Dette dekker reiseforsikringen din etter koronavirus-utbruddet

Smart å vite for deg som hadde planlagt en reise senere i år

Lytt til uttalelser og reiseråd fra kvalifisert personell. Foto: Odd Roar Lange

(ODD ROAR LANGE): Utbruddet av et hittil ukjent koronavirus har forårsaket et pågående utbrudd av lungebetennelse hos flere personer i storbyen Wuhan i Kina. Viruset har nå spredt seg til mange andre land - også til Norge.
Bør du avbestille ferien som allerede er kjøpt, og som etter planen skulle gjennomføres senere i år? Hvilke rettigheter har du da?

Les avbestillingsreglene for bestillingen din nøye. Kanskje er det smartere å bestille endret reisetidspunkt enn full avbestilling akkurat nå.
Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land. Reiserådet gjelder i første omgang bare fra 14. mars til 14. april. Det er altså bare reiser før 14. april du kan avbestille og få igjen pengene for, så langt. Skal reisen gjennomføres etter denne datoen vil det trolig lønne seg for deg å avvente en avbestilling, med mindre avbestillingsreglene dine gir deg full refusjon uansett årsak. Her finner du svar på aktuelle spørsmål om reiser og koronavirus.

Det nye viruset kalles 2019-nCoV, og er et luftveisvirus som noen ganger kan føre til alvorlig sykdom hos mennesker.
Det er imidlertid viktig å få med seg at de aller, aller fleste som hittil har omkommet av sykdommen er eldre mennesker som var svekket grunnet andre sykdommer, påpeker Folkehelseinsituttet.

Oppdatert: Helsedirektoratet har vedtatt omfattende tiltak for å hindre spredning av Covid-19.

PS: VÆR OBS PÅ AT DENNE ARTIKKELEN KAN INNEHOLDE INFORMASJON SOM ER BYTTET UT MED OPPDATERT INFO (etter 21. mars 2020)

Vente med bestilling?

Dersom du er veldig usikker på om du i det hele tatt vil reise så kan det kanskje være en idé å vente med bestillingen.
Eller du kan bestille fullprisbilletter hos flyselskapet og hotell med avbestillingsrett direkte hos hotellet.
Du vil sannsynligvis bli overrasket over hvor liten forskjellen prisen er på billettene til full pris er i forhold til lavprisbilletter. For nå får du med ekstra bagasje, adgang til flyplassloungen med gratis mat, fast track på flyplassen og de beste setene på flyet.
Vær fleksibel i forhold til reisetidspunktet, så vil du kunne finne billetter som sannsynligvis billigere enn du tror.

Vær varsom med å betale for avbestillingsforsikring hvis du bestiller via såkalte online reisebyrå (søkemotorer). Denne forsikringen gjelder bare ved sykdom - og generell avbestilling bare i i 24 timer etter bestilling. Vær klar over at slike online-selskaper har dårlige rutiner når det gjelder kundebehandling.

Dersom du fortsatt er usikker, kanskje du skal velge Norgesferie i år?
Så står du langt friere i forhold til reisetid og reisested - og -bestilling.

Artikkelen er oppdatert med dette reiserådet fra Utenriksdepartementet 20. mars 2020.

Reiseforsikringen

Men vær klar over at reiseforsikringen din ikke dekker en eventuell avbestilling som skyldes frykt for å bli syk.
I noen spesielle tilfeller innfører forsikringsselskapene unntaksordninger.
Og den kom allerede 13. mars, da If Reiseforsikring, Tryg, Gjensidige og flere andre lover å dekke alle avbestillinger i en viss periode fremover.
I stedet for å avbestille en reise og dermed miste det du har forhåndsbetalt, så kan du altså undersøke muligheten for å flytte reisen til et senere tidspunkt.
Dette kan være en billigere løsning.
Les deg opp på bestemmelsene som gjelder din reise ved å sjekke alle reisedokumentene dine.
Utenriksdepartementet fraråder reiser som ikke er strengt nødvendige til alle land, noe som gir deg penger tilbake for reiser som skulle vært gjort i nær fremtid. Reiserådene kan bli endret, og da endrer også situasjonen når det gjelder reiseforsikringsutbetaling seg.

