Kan du drikke alkohol ved nødutgangen på flyet?

Dette bør du vite før du velger nødutgang neste gang

Tenker du over pliktene som følger å sitte ved nødutgangen på flyet? Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Å få seteplass ved flyets nødutgang er førstevalget for mange. For med nødutgangplass følger det som regel også med ekstra beinplass. Noe som er mangelvare på mange seter i flyene.
Men, å sitte ved nødutgang fører også med seg et ansvar. Et stort ansvar.
Noe man kanskje ikke tenker så mye over når kabinpersonalet gir en ekstra sikkerhetsinstruksjon før avgang. Men husk, det er bare å si i fra til kabinpersonalet dersom du er ukomfortabel med ansvaret og heller vil flytte til et annet sete. De hjelper deg gjerne.

Årvåkenhet

Å sitte ved nødutgang medfører at det kan bli din oppgave å åpne nødutgangen dersom en nødhendelse inntreffer. Din handlemåte og dine valg kan bety forskjellen på liv og død for veldig mange medpassasjerer.
Det er derfor en selvfølge at du ikke så mye som tenker på å ta med deg håndbagasjen din som er plassert i bagasjehylla over deg.
Dersom kabinpersonalet er i tvil om du er i stand til å utføre jobben på en rask og sikker måte så vil de flytte deg til et annet sete. Dette kan være passasjerer som er sterkt overvektige, bevegelseshemmede, er under 15 år, eller beruset. Og du får ikke tilbake eventuelle utlegg for bestilling av det spesielle setet.

Alkohol

Det finnes i dag ingen spesielle absolutt grense for alkoholservering for dem som sitter ved nødutgang. Men for din og andres sikkerhet er det ekstra viktig at du begrenser alkoholinntaket (eller sløvende medisiner) før og under flyreisen. Sovemedisin er utelukket.
Dersom du har sittet ved en nødutgang så har du sikkert lagt merke til at kabinpersonalet søker øyekontakt med deg mens de gjennomgår sikkerhetsinformasjonen. Følg godt med neste gang. Det kan redde ditt og andres liv.