Slik skal danske tivoli gå i lufta i sommer

Kjente dansker designer årets fyrverkerishow i Tivoli

Mette Lindberg er klar for musikk og fyrverkeri i Tivoli.                 Foto: Visit Denmark

(ODD ROAR LANGE): I Norge er vi vant til fyrverkeri nyttårsaften. Danskene vil gjerne har mer fyrverkeri og fest og inviterer også i år til fargerikt og spektakulært show på lørdager i hele sommersesongen. Allerede lørdag den 5. mai starter fyrverkerisesongen i Tivoli i København med lørdagsfyrverkeri med musik fra Koncertsalen.
Fem kjente københavnere skal sette sitt personlige preg på lørdagsfyrværkeriene. Hver måned får sitt eget fyrverkerishow og blir designet av en københavner som velger musikken til showet. Og i samarbeide med Tivolis fyrverkerimester settes fyrverkeriet sammen med eget design i egnede og farger. 
Først ute er klesdesigneren Mads Nørgaard som starter den 5. mai klokken kl. 23.45.
Den siste runden med lørdagsfyrverkeri i Tivoli blir den 22. september.

Dette er gjestelista 

Blandt de nye gjeste-fyrverkeridesignere finner du DAD-vokalisten Jesper Binzer, billedkunstneren Cathrine Raben Davidsen, sampler-duoen Den Sorte Skole og sangeren Mette Lindberg fra bandet Asteroids Galaxy Tour og kjent i Danmark som tidligere dommer i X Factor. Mette Lindberg er nå i gang med komponere helt ny musikk til hennes eget fyrverkeri.
Tivolis 175 års fødselsdag den 15. august blir også feiret med stor fest og sommersesongen avsluttes og med festfyrverkeri den 23. september.

Tradisjonen

Fyrverkeriet har en lang tradisjon i Tivoli. Parkens grunnlegger, Georg Carstensen, arrangererte  nemligforestillinger med «bengalske flammer» som trekkplaster før Tivolis første sesong allerede i 1843.
Den gang lå det en egen fyrverkerifabrikk ved Stadsgraven like utenfor Tivoli. Selve oppskytingen av fyrverkeriet foregikk fra en plattform like utenfor Tivoli.
Årsaken var at man, av sikkerhetsgrunner, ikke kunne frakte fyrverkeri over lange avstander. I tillegg måtte man fyre opp fyrverkeriet et godt stykke unna folk fordi det var brannfarlige kjemikalier i bruk. 
Tivolis første og faste fyrverkeriartist het Gaëtano Amici, som Carstensen hadde invitert fra Italia. Det er artisten som senere har gitt navn til Amicisvej på Frederiksberg i København. 

Programmet for 2018

Maj – Mads Nørgaard, klesdesigner
Juni – Cathrine Raben Davidsen, billedkunstner
Juli – Jesper Binzer, musiker
August – Den Sorte Skole, musikere
September – Mette Lindberg, musiker