Kompetanse

Folkehelseinstituttet er et norsk statlig forvaltningsorgan underlagt Helse- og omsorgsdepartementet. FHI er en nasjonal kompetanseinstitusjon innen folkehelse i bred forstand og gir råd til myndigheter, helsetjeneste, politikere, media og publikum. 
Folkehelseinstituttet i Norge følger situasjonen time for time, og har sendt ut følgende reiseråd.

Hva dekker reiseforsikringen?

Etter at koronaviruset ble påvist i Italia, og etter hvert Østerrike, Sveits, Kroatia, Hellas, Norge og Frankrike, har reiseforsikringsselskapene merket en klar økning i antallet henvendelser.
- De siste dagene har våre rådgivere fått rundt 100 henvendelser daglig. Til sammenligning hadde vi ca. 200 henvendelser den første måneden, før viruset ble påvist i Europa. Det er tydelig at folk føler dette litt tettere på kroppen nå, sa Andreas Bibow Handeland, kommunikasjonsrådgiver i Europeiske Reiseforsikring, en del av If i midten av mars.
De fleste henvendelsene dreier seg om hva man risikerer økonomisk ved å reise til utlandet nå, og hva reiseforsikringen dekker og ikke.
De som skal reise fra og med 14. april bør venter med å melde saken til reiseforsikringsselskapet. Det er for tidlig å si noe om hva som vil skje, og forsikringsselskapet kan dessverre ikke hjelpe dere enda.
Det er kun utgiftene som ikke refunderes av flyselskap, reisearrangører, hotell og lignende som dekkes av forsikringen.

Dekker likevel karantene

Gode tips på radio og jeg oppdaterer også på Thetravelinspector. Helsetips, derimot, skal du få fra legen din.

I morgensendingen til NRK Østlandssendingen 26. februar svarte på på flere spørsmål som du kanskje lurer på i forhold til reiser og coronaviruset. Du finner innslaget her - 1 time og 49 minutter ut i sendingen.

Mange nordmenn er naturlig nok bekymret for å kunne bli satt i karantene.
- Dersom lokale myndigheter beslutter å gi reisende karantene/reiseforbud, har vi i Europeiske Reiseforsikring valgt å refundere eventuelle ekstrautgifter til hotellovernatting i inntil 14 dager, sier Handeland.
- Vi følger hele tiden situasjonen nøye og gjør det vi kan for å hjelpe våre kunder som er på reise, fortsetter han.
Reiseforsikringen dekker ikke ekstrakostnader du har hvis du ender i karantene hjemme i Norge en reise.
Den dekker heller ikke avbestillinger/innstillinger for reiser i Norge. Som for Hurtigruten.

Noen gode råd

Det finnes foreløpig ingen legemidler eller vaksine mot det nye coronaviruset. Flere land og flyplasser har innført kontrolltiltak for å hindre smitte, og reisende må være forberedt på å måtte svare på spørsmål om egen helse, inkludert å gjennomgå en temperatursjekk for å måle feber.

Forebyggende råd

  • Unngå kontakt med syke personer, spesielt personer med luftveissymptomer.

  • Unngå kontakt med dyr (inkludert fugler), både levende og døde dyr, og markeder som selger dyr og ferskvarer.

  • Sørg for god mathygiene, og at kjøttprodukter og egg er tilstrekkelig kokt eller stekt.

  • Som ved alle infeksjoner er god håndvask med såpe og vann et viktig forebyggende tiltak, både på reisen og for å avgrense videre smitte. Alkoholbaserte hånddesinfeksjon kan være et alternativ hvis ikke håndvaskmuligheter er tilgjengelig.  Bruk helst både såpe/vann og deretter antibac e.l.

Ta kontakt med helsepersonell - via telefon - ved symptomer på lungebetennelse (feber, hoste og pusteproblemer). Unngå å hoste på andre, vask hendene hyppig og grundig og unngå å reise eller å gå ut hvis du er syk.»
Ikke oppsøk legekontor eller sykehus uten at du har avtalt dette med legen.

Det er viktig å ha en fornuftig skepsis til ulike reiseråd og helseråd som deles i sosiale medier og som ikke har tydelig og faglig kildereferanser.

UDs reiseråd

Du kan også holde deg oppdatert Folkehelseinstituttets temasider om coronaviruset finner du under «Helse».

Her finner du mer informasjon:

Hvis du trenger hjelp i utlandet eller ikke får tak i reise- eller flyselskapet ditt, kontakt Utenriksdepartementet (UD) på telefon +47 23 95 00 00 eller pr e-post UDops@mfa.no.