet ditt allerede i dag

Unngå at reisen din ender i passkontrollen

Har du sjekket utløpsdatoen på passet ditt? Foto: Odd Roar Lange

Har du sjekket utløpsdatoen på passet ditt? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Har du alt klart før årets reiser? Jeg tenker først og fremst på passet ditt. For du vet når utløpsdatoen for passet ditt er, ikke sant?
– Hvis du trenger nytt pass før sommerferien er det lurt å fornye det allerede nå, melder flere politidistrikt.

Det er mye å huske på når du skal ut å reise og hvis du skal til utlandet er passet helt sentralt. Mange husker å sjekke om passet er utløpt, men det er fort gjort å ta denne pass-sjekken så nært opp mot avreise at det blir vanskelig å få fornyet pass i tide.
Vanligvis går det bare et par tre dager fra du bestiller passet til du har det i postkassa. Men, det er ikke sikkert at du får time med én gang. Og da er du i trøbbel.

– Hvis du må avlyse turen din på grunn av utløpt pass, og ikke får avbestilt billetter og overnatting, blir du dessverre selv sittende igjen med regningen for turen du ikke får dratt på, sier kommunikasjonssjef Georg Richvoldsen i Codan Forsikring.

Kø fra januar

Ved passkontorene i de største byene i Norge er pågangen minst sent på høsten og tidlig vinterstid. Allerede på senvinteren øker pågangen, og fra og med tiden før påske er det kø for å få nytt pass de fleste stedene.
Du finner ditt nærmeste passkontor på denne siden

– Vår erfaring er at sesongen begynner i januar og øker jevnt fram til sommerferien. Vi opplever også en markant økning i forkant av vinter- og påskeferie, sier Tom Eklund, seksjonsleder for forvaltning i Agder politidistrikt.

Slik er situasjonen også på Østlandet, og i Oslo politidistrikt har pågangen allerede økt kraftig etter nyttår.

– Det er størst pågang på passkontorene våre i forbindelse med skolens ferier. Det er derfor stor pågang fra og med når vinterferien nærmer seg og videre fram mot sommeren. Vi opplever allerede at det er pågang på timebestilling ved våre passkontor, sier Bekim Olomani, leder ved passkontoret i Oslo politidistrikt.
Husk at mange satser på å bruke inneklemte feriedager til passbestilling.

– Ikke stol blindt på reiseforsikringen

Hvis du oppdager for sent at passet ditt ikke er gyldig, eller glemmer det igjen hjemme, risikerer du å gå glipp av hele ferieturen.

– Reiseforsikringer dekker mye, men det er viktig å ikke stole blindt på den. Ved feil eller mangler i nødvendige reisedokumenter har du ikke rett på erstatning fra forsikringsselskapet. Da må du selv betale for reisen du ikke fikk dratt på, sier forklarer Georg Richvoldsen.

Passet ditt kan være ugyldig lenge før utløpsdatoen

(OddRoar Lange): Pass til personer over 16 år er vanligvis gyldig i 10 år. Men vær klar over at passet ditt kan være ugyldig lenge før - og husk også at pass som er utstedt til barn til barn har langt kortere gyldighetstid.

Nødpass er redningen - noen ganger

Er du for sent ute til å få fornyet passet ditt før du skal reise, kan redningen i noen tilfeller være å skaffe et nødpass som vil være gyldig for den ene reisen. Nødpass koster like mye som et vanlig pass, og gjelder bare for den aktuelle reisen du skal ut på. Etterpå må nødpasset leveres tilbake og du må bestille et nytt ordinært pass - og betale for dette på nytt..

– Nødpass blir heller ikke dekket av reiseforsikringen, og det er viktig å være klar over at enkelte land ikke godtar nødpass, for eksempel USA og Dubai, sier Georg Richvoldsen.

7 ting å sjekke før du skal reise:

  1. Sjekk hvilke pass- og visumregler som gjelder i landet du skal til. Noen land krever seks måneders gyldighetstid etter returdato. Les mer om det her.

  2. Sjekk i god tid om passet ditt har lang nok gyldighetstid.

  3. Undersøk om passet ditt kan leses av maskiner. Håndskrevne pass gjelder ikke i alle land.

  4. Undersøk at passet ditt er helt og i god stand.

  5. Sjekk at det står samme navn på pass, visum og billetter.

  6. Sjekk pass, visum og billetter for eventuelle barn du har ansvar for. Husk at enkelte land krever ekstra dokumentasjon dersom barn reiser sammen med bare én av foreldrene.

  7. Husk at det er mulig å søke om nytt pass allerede ett år før passets utløpsdato.

Søke om nytt pass? Dette er er huskelisten

Som hovedregel skal du henvende deg til ditt lokale politi når du skal søke om midlertidig pass. Hvis du søker om midlertidig pass rett før du skal reise, kan det være at politiet ikke har kapasitet til å behandle søknaden din før reisen.