Dra til Kroatia - men glem Split og Dubrovnik

Om du vil ha det aller beste i kroatia, dra heller hit

Rijeka er Kroatias tredje største by, men er fortsatt et forholdsvis ukjent reisemål for mange nordmenn. Foto: Ivo Biocina

(ODD ROAR LANGE): Kroatia er blitt et svært populært reisemål for mange nordmenn. Noen elsker seilturene, andre drar på shopping, mens noen sverger til fjellene. Både Split og Dubrovnik er svært populære byer, og må unngås dersom du ikke liker å dele reisemålet med tusenvis av andre reisende.

Tenk annerledes

Rijeka i Kroatia sammen med irske Galway utnevnt til europeisk kulturhovedstad i 2020. Rijeka ligger i Kvarner-regionen med en fantastisk utsikt over Adriaterhavet. Byen er Kroatias tredje største by, men er fortsatt et forholdsvis ukjent reisemål for mange nordmenn.
I løpet av året som kulturhovedstad arrangeres et stort antall arrangementer der besøkende får muligheten til å oppleve byens unike kultur og historie. Det kroatiske turistrådet har kommet med noen tips om enkelte av høydepunktene og de beste severdighetene som besøkende ikke bør gå glipp av i byen.

Opplev det pulserende bylivet

I Rijeka er det et stort antall historiske kulturelle juveler. Byen er en av Kroatias mest spennende når det gjelder musikk og kunst. Her skaper kunstneriske rom og restauranter med trendy barer en herlig stemning. Rijeka er en koselig by å rusle rundt i, og en av byens største attraksjoner er utemarkedet, som kan lokke med lokale delikatesser, ferske grønnsaker, frukt, og blomster, forteller Marija Bakovic i det Kroatiske turistbyrået.
Det er hit lokalbefolkningen drar for å handle.
Blant byens andre attraksjoner finner du det pastellgule rådhustårnet fra 1600-tallet og det «skjeve tårnet» fra middelalderen, som heller 40 cm. Rijekas hovedgate, gågaten Korzo, ligger i hjertet av byen og er bilfri, noe som gjør det enkelt for besøkende å utforske butikker, restauranter og kafeer. Korzo går parallelt med strandpromenaden, med kryssende bakgater med fantastisk utsikt over Adriaterhavet.

Besøk et historisk museum

Rijeka har et stort utvalg av museer for både store og små. På Peek & Poole-museet, som ligger i sentrum, kan besøkende lære mer om datamaskinens historie. Museet har over tusen skjermer som kartlegger historien med alt fra de tidligste kalkulatorene til spillkonsoller og sjeldne datamaskiner.
Det er også mulig å teste noen av de eldste retro-spillkonsollene og datamaskinene.
Et annet morsomt museum som passer for hele familien, er Det naturhistoriske museet. Her kan du lære mer om geologi, botanikk og marimt liv i Adriaterhavet. Innenfor museumsområdet er det også en spennende botanisk hage med over 2000 plantearter.
På Det sjøhistoriske museet vises en rekke utstillinger som forteller historien til Rijeka og Kvarner-regionen fra forhistorisk til moderne tid, samt byens arkeologiske, geografiske, kulturelle og kunstneriske historie.

Magisk utsikt fra Trsat-borgen

Trsat-borgen ligger like utenfor Rijeka og er et fascinerende og imponerende historisk monument og et spennende utfluktsmål for alle som vil lære mer om byens kulturelle betydning. Fra toppen av tårnet har du fantastisk utsikt over Rijeka og Kvarnerbukten.
Den strategisk beliggende Trsat-borgen har eksistert siden 1200-tallet og er i dag sammen med den romersk-katolske kirken Our Lady of Trsat en veldig populær turistattraksjon. Kirken i Tsrat er også et viktig mål for pilegrimer, og den er godt besøkt også i dag.
Kirken er blitt rekonstruert flere ganger opp gjennom historien, og klosteret er en skattkiste av vakre gjenstander, inkludert en gotisk statue av Vår Frue av Trsat, som dateres tilbake til 1500-tallet.
Trast-borgen er åpen for publikum, og besøkende kan vandre fritt inne på eiendommen og nyte en kopp kaffe i restauranten. Bygningen brukes også til forskjellige kulturelle begivenheter.

Nyt en forestilling på det kroatiske nasjonalteatret

Bygningen som huser Kroatias nasjonalteater, Ivan Pl. Zajc, ble påbegynt på 1880-tallet og har vært et sted for teaterforestillinger, opera og ballett siden den gang. Besøkende med interesse for kunst bør ikke gå glipp av et besøk på dette historiske teateret, hvor man kan få et innblikk i regionens teatertradisjoner, som strekker seg to århundrer tilbake og bevitner bygningens arkitekturhistorie.
Nasjonalteateret ligger nær bredden av elven Rječina og i nærheten av det store bymarkedet, med utsikt over en vakker hage og imponerende bygninger i barokk stil. I tillegg til forestillinger på selve teateret arrangeres forestillinger og konserter på utendørsscener langs hovedgaten Korso og langs strendene i Kvarner-regionen, i regi av nasjonalteateret.

Følg Thetravelinspector på Instagram.

Skipet som sank - og ble attraksjon

Rijeka har en lang historie som havneby og har ønsket mange betydelige fartøyer velkommen opp gjennom årene. Et av de mest kjente er det historisk betydningsfulle skipet Galeb.
Skipet ble opprinnelig bygget i Genova og brukt som transport i bananhandelen.
Skipet sank i 1944, men ble hevet og bygd om i 1952.
Deretter ble det brukt som Titos personlige yacht og som et sted for politiske møter mellom historisk betydningsfulle ledere. I dag er skipet en av Rijekas mest populære attraksjoner og et museum som gjenspeiler Kroatias historie og internasjonale rolle i de tidligere jugoslaviske tider.
I 2020 skal skipet brukes til en rekke spennende arrangementer i forbindelse med byens år som kulturhovedstad.

Les mer om Rijeka her.