Derfor gikk jeg fra reiseblogger til reisejournalist

ThetravelInspector.no endres. Det vil du kanskje merke

Jeg skal fortsatt være reisejournalist og lover deg gode reisetips. På tv, radio, nett og papir.

Er du reiseblogger? Eller er du reisejournalist? Spørsmålene dukket stadig oftere opp. 
Og svaret var lenge «ja» til begge deler». Det er det ikke lenger.
Blogger skiller seg ofte ut fra vanlig journalistikk ved at man bruker andre metoder og andre virkemidler. I utlandet har mange bloggere høy kredibilitet. De er viktige. De rapporterer fra både de innerste politiske korridorer, fra krigsområder, fra gode kjøkken og fra fabelaktige reisemål.
I Norge er bloggere først og fremt blitt kjent for å skrive sine artikler og kommentarer ut fra et jeg-perspektiv. Og om seg selv og sitt.

Kjære - meg selv

De kunne gjerne ha startet innlegget med «Kjære bloggen», slik mange i «gamle dager» startet sine innlegg med «kjære dagbok». Til forskjell fra en dagbok var innlegget ment for å deles, og for å leses av andre. Bloggeres plass på avisenes forsider er oftest knyttet til små eller store skandaler, regelbrudd eller uakseptabel oppførsel.
Bloggere har gjort veldig mye bra, men også my som er rett og slett trist. Og det har også ført til behovet for innstramming av lover og regler.
Forbrukermyndighetene har sammen med politikere måtte ta ansvar fordi bloggere selv ikke tok det.

Det startet med …

Jeg startet med reiseblogg i 2006 da toppenavnorge.no ble etablert. Den endret senere navn til thetravelinspector.no
Jeg har i den samme perioden fortsatt å levere reportasjer og artikler til dags- og ukepresse. Og dette skal jeg fortsatt gjøre. Og mitt medlemskap i Norsk Journalistlag har vært med på å sette en standard for både arbeidsform og publikasjonsform. Det vokste fra en liten og ubetydelig reiseside til Nordens største i sitt slag.
Og jeg har åpnet plassen for gjestebloggere. For å få inn flere stemmer og flere reisemål. Og det kommer enda flere spektakulære reiser og gjesteskribenter i tiden som kommer.
Det er bare å glede seg.
Men det har ikke vært rom for fillers, silikon, betalte lenker og kjøpte artikler på thetravelinspector.no.
Heller ikke den oppførselen og de reportasjene som har ført til at myndighetene har måtte etablere nye etiske retningslinjer mot kroppspress.
Det er bra at reglene kommer. Det er trist at mange av bloggerne selv har ødelagt navnet blogg og blogger på denne måten. De ødelegger for andre. Og ødelegger aller mest for seg selv!

den-beste-reisehåndboka-2019

Tid for endring

Det kan være ok for andre. Men ikke for ThetravelInspector.no
Det er en tid for alt. Og tiden er moden for si adjø til reisebloggen Thetravelinspector.no - og velkommen til reisesiden Thetravelsinspector.no
Du vil fortsatt få de beste og uavhengige reisetipsene, reportasjene og nyhetene.
Og du vil fortsatt finne skarpe kommentarer der jeg setter søkelyset på makta og på personene som har den.
Jeg skal fortsette som reisejournalist og -kommentator og det
gjør jeg også når jeg senere i høst skal møte publikum mange steder i landet på ulike livescener. Og det er som reisejournalist at jeg både i Bergen og Longyearbyen skal snakke om de enorme utfordringer som kommer til å treffe norsk reiseliv med en smell neste år.
Og når jeg er invitert til en kaffeprat med næringsministeren og andre i departementet som arbeider med reiselivspolitikk, for å snakke om behovet for en norske reiselivsminister og andre viktige reiselivsspørsmål.
Og nå er jeg høre på en dab-radiokanal nær deg. Med «Thetravelinspectors Fredagsreisetips» hver uke. Som dette - om hvordan du skal få med deg barn ut på tur i helga.
I tillegg til lanseringen av «Den beste reisehåndboka» som kom ut 1. november.
Det blir en herlig og travel høst som reisejournalist.

Flere reisetips, snart kommer de på radio.

Jeg håper du blir med videre på reisene i inn- og utland.
Og som alltid: Dine synspunkt er kjærkomne.
Og ikke vær redd for å spørre om ting du lurer på - via orl@thetravelinspector.no
Gode råd er alltid helt gratis.