Mobiltelefonen drepte postkortet. Er det håp om et nytt liv?

Husker du å sende et postkort fra reisen din?

Husket du å sende et postkort? Det kommer til å bli tatt i mot med stor glede. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Husker du hvor kjekt det var? Å gå i til postkassa og å finne et hyggelig postkort fra ett eller annet sted i verden. Fra en venn, en kjæreste, et familiemedlem eller en kollega. Noen som var på reise - og som tenkte på akkurat deg. Og som ønsket at du skulle få en liten hilsen fra stedet han eller hun - eller begge - var.
Det var ikke sjelden at den reisende kom hjem lenge før kortet. Men det spiller ingen rolle. Det var kjekt allikevel.

Dette er postkort

Dette skriver wikipedia om postkortet: Postkort er kort i tynn kartong med plass til adresse og en kort melding på den ene sida, og som oftest en illustrasjon på den andre sida. De kunne også ha en adresseside og en meldingsside. Formatet er normalt A6, 105 x 148 mm.
De første postkortene ble laget i Østerrike i 1869, og allerede i 1871 begynte man å lage slike kort i Norge. De første kortene hadde påtrykt et verditegn, slik at de var forhåndsfrankert. Disse var kjent under navnet Correspondance-Kort, og var billigere å sende enn brev i lukka konvolutt.
Etter hvert gikk Postverket over til å kalle dem brevkort, og så kom betegnelsen postkort. Posten gir ut ferdigfrankerte postkort, som et alternativ til å kjøpe kort og frimerke separat.
Du kan lese mer her.

Jeg sender et kort

Jeg er av dem som fortsatt sender postkort fra reiser. Ikke hver eneste gang, og ikke til veldig mange. Men jeg vet at de blir godt mottatt, og satt stor pris på. Derfor kommer jeg til å fortsette å sende dem.
Men hva skjedde egentlig med postkortet?
Etter hver som smarttelefonene og sosiale medier har hatt sin eksplosive vekst så er vi blitt vant til å ta egne bilder, poste dem på veggen i sosiale medier - vanligvis enten i Facebook, Instagram eller Snapchat.
Slik kan venner og bekjente holde følge med oss på reisen. Mens vi opplever det å skrive postkort, kjøpe et frimerke og å finne et postkasse, som tungvint - og kanskje kostbart (enda hvor billig det er).
Smarttelefonen+sosialemedier har tatt livet av postkortet. Men det er mulig å gjenopplive det.

Send meg et kort

Dersom du savner postkortet så er det en gyllen sjanse til å gjenopplive det sammen. Først og fremst foreslår jeg at du bruker anledningen til å sende et kort til en du vet blir glad for å få det fra den neste reisen din.
Men - du kan gjerne starte i dag - eller i morgen. Fra der du er akkurat nå. Fra ditt hjemsted eller fra et sted du er på besøk.
Send meg et postkort med din hilsen til:
Odd Roar Lange Øivinds vei 24, 6429 Molde. Husk å skrive ditt eget navn og adresse på kortet, så skal jeg sende en overraskelse i retur til deg.
Og kanskje er det du som i tillegg får et postkort fra noen av mine reiser.

PS: Den 9. mai er det postkortets dag