Konkurs: Dette er dine rettigheter

Dette skal du gjøre nå

IMG_1092.jpeg

(ODD ROAR LANGE): Verdens eldste reiseselskap, Thomas Cook, slår seg selv konkurs. Og dermed blir tusenvis av reisende, 8792 nordmenn som allerede er på reise, rammet av konkursen. I tillegg er er alle som skulle reise - blant annet med «norske» Ving (som eies av Thomas Cook) - de nærmeste dagene, rammet for full tyngde.
Det gjelder i første omgang 249 norske passasjerer som skulle reise ut med Ving mandag 23. september - og de 208 som skulle hjem med Ving samme dag. Hva skal de gjøre nå?

Rettigheter

Selv om morselskapet Thomas Cook Group er konkurs så vil Ving hjelpe den norske reisende med informasjon om hvordan du skal forholde deg. Informasjonen kommer på sms og mail, og via din reiseledere.
Dersom du allerede er på reise så har du krav på å få bli på hotellet ditt dersom reisearrangøren har betalt for hele oppholdet. I motsatt fall så har hotellet krav på at du betaler på nytt.
Ta kontakt med hotellet så raskt som mulig for en avklaring. Dersom du må betale ekstra, husk kvittering - og å betale med kredittkort.

Reisegaranti

Dersom du har reist med en såkalt pakkereise, det vil si betalt for både fly og opphold, eller kombinasjonen fly/leiebil evt hotell/leiebil i samme bestilling så er du omfattet av den norske pakkereiseloven. Har du kjøpt hotell og fly hver for seg så er du normalt sett ikke omfattet av reisegarantien.
Du kan lese mer om forbrukerrettighetene dine her. Reisegarantifondet vil betale for hjemreisen din, eller du får pengene tilbake for en reise som ikke er gjennomført.
Det er ikke usannsynlig at du må legge ut for hjemreisen selv, og deretter kreve pengene tilbake. Husk å betale absolutt alle regninger med kredittkort og å ta vare på alle kvitteringer.

Kredittkort

Dersom du her betalt reisen med kredittkort så kan du rette kravet mot banken din. Kredittkortet gir deg nemlig en veldig god garanti. Men kravet gjelder bare for beløp som du har betalt inn og som går tapt i en konkurs. Det dekker ikke ekstrautgifter du har med å komme deg hjem.
Har du betalt med debetkort så har du ingen slike rettigheter.

Oppkjøp

Dersom den norske delen av Ving blir kjøpt om av en nytt selskap så kan resultatet bli at alle reiser gjennomføres slik som planlagt. Dette er en relativt sannsynlig løsning, siden nordiske Ving har vært god butikk for eierne i lang tid.

Reiseforsikring

Reiseforsikringen din dekker dessverre ikke tap og ekstrautgifter i forbindelse med konkurs.

Informasjon

Føl med på nettsidene til Ving for mer informasjon. Men vær klar over at slik informasjon ofte oppleves som mangelfull, og vær forberedt på at du må skaffe din egen informasjon i forhold til eventuell utreise og hjemreise.
Skal du ikke reise før om noen dager: Vent på nærmere informasjon fra din reisearrangør.

Her er siste informasjon fra Ving.